OPTm
nr.crt.

Ieșirea din coșmarul Trump

Alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii a fost un șoc pentru lumea democratică în 2016. Șocul și mai mare a fost acela că, patru ani mai târziu, în 2020, aproape jumătate din populația americană continuă să-i ofere sprijinul, indiferentă față de abuzurile de putere repetate de care s-a făcut vinovat în timpul mandatului prezidențial.

Magnatul imobiliar, cu aptitudini dubioase de vedetă de televiziune, propulsat la Casa Albă pare locul geometric al tuturor relelor imaginabile: individul este rasist, sexist, misogin, lipsit de sentimente, imun la ideea de onoare, inapt intelectual, narcisist, ridicol. Cel mai mare defect al său, care le depășește, în opinia mea, pe toate celelalte și care a subminat cel mai profund încrederea în instituțiile democratice din America și nu numai, este disprețul față de adevăr.

Atunci când unii intelectuali francezi, precum Jean-François Lyotard sau Jacques Derrida, ajungeau să sublinieze caracterul eminamente subiectiv al adevărului, încorporând conceptul într-o grilă fluidă și subversivă a lecturii epistemice tradiționale, ei nu și-ar fi putut închipui niciodată că materializarea precară a acestor idei ar putea dobândi un chip și un nume.

Este destul de ușor să susții teze postmoderne cu impact la publicul universitar educat precum caracterul relativ al adevărului în funcție de factorii de putere sau de autoritate, cum procedează Michel Foucault, sau să argumentezi, cum face Jean Baudrillard, că primul război din Irak a fost o simplă atrocitate deghizată în război. Aceste jocuri savante de limbaj dobândesc valențe semantice rafinate în discursul academic, fiindcă, în general, universitarii se dovedesc inofensivi din punct de vedere marțial. Atunci când însă, prin simplificare și vulgarizare, acest discurs de subminare a obiectivității adevărului coboară în stradă sau, mai grav, în lumea politică, rezultatul palpabil al metamorfozei este constituit de persoane precum Trump.

Ajung, astfel, la crux-ul problemei: lipsa încrederii în adevăruri verificabile, în date concrete, în factualitatea unor ocurențe. Toate aceste vicii erau mult mai rare în discursul public pre-Trump și cu siguranță, dacă apăreau, erau prompt taxate de mass-media, indiferent de orientarea politică.

Astăzi, după anii de falsificare conștientă a adevărului certificabil de către administrația Trump, va fi necesară reconstrucția migăloasă a întregului aparat de verificare și de constatare a unui fapt sau a unui fragment de discurs. În plus, noua administrație prezidențială democrată, condusă de Joe Biden și de Kamala Harris, va trebui să lucreze cu răbdare și cu perseverență la refacerea încrederii în adevăr în conștiința publicului larg, care deja s-a obișnuit să adopte soluția comodă a fostului președinte: ceea ce nu-mi convine nu există. 

Va dura ani până când lucrurile vor reveni la normal în politica și în societatea americane. Dar ne putem consola cu gândul că procesul de însănătoșire a început și că ieșirea din coșmarul Trump este un prim adevăr verificabil.

Cătălin GHIȚĂ

Prof. univ. dr. hab. la Facultatea de Litere a Universității din Craiova, coordonator de doctorate, membru al BARS (British Association for Romantic Studies), Cătălin a publicat și editat peste 20 de volume, apărute în țară și în străinătate. Membru PEN, USR.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

 

 

Credem în imagine și de aceea nu ilustrăm textele de literatură, ci le personalizăm cu secvențe din viața scriitorului, cu poze de la lansări sau de la alte evenimente care făceau până nu demult parte din viața noastră normală. Creatorul de ficțiune este un om viu, mai important decât relația simbolică din mintea unui ilustrator.

 

NOUA LITERATURĂ

 

Angelica STAN scrie o proză matură, elaborată compozițional, cu grijă pentru logica narațiunii. Stilul așezat și exersat o plasează între autorii preocupați de echilibru și mai puțin de experimente. Textul de față oferă o poveste închegată și portrete scrise cu plăcerea observației.

OPTm

CARTEA SĂPTĂMÂNII

 

Spandugino

Recomandată de Cristina BOGDAN

 

 

 

 

Cătălin D. CONSTANTIN: Piețe din Transilvania

Un proiect ICR Brussels

 

 

 

 

 

 

CĂRȚI

 

 

 

 

ALDULESCU: Cea mai veche și cea mai nouă ediție

Hyperliteratura

 

 

Biblioteca de Proză Contemporană. LITERA

 

 

 

 

 

Dan SOCIU - Un premiu bine-meritat pentru volumul Uau (Polirom, 2019), decernat de revista Observator Cultural.

 

 

 

În întunericul holului în lumina frigiderului sunt o absență străveche un demon bătrân

Dan SOCIU

 

 

 

Reeditare, 2020, Corint

 

 

În nr.-ul acesta semnează

 

 

 

 

 

„Generic vorbind, a te manifesta este o condiție a existenței viului, este o dorință a individului de a se afirma, ce nu poate fi evitată. Lucrările aparțin inițial intimității autorului. Acest proces odată realizat, nu rezistă mult în singurătate, el trebuie perceput și de alții cu întâmpinări polemice, analize, contraziceri, argumentări. Expunându-te, intri în comentariul lumii, mai adaugi o opinie la diversitatea gândirii. În formula actuală, am ales să-l invit pe fiul meu, Andrei, mi-a fost mai ușor să hotărăsc, cunoscându-i poziția față de realitate și felul cum gândește. 

Ceea ce este în aparență real întinde capcane. Rolul artistului este să arate ce nu se vede.” 

Florin CIUBOTARU

 

 

 

ADVERBE - expoziție semnată de Florin și Andrei Ciubotaru

 

 

 

Spandugino

 

 

ȘCOLI

BookLand renovează școli din mediul rural

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bani negri (pentru zile albe). Un serial HBO, semnat de Daniel Sandu.

În fiecare an apar șapte mii de filme în lume, dar cel pe care îl faci tu trebuie să aibă ceva inedit. (Daniel Sandu)

 

 

Ioan CRISTESCU, despre Alice Voinescu, la Cultura in direct, MNLR

 

 

Anul BEETHOVEN

Copyright © optmotive.ro