Revistă print și online
Care este cel mai important lucru în construcția unui personaj de ficțiune?
Biografia? Portretul? Acțiunile? Replicile? Desigur, toate sunt importante, dar pentru tine, ce-ar fi pe primul loc?
Pentru mine, un personaj de ficțiune este la fel de real ca orice altă persoană. Privit din acest punct de vedere, un personaj este rezultatul unui cumul complex de factori care îl influențează și îl modelează. Aș spune că biografia este prima etapă în construcția unui personaj, iar aici mă refer în special la copilărie, la influența părinților, a familiei și a mediului în care a crescut. Datele biografice depind foarte mult și de rolul pe care personajul îl joacă în poveste – cu cât personajul este mai important, cu atât stabilesc mai multe detalii despre viața lui. Aș dori să subliniez faptul că, de multe ori, nu toată biografia personajului ajunge să fie cunoscută de cititor sau de către spectator, dar creionarea biografiei este un instrument esențial în mâna creatorului care trebuie să își cunoască foarte bine personajele.
Mai departe, componenta biografică se împletește strâns cu portretul psihologic al personajului și astfel avem baza, punctul de plecare pentru acțiunile și modul de a vorbi, de a se exprima al personajului. De asemenea, un lucru important pe care îl stabilesc de la bun început, înainte de biografie sau portret psihologic, este tipul de personaj, adică tinde sa fie mai degrabă pozitiv sau mai mult spre negativ? Personal, nu cred în personaje pur negative sau pur pozitive, de unde și exprimarea de a tinde să. Ca să revin la ceea ce am spus la început, cu cât un personaj de ficțiune este mai complex și multidimensional, așa cum este orice persoană reală, cu atât el este mai reușit și mai fascinant pentru cititori.
Care este modelul tău de personaj – din literatură sau film, teatru…*?*
Nu aș putea spune că am un model de personaj, deoarece stilul și modul de a contura personajele diferă de la scriitor la scriitor, dar am multiple personaje pe care le găsesc întotdeauna interesante și captivante, indiferent de câte ori citesc cartea sau văd opera filmică. Voi începe cu un exemplu din literatură, chiar din cea autohtonă, și îl voi numi, poate surprinzător, pe Costache Giurgiuveanu din romanul Enigma Otiliei, scris de George Călinescu. Este imposibil să citești acest roman și să nu fii impresionat de modul în care este descris și conturat acest personaj. Am citit romanul în liceu și iată că, zeci de ani mai târziu, Moș Costache este încă prezent în mintea mea – un personaj convingător, absolut, plin de contradicții care îl rotunjesc, conferindu-i acel realism uman de care vorbeam mai sus.
Un alt personaj care îmi place foarte mult este Joffrey Baratheon din seria de cărți "Urzeala tronurilor" a lui George R. Martin. Joffrey este un personaj predominant negativ, dar în cărți are și câteva calități – este curajos, este un bun spadasin și are o relație bună cu mama sa. Interesant este faptul că în serialul TV cu același nume, Joffrey este un personaj aproape complet negativ, multe dintre calitățile menționate în cărți fiind transformate în defecte. Cred că această abordare a funcționat pentru serial din mai multe motive, unul dintre ele fiind interpretarea de înaltă calitate, dar și faptul că în universul celor 7 Regate există mai mulți eroi și antagoniști – pe lângă restricțiile de timp impuse de existența atâtor personaje și regate, cu cât un personaj este mai clar poziționat, cu atât mai ușor este pentru public să urmărească o poveste complicată și să empatizeze cu personajele principale.
Ultimul personaj pe care îl voi aduce în discuție este Don Draper, eroul serialului american Mad Men. Don Draper este directorul de creație al unei agenții de publicitate și este un personaj aflat într-o perpetuă căutare a identității sale. Dacă nu ați urmărit serialul, ar fi bine să nu citiți mai departe, pentru că urmează un mic spoiler – Don Draper, actualmente un profesionist de succes, trăiește sub un nume fals, numele său real fiind Dick Whitman. În ciuda vieții aproape perfecte pe care o are în aparență, trecutul lui Don îi influențează în mod constant viața deoarece tot ceea ce face este cu scopul de a păstra acest secret ascuns. Practic, avem din nou un personaj cu o psihologie complexă, un personaj măcinat de un conflict interior extrem de puternic, ce reușește să susțină întregul serial.
Zenob face parte din grupul "Perucile verzi".