OPTm
nr. 99/12

Cărți băgate în seamă

Găsesc fascinantă multitudinea de cărți care se publică, pentru că diversitatea intrigilor relevă creativitatea și potențialul pe care îl au oamenii. Cărțile de astăzi sunt destul de diferite una de cealaltă, dar au cam același scop, de a ne plimba dintr-un timp în altul. Și mă înveselește chiar foarte mult faptul că majoritatea prezintă deschiderea înspre diferite forme ale sacralității, un contact atât de necesar omului contemporan, al cărui suflet e însetat de mistere și de enigme.

M-am oprit astăzi la câteva titluri care mi-au suscitat curiozitatea.

Khosrou este un băiat de doisprezece ani care face parte dintr-o familie iraniană. Mama sa convertită la creștinism și-a părăsit țara natală împreună cu cei doi copii, pentru a ajunge într-o tabără de refugiați din Italia, ca apoi să devină refugiați în Statele Unite ale Americii. Aici au parte de o viață grea, iar la școală Khosrou este ținta glumelor și răutăților celorlalți. Un lucru însă îl salvează: poveștile familiei, transmise de la o generație la alta. Romanul în sine este și o dezbatere despre familiile fărâmițate, a căror tragedie este în primul rând schimbarea de orizont cultural.

Everything Sad is Untrue a lui Daniel Nayeri m-a uimit datorită ecoului pe care l-a avut în diferite publicații, respectiv NPR Best Book of the Year, New York Times, Best Book of the Year, Amazon Best Book, Wall Street Journal Best Book of the Year, printre altele. Dar cel mai important este că romanul a fost premiat cu Michael L. Printz Award for Excellence in Young Adult Literature.

Nominalizată în 2021, la Hugo Awards și câștigătoare a prestigiosului premiu NEBULA /2020 pentru cel mai bun roman, cartea Rebeccăi Roanhorse este primul volum al unei trilogii care ne proiectează într-un univers literar arhaic și plin de magie interzisă. Black Sun propune povestea unui timp al schimbărilor, prevestit de o eclipsă de Soare, la Solstițiul de iarnă. Serapio, încarnare a zeului Cioară și eroul romanului, este adus în orașul sfânt Tova de Xiala, care înainte fusese întemnițată, în urma unui incident misterios. În acest oraș, între Naranpa și colegii ei clocotește un conflict de putere. Cineva tânjește mereu după un lucru ce nu îi aparține... Iar clanul Carrion Crow își așteaptă liderul pentru a răzbuna măcelul care i-a distrus neamul.

Romanul are parte de comentarii pozitive din partea câtorva publicații, ca de exemplu The Washington Post, Kirkus Reviews, Library Journal.

„Reanhorse atinge un echilibru perfect între construirea unei lumi puternice și o bogată explorare tematică, în vreme ce protagoniștii luptă împotriva destinelor lor. Fanii literaturii fantasy vor fi uimiți.” (Publishers Weekly)

Trei copii rămași fără părinți în urma Războiului Civil din Laos se află sub protecția lui Vang, un medic francez care se dedică trup și suflet îngrijirii oamenilor. Alisak, Prani și Noi lucrează pentru spital, în calitate de curieri care transportă medicamente și echipament. Întrebându-se ce vor face după ce spitalul va fi evacuat, cei trei adolescenți sunt separați de un nou atac asupra Laosului. Narațiunea debutează în anul 1969, pentru a glisa în anii ’70, ’90 și chiar 2018. Povestea urmărește soarta acestor năpăstuți ai căror pași ajung în Franța și Spania.

Romanul Run Me to Earth, semnat de Paul Yoon, a fost publicat de editura Simon&Schuster și se află pe lista 2021 Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction. New York Time Book Review spune despre autor că a realizat „o meditație profundă” asupra naturii distrugătoare a războiului și a dislocării.”

Se pare că poveștile care implică magia nu se vor epuiza niciodată, iar miturile și legendele medievale vor continua să revină în actualitate oricât s-ar strădui unii oameni de știință să ne demonstreze că nu există nimic dincolo de materie. Tracy Deonn ne propune în volumul Legendborn să o însoțim pe Bree, o fată cu puteri supranaturale care-o poartă într-o bătălie a forțelor magice. Un demon se hrănește cu energia oamenilor, iar un tânăr încearcă să șteargă memoria acestei fete, dar eșecul său va deschide alte porți care o vor determina să cerceteze moartea mamei sale.

Câștigător al The Coretta Scott King - John Steptoe for New Talent Author Award, romanul a fost publicat de Simon & Schuster/McElderry.

Cu Deacon King Kong al lui James McBride intrăm în viața diaconului Cuffy Lambkin, cunoscut de toată lumea ca Sportcoat. La vârsta de șaptezeci și unu de ani el împușcă din senin un dealer de droguri și este arestat. Protagonistul duce un trai destul de trist, soția lui decedată de doi ani încă îi este partener de discuții. Sportcoat va reîntâlni un prieten din tinerețe căruia îi cere să se lase de traficul de droguri și să se apuce din nou de baseball.

The New York Times spune despre această carte că este „un roman de mistere, un roman detectivist, o farsă urbană, portretul unui proiect comunitar. Există și puțin western pe alocuri. (...) Dincolo de zâmbetul pe care îl aduce, (James McBride – n.n.) nu pierde niciodată din vedere traumele pe care le-au trăit popoarele africane și latino-americane din diaspora.”

Cam multe totuși, nu-i așa?

Romanul a primit Anisfield-Wolf Book Award for Fiction, Gotham Book Prize/2021 și Andrew Carnegie Medal for Execellence in Fiction. Mai mult, James McBride a primit The National Book Award pentru volumul The Good Lord Bird (Pasărea Bunului Dumnezeu), publicat și în limba română la Editura Trei.

Diana DRAGOMAN

Absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din Oradea, specializarea română-franceză, Diana studiază în prezent Literatura română - Relevanțe europene, program de masterat al aceleiași facultăți. Îi place să cunoască poveștile pe care cărțile i le pot spune și crede că literatura ne ajută să înțelegem mai bine ițele istoriei.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

Halucinantă, bizară, absurdă, proza luI Florin Spătaru păstrează o construcție coerentă și personaje de tip realist. Cu evidente rădăcini în scrierile avangardiste și cu deschidere spre aventura citadină, scrierea sa schimbă accentul de la subiect către acțiunea minoră, trăită în detaliu, descrisă atent.

Doina RUȘTI

CARTEA SĂPTĂMÂNII

Școala Ardeleană, 2021

Recomandată de Liviu G Stan

 

CĂRȚI

 

Februarie 1980. Roland Barthes și François Mitterrand au luat prânzul. Nu mult după aceea Barthes moare într-un accident discutabil.

Penguin

Recomandată de Mihail Lucian Florescu

 

Școala Ardeleană, 2021

Un studiu complex, proaspăt apărut.

 

Eveniment în lumea cărților

 

Politică, un club de hochei, LGBT - totul în Björnstad, între zăpezi.

ART prin Cartepedia

 

It Must Be Heaven (2019) - nominalizat la GOPO.

O cronică semnată de Andrei Șerban

Marți seara (29 iunie) mergem la Premiile GOPO. Începând cu ora 19:30, evenimentul va fi transmis live pe PROTV PLUS și premiilegopo.ro

Chomsky: Istorie și seducția ideilor

LITERA

Despre recenta carte semnată de Noam Chomsky

 

TREI, 2021

Copyright © optmotive.ro