OPTm
nr.crt.

Cu toții suntem texte

Lumea digitală are propriile reguli de funcționare, comportamente așteptate, tolerate sau interzise, precum și sentimente, nostalgii sau proiecții mentale aferente. Adeseori, lumea virtuală, cea modelată prin activitatea noastră în rețelele sociale, forumuri, grupuri de discuții, bloguri, vloguri și altele asemenea este opusă conceptual lumii reale. „Ați vorbit online sau față în față?”, „Este un mare influencer, dar în lumea reală este timid”, „Suntem prieteni doar pe Facebook” sunt câteva dintre modurile simple în care această opoziție real-virtual a penetrat discursul oral comun.

Mi-am propus să schițez în această rubrică unele dintre fenomenele lumii virtuale care modifică lumea așa cum o știm, cunoscută acum și ca „lumea reală”. Din capul locului trebuie spus faptul că dihotomia real-virtual, prin care ne reprezentăm impactul internetului de la sfârșitul secolului trecut, este una pur teoretică. Ne ajută să trăim cu virtualitățile digitale care ne-au picat în mâini aproape fără să ne dăm seama. În fapt, lumea virtuală are semnificațiile sale cu drept la existență, în aceeași măsură cu lumea reală pe care dorim, uneori, să o păstrăm intactă – chiar cu o superioritate atribuită. Copiii nu se mai joacă în fața blocului, nu mai citesc, stau pe tablete, sunt mereu online... Întâlnirile romantice au trecut din restaurante sau parcuri în săli de chat sau conversații private. Chiar și ritualurile de înmormântare au un pandant virtual, prin site-urile care furnizează un fel de spațiu de reculegere online pentru persoanele aflate la distanță. Toate aceste schimbări sunt adesea văzute ca alterări ale unui status quo social. Schimbarea în sine nu este bună sau rea, ea pur și simplu există – și trebuie, ca societate, să ne aplecăm asupra ei pentru a ne putea înțelege trecutul recent și viitorul: the internet is here to stay.

Pe internet, cu toții suntem texte. Profilul de Facebook – un text organizat în descrieri civile (nume, vârstă, sex, statut marital), texte personale, comentarii. Blogul personal sau profesional – o colecție de texte despre un subiect. Comunicarea dintre oameni, prin aplicațiile de mesagerie integrate în platformele sociale (Messenger) sau independente (Whatsapp), este o circulație de texte prin care ne reprezentăm ideile, dorințele, părerile și realizările. După ce putem accepta metafora propusă, alterând postmodernist celebrul dicton al lui Buffon, le texte, cest lhomme!, vă propun dezvăluirea următorului nivel: șirul de caractere ce compun un mesaj verbal este un șir de cifre cu însemnătate informatică. Comunicăm în mod simultan cu un program pentru a ne comunica pe noi înșine altora. Aici cred că se cuprinde miezul mirajului lumii digitale. Ce facem cu el? Ce facem cu memele, videoclipurile, selfiurile, TikTok-urile, Wikipedia, fenomenul fanfiction și toate celelalte moduri în care comunicăm și creăm pe Internet? În primul rând, ca în cazul insectarelor, prindem specimenul. Dacă nu este deja discutat (ceea ce este destul de improbabil), îi dăm un nume și o descriere succintă. Apoi îi intuim semnificația mai largă pe care acest „specimen” de comunicare digitală îl are în întregul ecosistem virtual. De ce? Pentru că așa putem înțelege câteva crâmpeie din dubla realitate care ne înconjoară și din contemporaneitatea care, de ce să nu recunoaștem, uneori ne ia prin surprindere.

Bianca ALECU

Masterandă în lingvistică la Universitatea din București, Bianca este licențiată în filologie română și engleză cu o teză despre tensiunea dintre textul biografic și cel autobiografic în literatura română a secolului XX. Scrie despre limbă și limbaj, cu accent pe dimensiunea comunicativă și retorică a textului literar sau digital. Domeniile sale de interes sunt stilistica, traductologia, studiile literare și cultura internetului. Premiul „Laureat al Speranței Academice” UNATC – ARCUB 2018.

Echipa
Arhiva

 

PRINT 3⤓ PDF
Numerele tipărite

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

NOUA LITERATURĂ

Desigur, Liviu G STAN este un veteran al scrisului. A publicat deja câteva romane, cel mai recent fiind Salamandre. Însă textul de azi e diferit, se înscrie în alt trend, e noua literatură a lui Liviu G Stan. În general, proza lui emană de la primele fraze inteligență și știința scrisului, o grjă paternă față de poveste. În generația sa, aduce romanul elaborat, înnoitor în mod evident și ancorat în același timp în realitatea evenimentului și a știrii. Efuziunile lirice sunt întodeauna dublate de necruțătoarea privire a jurnalistului. Spre deosebire, aici lasă la vedere lumea interioară, Țăcăniții... e un text personal, tușant, de reconectare la lumea Brăilei, așa cum o știm din literatură.

Doina RUȘTI

OPTm

FILMELE REVISTEI

Evenimentul SĂPTĂMÂNII

Cristina BOGDAN, noua decană a Facultății de Litere, Universitatea din București. FELICITĂRI!

VOXA

reunește cărți, mai ales ceea ce-a apărut la Humanitas și Litera, cum ar fi „Povestirile" lui Ilf și Petrov în lectura lui Victor Rebengiuc sau povestirile lui E. A Poe in lectura lui Mihai Călin. Există și lecturi de autori.

 

AZI

de Ligia Pârvulescu

 

ca un personaj semi-tragic
care se lovește de rama tabloului,
dă-mi senzația supunerii față de evitabil
și devotamentul câinelui față de stăpanul cel crud atașamentul copilului față de mama care-l sugrumă în fașă și tremurul condamnatului în fața plutonului
lasă-mă doamne măcar azi
să fiu femeie
pentru că azi
am văzut un bărbat care mă iubea –
vedeam bine că m-ar fi primit
sub talpa lui.

 

LITERA, 2021

ART, 2020-2021 - toată seria, la promoție

În curând

O carte despre cel mai teribil experiment comunist - un frag. aici

Interviu cu Sandro Veronesi

 

 

 

Copyright © optmotive.ro