Revistă print și online

Romanul unei obsesii

Având ca punct de plecare viața unui corporatist, fost luptător de kickboxing, romanul lui Alexandru Lamba, Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte, are ca substrat și esență obsesia morții, care pe parcursul întregii cărți ajunge să capete semnificații tot mai profunde și complexe.

Personajul principal, Horia, este prins în angrenajul unor întâmplări nefericite precum o victimă căzută în plasa unui păianjen, numai că în acest caz plasa păianjenului este însăși viața, iar firele pânzei sunt personajele și întâmplările din care ea este alcătuită. Horia este întruchiparea extrem de bine realizată a "vieții care te trăiește" – pare că nu el își trăiește viața, ci viața, a lui și a altora, îl trăiește pe el, fără ca el să poată avea vreun control asupra a ceea ce se întâmplă parcă fără voia și împotriva lui. Omul nepotrivit la locul nepotrivit pare să fie descrierea cea mai bună care i se poate face lui Horia, iar întâmplările nefericite debutează cu moartea unei pisici, de care Horia este bănuit. Pe parcursul celor șapte capitole, care corespund fiecare câte unui păcat biblic, toate acestea ajung într-un continuu crescendo la deznodământul neașteptat din capitolul nouă.

Este Horia un om bântuit de moarte? Desigur, la modul cel mai concret cu putință, toți suntem. El însă este omul care nu scapă de considerațiile filosofice aproape constante pe care le face asupra morții – și tot ceea ce i se întâmplă apare cumva ca o exemplificare a gândurilor lui legate de acest subiect. Personajul încearcă diverse evadări din lume și din realitate, doar pentru a remarca faptul că nu poate evada decât în lume și în realitate – chiar dacă geografia și personajele se schimbă, regulile sociale și psihologia semenilor se replică în mod fractal, nu există scăpare. Și constată chiar că și el, în ciuda nedreptăților suferite, la rândul lui face nedreptăți, un exemplu fiind influența negativă majoră pe care o are în viața lui Janko, un refugiat sârb. Cursul vieții acestuia este schimbat în mod tragic de Horia în urma unor simple presupuneri, la fel cum Horia însuși ajunsese anterior să fie victima presupunerilor altora – cumva lanțul nedreptăților este continuat chiar de Horia, totul merge mai departe în același fel în acest joc în care victimele devin la rândul lor generatoarele nedreptăților și violențelor.

În cele din urmă, Horia ajunge să comită o crimă, dar este el oare un om în care răul și-a făcut sălaș? Este salvarea prostituatei un act altruist în esență și, dacă da, ce se întâmplă cu presupusa esență violentă a personajului? Care este sursa sufletească a renunțării finale din ultimul capitol? Sunt întrebări care rămân după întoarcerea ultimei pagini a romanului, un roman scris într-un stil care captează întreaga atenție a cititorului și îl implică total în desfășurarea acțiunii.

Autorul reușește o desfășurare cinematografică a scenelor, culminând cu scena de sparring, iar atmosfera întunecată a romanului își găsește ecouri în excelentul film Den brysomme mannen, în regia lui Jens Lien. Alexandru Lamba creează o lume aparte, întunecată și provocatoare, în care nedreptatea și violența joacă rolurile principale într-o narațiune cursivă la persoana I, străbătută de firul roșu al obsesiei morții. Un roman în care nimic nu e lăsat la voia întâmplării, acaparator și greu de uitat, Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte este cartea care desfășoară în fața ochilor minții cititorului tabloul fractalic al întrepătrunderii vieții și morții.

Ligia PÂRVULESCU

Cunoscută mai ales ca poetă, a debutat în volum la Casa de Editură Max Blecher, în 2014, cu volumul Fluvii de asfalt. Pentru romanul Translucid a primit premiul "Primul roman", 2021, acordat de Editura Litera, unde a fost publicată în același an. Activă și apreciată în lumea literară bucureșteană, publică în mod curent în revistele de profil. Este avocată, preocupată în același timp de zonele subtile ale comunicării.

în același număr