Revistă print și online

Fotografia în parcul "Eminescu" din Galați

Fotografia despre care voi vorbi în rândurile de mai jos e făcută în octombrie 2020 în parcul "Eminescu" din Galați, parc ce adăpostește prima statuie din țară a marelui poet. Precum puteți vedea, sunt în costum și port un ziar în mână. Era sfârșitul campaniei electorale pentru alegerile locale. Ultima fotografie din campania unde am candidat pentru postul de primar al orașului Galați din partea partidului (mi-e greu să-i zic partid, e mai degrabă o asociație civică) PACT pentru Galați.

E o revistă de literatură și nu vreau să amestec (prea mult) politica aici. Însă o campanie electorală, dincolo de a fi un subiect politic, e și o experiență formatoare de viață. Din punct de vedere literar, ea inspiră! Primul meu roman apăruse deja în 2018 la editura Brumar. Se numește "#Agora. Democrația nu a fost niciodată mai sexy!" și descrie o campanie electorală a unor tineri care îl susțin pe un prieten de-al lor pentru poziția de senator. Desigur, fundalul e cel al mitingurilor de protest din acea perioadă. Mai mult, PACT pentru Galați e un partid de oameni tineri, neafiliat partidelor mari, "de București", axat pe probleme locale. Am intrat acolo datorită unor prieteni de care mă leagă multe întâlniri culturale. E locul unde sunt, ca să zic așa, în elementul meu. Petrecerile noastre se încheie cu muzică rock și discuții despre filosofie.

Acea campanie electorală m-a poziționat pe locul patru în preferințele gălățenilor, o surpriză fantastică. În continuare nu îmi vine să cred că aproape cinci mii de oameni din oraș "au pus ștampila pe mine". Nu îmi încarc aiurea orgoliul și știu bine diferențele. Unii m-au votat pentru că au crezut în PACT, alții pentru că, în postura de intelectual și inginer IT la o corporație, eram cea mai credibilă alternativă. Le mulțumesc din suflet, m-am simțit copleșit de încrederea lor. Dintr-un scriitor de cenaclu, ajunsesem să mă salute mulți necunoscuți pe stradă și să răspund la întrebări administrative în cele mai neobișnuite locuri, în bar, la bibliotecă, la muncă sau la concert.

În campanie am slăbit șapte kilograme și am rupt o pereche de pantofi! Adversarii noștri politici nu ne dădeau nicio șansă. Ne spuneau că suntem "partid de 1%". Își închipuiau că vom face campanie electorală pe Facebook și... cam atât. Din prima zi a campaniei am asaltat piețele din oraș. Am stat de vorbă cu oamenii simpli, pe limba lor, fără aere de scriitori. Am pupat mâinile vânzătoarelor și m-am fotografiat la tarabe. I-am ascultat atent. Mă bucur că am impregnat această energie. O campanie e un eveniment fantastic, o desfășurare de forțe și energii, e ca un păun care-și etalează culorile. E fitness din punct de vedere fizic, nu alta!

Într-o campanie electorală îți cunoști orașul. Am trecut pe străzi pe care nu mai ajunsesem niciodată și am pus pliante în cutiile poștale din aproape toate blocurile din oraș. Într-o campanie electorală cunoști oamenii în toate felurile lor. De la cei care te ascultă politicoși la cei care te-njură, scârbiți nu de tine, ci de sistemul politic în general, cel care îi trădează de la Revoluție încoace.

O campanie electorală e și o conexiune cu tine însuți, cu ceea ce vrei să faci în continuare. Dacă aș fi câștigat, aș fi părăsit poziția de inginer în IT și locul din corporația la care lucrez de atâția ani. O campanie electorală îți pune întrebări despre tine: pot fi, oare, un model etic pentru cei dimprejur? Într-o campanie electorală descoperi prieteni și prieteni. Unii adevărați, trag alături de tine, alții falși. Îți descoperi chiar și prima iubire, pe care n-ai mai văzut-o de douăzeci de ani.

Cine crede că o campanie electorală este ceva strict politic, se minte singur. Mi-a plăcut mult să candidez, am luat-o ca pe o experiență complexă de viață și voi scrie despre asta în viitorul roman. Rezultatul a fost unul excelent pentru poziția noastră, iar primul partid local din Galați a intrat în Consiliul Local. Managerii de la firmă s-au bucurat, să zic așa, că încă le sunt coleg. Am publicat, de atunci, două cărți de poezie, un roman și mi s-au jucat două piese de teatru. Altfel spus, aștept cu multă energie campania din 2024. Nu vă pot divulga cine va candida pentru poziția de primar. Aș fi ultima persoană care să se agațe de astfel de poziții. Sunt atașat de mediul privat și pasionat până la ardere internă de literatură. Dar, oricine ar fi de la PACT pentru Galați, vă asigur că va fi un om care să merite, pentru care voi băga mâna în foc și alături de care voi colinda, iar, străzile din oraș.

Andrei VELEA

Scriitor gălățean (născut pe 3 februarie 1980), Andrei Velea scrie proză, poezie, eseu jurnalistic, fiind autorul mai multor cărți, între care "Gimnastul fără plămâni" (2010), "Hotel în Atlantida" (2011), "Lumea e o pisică jigărită" (2012), "Orgoliul" (2013), "Plaja de la Vadu" (2013), "Benzinăria whiskey" (2017) "#Agora" (2018), "Omul vag". Cel mai recent volum al său este "a.normal" (2022), un roman foarte bine primit de public. Implicat în promovarea culturală și în diverse acțiuni sociale, Andrei Velea face parte din diverse grupuri, fiind membru al Uniunii Scriitorilor din România și președintele filialei Galați a Asociației Creatorilor de Ficțiune.