59 / 12 aprilie, 2021

Ioana PĂUN

Regizoare, absolventă UNATC București și Goldsmiths, Londra, a realizat numeroase proiecte internaționale și a organizat evenimente în parteneriat cu prestigioase instituții europene și internaționale precum Europalia, Le phénix scène nationale, Theatre Royal Stratford East, Teatro Luna Chicago, MuseumsQuartier Viena, Live Art Development Agency UK, Schauspielhaus Viena sau Onassio Centre din Atena. Temele abordate se centrează pe înțelegerea comportamentului uman, în special în situații feroce și condiții extreme (economice, politice sau de sănătate). Printre creațiile ei se numără atât proiecte de teatru cât și video-game, film, instalații, podcast. De asemenea, a condus Programului de Arte Performative al Muzeului Național de Artă Contemporană din București. Din 2021, colaboreaza cu universitățile Stanford, Bard și Pace din SUA, într-o cercetare despre prezența social-media a artiștilor marginali. ioanapaun.com  

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90.Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

„S-a ținut după mine până la ieșirea din biserică. De sub masa unde se aflau materialele publicitare a scos un troller și un sacou negru de lână din buzunarul căruia ieșea un vârf de șosetă. Și-a tras șosetele în picioare, și-a încheiat sacoul apoi s-a încălțat cu o pereche de pantofi din fața intrării în camera preoților. Nu l-am întrebat dacă sunt ai lui, dar păreau să i se potrivească."

CARTEA SĂPTĂMÂNII

Recomandată de Ioana Fruntelată

Spandugino

ZILELE PORȚILOR DESCHISE

La Facultatea de Litere, București

CĂRȚI NOI

Un fiu secret, tradiții, o lume dispărută.

LITERA

Mihai Ene despre [GEORGES DIDI‑HUBERMAN – ]

În fața imaginii. Întrebare despre finalitatea unei istorii a artei

NEMIRA

Un posibil manifest de generație. Sau un strigăt de spaimă.

Romulus Bucur

TRACUSARTE

Viața Culturală

Maestrul Murivale, la majorat

Credem în imagine și de aceea nu ilustrăm textele de literatură, ci le personalizăm cu secvențe din viața scriitorului, cu poze de la lansări sau de la alte evenimente care făceau până nu demult parte din viața noastră normală. Creatorul de ficțiune este un om viu, mai important decât relația simbolică din mintea unui ilustrator.

REEDITĂRI

HUMANITAS

VREMEA

Copyright © optmotive.ro