OPTm
nr.crt.

Cărți pe scurt

Imigrant

PEN/ Premiul Robert W. Bingham pentru Debut – volum de povestiri/ 2022

Skinship: Stories, semnat de Yoon Choi, este un volum ce cuprinde opt povestiri având ca supratemă experiența de imigrant coreean în Statele Unite ale Americii. Scriitoarea sondează întâlnirea dintre generații prin intermediul limbajului, care ne arată cine sunt în realitate cei pe care îi iubim. Există personaje care ascund în ele o afecțiune atât de necuprinzătoare, dar pe care nu reușesc să o împărtășească pe de-a-ntregul. Titlurile unora dintre povestiri fac trimitere la experiențe de viață unice și plăcute, însă subiectul vizează, în fapt, o situație de criză. Povestirea care dă titlul are ca naratoare o fetiță de 13 ani care pleacă într-un alt stat alături de mama și fratele său, din pricina unui tată abuziv. (Diana Dragoman)

Albinele și Crimea

Andrei Kurkov, Albinele gri, trad Antoaneta Olteanu, Paralela 45, 2022h

Andrei Kurkov, poate că cel mai cunoscut prozator contemporan ucrainean, abordează aici problema conflictului, plasat într-o comunitate neînsemnată, unde două personaje care se cunosc de o viață, sunt, fără s-o știe, parte a războiului. E un roman excelent scris, cu o temă foarte actuală, care vorbește în primul rând despre mentalitate și transformările ei în condiții de anomalie generalizată. Printre gloanțe și soldați, albinele trebuie să ajungă la flori.


Sclavi și lupte

PEN Open Book Award/ 2022

În parte grafic, în parte autobiografic, romanul Wake: The Hidden History of Women-Led Slave Revolts, de Rebecca Hall, spune tuturor drama femeilor de culoare care au organizat revolte pe vasele de sclavi care le transportau înspre Americi. Înscriindu-se în categoria literaturii traumei, acest volum este inspirat din viața de familie a scriitoarei și abordează situația femeilor care mai degrabă au fost torturate și omorâte decât ținute în captivitate. Vorbind despre obscura istorie a colonialismului, romanul aduce dovezile unei crime împotriva umanității.

Din cărțile Musai

Din cărțile Musai

Frank McCourt, O țară grozavă, trad. Iulia Gorzo, Editura Art, 2022

Volumul de memorii al lui Frank McCourt, O țară grozavă, a apărut recent, în traducerea Iuliei Gorzo, la ART. Continuând în același stil ca în celebra carte Cenușa Angelei (distins cu Premiul Pulitzer), autorul impresionează prin naturalețe și efervescența narațiunii.  Cartea aduce o perspectivă insolită asupra New York-ului , un spațiu cosmopolit, văzut văzut prin ochii unui irlandez, plin de iluzii. (Ciprian Handru)

Ciprian Handru

Echipa
Arhiva

 

PRINT 22⤓ PDF
Numerele tipărite

confesiuni vizual literatură interviuri topuri debut istorii opinii

 

NOUA LITERATURĂ

Proză realistă, stil tradițional, poveste.

FILMELE REVISTEI

Cartea săptămânii

Cartier, 2022

Recomandată de Liviu G STAN

Bursa subiectelor

Ai citit un roman românesc recent? Trimite un rezumat foarte scurt pentru rubrica Despre ce?

 

Humanitas, 2022

Scriitoarea Gabriela Adameșteanu a împlinit 80 de ani. La mulți ani, Gabriela!

LITERA, bpc

Copyright © optmotive.ro