Revistă print și online
Migrare, luptă pentru adevăr și dreptate
Christy Lefteri, Zboruri frânte, Editura Litera, 2022
Narațiunea autoarei Christy Lefteri are în prim-plan un personaj feminin, Nisha, care trăiește într-o țară exotică, Cipru, departe de țara natală. Din nevoi materiale (dar și pentru a-și întreține fiica lăsată în grija rudelor) se găsește în ipostaza imigrantei, lucrând ca menajeră pentru o femeie bogată, Petra.
Acțiunea cărții ia o turnură neașteptată în momentul în care Nisha dispare inexplicabil. În căutarea ei se angajează Petra, moment în care se dezvăluie subsidiarul vieții de migrant. Romanul răspunde, așadar, la numeroase întrebări despre migrare, despre lupta pentru adevăr, despre femeile care vor să-și facă auzite vocile etc. (Ciprian Handru)
Imigrant
Divya Victor, Curb
Câștigător al PEN Open Book Award/2022, volumul în versuri și proză Curb, semnat de Divya Victor, le propune cititorilor o poveste despre imigranții din sudul Asiei. Aceștia luptă pentru a supraviețui în Statele Unite ale Americii, unde trebuie să facă față ostilității și politicilor guvernamentale care îi defavorizează. Victime ale violenței, ei încearcă să își păstreze identitatea.
Comunitățile latino-americane
Daisy Hernández, The Kissing Bug: A True Story of a Family, an Insect, and a Nation's Neglect of a Deadly Disease
Este o cercetare prin care autoarea dorește să demonstreze că mătușa ei a murit din pricina mușcăturii unui gândac din familia triatominae. Cu acest prilej, ea pledează pentru cauza comunităților latino-americane, neglijate și discreditate de conducerea SUA. Volumul a primit premiul PEN/Jean Stein Book /2022.
Migrarea și noțiunea de acasă
Mariana Oliver, Migratory Birds
Colecția de eseuri Migratory Birds, de Mariana Oliver, tradusă din limba spaniolă de Julia Sanches, a fost distinsă cu premiul PEN pentru traducere/2022. Autoarea, născută în Mexico City, încearcă să explice migrarea și noțiunea de acasă, prin intermediul limbajului. Majoritatea eseurilor au ca punct central Germania dominată de imaginea Zidului Berlinului. Există doar câteva pagini în care se vorbește despre America Latină, iar Mariana Oliver își îndreaptă atenția înspre Cuba și descrie Operația Peter Pan.
O poveste reală
Manuscrisul fanariot, ediția a III-a, Litera, cpt, 2022
Leun, un vlaș în vârstă de 17 ani, aude un cântec despre București, ca loc al tuturor fericirilor, și străbate Imperiul Otoman ca să ajungă acolo. Este croitor, iar această pasiune îl face să se simtă liber. Dar sensurile mult visatei libertăți se schimbă după ce o întâlnește pe Maiorca. Este anul 1796, iar toată întâmplarea încape într-un document, devenit eroul principal al poveștii. (Ciprian Handru)
Ciprian Handru