OPTm
nr.crt.

Primul an de facultate, prima sesiune

Primul an de facultate, prima sesiune. Obișnuit, ca în liceu, să învăț susținut câteva ore bune înainte de un examen credeam că metoda aceasta de „a îngrășa porcul în ajun" avea să funcționeze și atunci.

După o serie de câteva nopți nedormite pentru alte examene, mă pregăteam pentru Estetică. Profesorul nostru, deși avea simțul umorului, era un personaj intimidant.

Examenul urma să aibă loc a doua zi, de la 8 dimineața, în amfiteatrul Shakespeare, era un curs fundamental, de trunchi comun, așa că aveau să fie acolo toți colegii de an, de la toate specializările, nu doar cei de la specializarea mea.

Îmi propusesem să fiu cât mai eficient, dar să mă și odihnesc. Am calculat că dacă adorm pe la 2 și mă trezesc la 6, patru ore de somn ar trebui să îmi fie suficiente și să profit de restul pentru conspectarea cursurilor. Zis și făcut, doar că nu m-am trezit la 6, ci după 7:30. Într-un gest reflex am oprit alarma și m-am culcat la loc.

Nedorind să ratez examenul, am tras repede un pulovăr pe mine, am luat foi și pix, mi-am pus bocancii, am luat geaca și am fugit în stația de autobuz. Afară erau minus 10 grade, dar de-abia în stație mi-am dat seama că eram în short. În panica aceea, uitasem să iau blugii pe mine și plecasem în pantalonii scurți în care dormisem. Să mă întorc ar fi însemnat să pierd examenul, așa că, trecând peste rușine, am urcat în autobuz.

Am ajuns în ușa amfiteatrului la 8 și 10 minute. Subiectele fuseseră distribuite, examenul începuse. Mi-am făcut curaj și am intrat, scuzându-mă și cerând permisiunea de a participa, nu înainte de a-mi da jos geaca și de a mi-o lega la brâu, încercând să îmi maschez astfel goliciunea picioarelor. În zadar.

Profesorul m-a privit preț de câteva secunde perplex, neștiind ce să înțeleagă. Apoi, mi-a făcut, grațios, semn cu mâna să intru. Fericit, am intrat și am vrut să merg în spatele amfiteatrului, să mă ascund undeva într-un colț, dar am fost oprit de vocea lui serioasă: „Nu, nu, vă rog frumos, șezlongurile sunt aici, în primul rând!"

Cosmin PERȚA

Născut în 1982, în Maramureș, Cosmin este poet și prozator, dar scrie și eseistică. Filolog, cu un doctorat în literatura fantastică, are titlul de lector universitar și este editor. Premiat și tradus în 11 limbi, a publicat numeroase volume, cu precădere proză: Teofil și câinele de lemn (2012), Vizita (2013), În urmă nu mai e nimic (2015), Arșița (2019).

Echipa
Arhiva
Declarația 230

Nu uitați!

Vă rugăm să ne puneți pe lista voastră, la redirecționarea a 3.5% din impozitul pe venit prin completarea DECLARAȚIEI 230 . Puteți descărca formularul în format PDF de aici). 

Expediere. Până la data de 25 mai 2022, alegeți oricare dintre opțiunile de mai jos, la ANAF sau ne puteți trimite formularul 230 scanat/fotografiat, la adresa contact@optmotive.ro

PRINT 25⤓ PDF
Numerele tipărite

confesiuni vizual literatură interviuri topuri debut istorii opinii

NOUA LITERATURĂ

 

Ileana Slujitoru încearcă o parodie după basm, linear, cu mesaj pronunțat.

OPTm

FILMELE REVISTEI

Cartea săptămânii

LITERA

Recomandată de Adriana TITIENI

 

O nouă expoziție la MARe

Joi, 05 mai, ora 19:00, are loc deschiderea expoziției „Culturi agricole. Agricultura în arta românească modernă și contemporană”, la MARe/Muzeul de Artă Recentă, în bulevardul Primăverii nr. 15.

Curator: Erwin Kessler

Allex Trușcă recomandă lectura în parc

Bursa subiectelor

Ai citit un roman românesc recent? Trimite un rezumat foarte scurt pentru rubrica Despre ce?

Pandora M, 2022

Ieșenii îl iubesc

Florin Lăzărescu a primit  Premiului Național al „Ziarului de Iași”, pentru romanul Noaptea plec, noaptea mă-ntorc, apărut la Iași, în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom.

 

Editura Trei

 

Copyright © optmotive.ro