Revistă print și online
Lidia Vianu, binecunoscută prin capacitatea de sinteză, a lăsat preocupările ei literare și a alcătuit o antologie insolită de texte critice meritorii, apărute în ultimii ani. Intenția principală a fost aceea de a aduce alături texte convingătoare, semnate de filologi aflați strict în ipostaza de cititori, iubitori și cunoscători ai literaturii contemporane.
Din capul locului a respins exegezele tributare unor teorii care ucid "plăcerea lecturii, înlocuind-o cu fandoseli de toate felurile, mai
puțin cu dorința de a citi." Scopul prioritar a fost acela de a pune la dispoziția masteranzilor săi, de la MTTLC, o hartă a literaturii vii și a modul în care este receptată în publicații de profil.
Nu se mai citește la fel de mult ca în secolul XX, spune Lidia Vianu, în prefață, dar continuă să existe bucuria lecturii, iar o carte despre sentimentul pe care îl capătă specialistul la o primă lectură, devine cu atât mai interesantă. Prima treaptă în drumul unei creații literare rămâne și astăzi critica de întâmpinare, acea consemnare proaspătă, care atrage atenția asupra unei cărți.
Fără preocupare pentru grupuri, tendințe sau școli, Lidia Vianu alege aproape 60 de cronici, semnate de nume cunoscute dar mai ales necunoscute, care au scris în ultima perioadă despre cărți de versuri sau de proză, multe ale unor autori deja consacrați, precum Varujan Vosganian, Gabriela Adameșteanu, Adrian Majuru, Florin Lăzărescu, Radu Țuculescu și mulți alții, dar și despre cărțile unor debutanți.
Apar în această antologie și cronici preluate din revista Ficțiunea, chiar și un dosar critic (la romanul Salamandre de Liviu G. Stan), semnate de nume care apar frecvent în revistă, precum Teodora Bălan, Iulia Micu, Andrei Simuț, Alexandra Ruscanu, Sorin Iagăru-Dina.
Antologia Lidiei Vianu, prima de acest gen, poate fi găsită la
Contemporary Literature Press, editura Facultății de Engleză a Universității din București. Este o carte în format electronic, în primul rând de uz academic, editată sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din București, The British Council, Institutul Cultural Român, Uniunea Scriitorilor din România și Muzeul Național al Literaturii Române.
După un debut fulminant în rolul Ofeliei, din Hamlet-ul lui Liviu Ciulei, Adriana a jucat în Danaidele (r. Silviu Purcărete), apoi în filmul lui Coppola, Youth Without Youth (2007), alături de Tim Roth. Realizator TV, prezentatoare de emisiuni, printre care și a Jurnalului Cultural, de pe TVR, Adriana a întrerupt câțiva ani activitatea actoricească, revenind în ultima vreme cu mai multe roluri consistente în teatrele de avangardă bucureștene. Este realizator TVR și prezintă emisiunea Conviețuiri.