Revistă print și online

Antropologie, film și imagine

 

Cătălin D. Constantin e în Grecia cu o serie de expoziții și conferințe, dedicate metamorfozelor surprinse prin arta fotografică. Având ca bază fotografii de la 1900, care surprind atitudini, detalii, spații, dar și portrete, el a realizat alte fotografii de studiu, din zilele noastre, pentru face un studiu antropologic comparativ.

Binecunoscut prin preocupările sale în domeniu, Cătălin D. Constantin, este conferențiar la Facultatea de Litere, cu o specializare în antropologia culturii. Multe dintre cercetările sale se leagă de spațiul balcanic, de Grecia cu precădere. Preocupările sale se concentrează pe imagine, pe cea de film, pe istoria primelor detalii de viață surprinse pe celuloid. În sensul acesta, are și o investigație serioasă asupra fraților Manachia, a începuturilor filmului.

Un film realizat pe această temă, preluat și aici, surprinde liniile generale ale cercetărilor lui Cătălin D Constantin.

Interesat de sensurile geografiei, ale spațiilor care rămân neschimbate, dar și ale celor în care mâna omului a intervenit de-a lungul timpului, Cătălin D. Constantin a inițiat o adevărată geopoetică, în jurul unui motiv obsesiv: piețele, ca centrul vieții urbane.

Seria de conferințe se încheie pe 27 aprilie a.c.


 

Adriana IRIMESCU

După un debut fulminant în rolul Ofeliei, din Hamlet-ul lui Liviu Ciulei, Adriana a jucat în Danaidele (r. Silviu Purcărete), apoi în filmul lui Coppola, Youth Without Youth (2007), alături de Tim Roth. Realizator TV, prezentatoare de emisiuni, printre care și a Jurnalului Cultural, de pe TVR, Adriana a întrerupt câțiva ani activitatea actoricească, revenind în ultima vreme cu mai multe roluri consistente în teatrele de avangardă bucureștene. Este realizator TVR și prezintă emisiunea Conviețuiri.