OPTm
nr.crt.

Lecturi de scriitor

 

Rumaan Alam – Lasă lumea în urmă, Litera, 2021

Iată un thriller apocaliptic închis la toți nasturii! Adie o paranoia informațională ce amintește de Zgomotul alb al lui Don DeLillo. Și mai găsim și-o claustrofobie rezidențială desprinsă din lumea lui J. G. Ballard. Plus o tușă de blestem familial, care mi-a amintit de Cina lui Herman Koch.


Maria Stepanova – În amintirea memoriei, Humanitas, 2021

Pendulând între roman eseistic și roman autobiografic, Maria Stepanova reconstituie povestea familiei sale dintr-un haos de obiecte vechi, scrisori, fotografii, ilustrate etc. Rezultatul? Un caleidoscop hipnotic. Ideea de memorie este decorticată cu o răbdare neverosimilă, acoperind o plajă tematică care se întinde din noaptea totalitară a secolului XX până în malaxorul rețelelor de socializare, care au ridicat la rang de zeitate „memoria moartă a colectorului”.


Samanta Schweblin, Păsări în gură, Litera, cpt, 2019

Proza miniaturală a Samantei Schweblin, scriitoarea argentiniană care face furori la ora actuală în literatura americană și britanică, Păsări în gură, nominalizat la Booker Prize, aduce în prim-plan situații stranii și un imaginar zvăpăiat. Personajele ei se situează în zona ficțiunii New Weird, pe același raft cu Jesse Ball, iar cât privește energetica narativă, rămâne aceeași în fiecare povestire. Samanta Schweblin pătrunde în stranietate, folosindu-se de „cumințenia” neorealistă a detaliului cotidian.

Liviu G. STAN

Prozator și jurnalist, Liviu G. Stan (n. 8 martie, 1987) scrie roman și proză scurtă, fiind unul dintre cei mai interesanți prozatori din generația lui. A publicat romanele Sânge de pasăre pe haine, (2014), Casele vor uita (2016), Filip Manakis: o poveste europeană (2019). Naturalețea epică și originalitatea construcției sunt două dintre calitățile prozei sale, la care se adaugă inteligența epică. Are și un volum de versuri, Yima, (2008), dar și o bogată activitate de jurnalist cultural.

Echipa
Arhiva

 

PRINT 1⤓ PDF
Numerele tipărite

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

NOUA LITERATURĂ

Ștefan Sabin Pavelescu scrie proză foarte scurtă, texte existențialiste, cu trimiteri în special la Sartre, parabole în registru fantastic, traversate uneori de imaginarul filmelor fantasy. Tema preferată este libertatea cu infinitele ei capcane.

Doina RUȘTI

Despre OPTm

 

FILMELE REVISTEI

Scriitori prin Europa: Doina Ruști la Goethe Institut, Roma

EVENIMENT

Andrew Singer a vorbit cu  Siri Hustvedt, autorul romanului The Blazing World, nominalizat la The Man Booker Prize.

TRAFIKA Europe, un radio de literatură europeană

CARTEA SĂPTĂMÂNII

Recomandată de Pavel NEDELCU

LITERA, 2021

În curând

O carte despre cel mai teribil experiment comunist - un frag. aici

Interviu cu Sandro Veronesi

ART, 2021

Andrei Novac, lansare de carte: De mâine suntem pământ fierbinte

LITERA, 2021

Recomandată de Ovidiu ȘERBAN

NOU

LITERA, 2021

 

Polirom, 2021

Curtea Veche, 2021

Copyright © optmotive.ro