Revistă print și online

Cărți

Diana, Cornel Bălan, Alexandra Niculescu

Cronica de carte

Nr. 92 / 5 (serie nouă) / 29 noiembrie, 2021

 

Translucid de Ligia Pârvulescu

O studentă are o legătură amoroasă întâmplătoare, urmată de un avort. Această traumă se metamorfozează, cucerind epidemic tot universul. Suntem într-un viitor nu prea îndepărtat, la câțiva ani după Covid. Societatea s-a prăbușit, iar intelectualii sunt sclavi, jucării sexuale și animale de sacrificiul. Amintirea acelui avort intră în lumea epurată a artei, într-un prezent fără sfârșit, în care toate lucrurile iau parte la acest act al nașterii posibile. Viziunea fragmentaristă, deschiderile lirice și observația de maximă acuitate servesc unui demers epic inteligent, care duce de la creația speciei spre creația artistică. Sub imperiul unui cântec auzit întâmplător ori sub influența unui poet, lumea unui personaj se schimbă, se generalizează, universul întreg ia parte la o poveste alcătuită din rămășițe ale altor povești.

Dar partea cea mai puternică a cărții este construcția, din secvențe fractalice, ca în Inception - filmul lui Christopher Nolan. Episoadele se întretaie, iar personajele sunt părți ale unui personaj complex, care aduce un mesaj puternic, legat de condiția creatorului. Un imaginar derulat cinematografic, o viziune insolită și o temă de actualitate stringentă.

N.B. Romanul Translucid de Ligia Pârvulescu a primit Premiul I, la concursul Primul roman/2021, organizat de Ed. Litera.

Doina Ruști


Henn Kim, Starry Night, Blurry Dreams

La Editura Bloomsbury a apărut în luna august un volum de poezii, purtând titlul Starry Night, Blurry Dreams. Semnat de Henn Kim și ilustrat de Sally Rooney, acesta conține reprezentări grafice ale poeziilor și vine în întâmpinarea cititorului pentru a spori atmosfera și sentimentele imprimate de versuri. Teme centrale sunt singurătatea, iubirea și existența pe pământ. (Diana Dragoman)


Adbulrazak Gurnah, The Last Gift (Ultimul Cadou)

Un bărbat a cărui sănătate trece printr-un declin abrupt își destăinuie pe ultima sută de metri tragica experiență care l-a împins să-și caute o altă viață în Anglia, tăind orice relație cu trecutul său din Zanzibar; relatările lui fragmentate angrenează alte dezvăluiri privind copilăria tristă a soției, precum și reacții, uneori amuzante, tipice gândirii de tip occidental, ale copiilor săi, Hanna și Jamal, născuți și crescuți în Norwich, U.K. (Cornel Bălan)


Juan Gabriel Vásquez, Volver la vista atrás (Alfaguara) – premiul Mario Vargas Llosa 2021

În centrul romanului se află cineastul Sergio Cabrera și familia lui; acțiunea se desfășoară pe trei continente, iar personajul principal începe prin a fi soldat în armata chineză, ajunge luptător de gherilă în Columbia, și, în final, devine cunoscut în lumea filmului. Spioni, contrabandiști, actori, toți fac parte din familia sa. Autorul spune că este un fel de roman de aventură, și pornește de la cele treizeci de ore de conversație pe care le-a avut cu Sergio Cabrera și cu alți membri ai familiei lui. (Alexandra Niculescu)


Louise Erdrich, The Night Watchman

Câștigător al Premiului Pulitzer pentru Ficțiune/ 2021, The Night Watchman, de Louise Erdrich, este un roman inspirat din fapte reale. Scriitoarea s-a folosit de povestea bunicului ei care a lucrat drept paznic al unei fabrici de prelucrare a pietrelor prețioase în Dakota de Nord, fiind un aprig luptător pentru conservarea ultimilor nativi din Statele Unite.

Cartea ne spune povestea tinerei Pixie Paranteau care strânge bani pentru a reuși să o caute pe Vera, sora ei mai mare stabilită în Minneapolis, despre care nu mai știe mai nimic. Ea lucrează în fabrica din rezervație și se chinuie să își întrețină familia, un tată alcoolic, mama și fratele. Ajungând în Minnesota, ea descoperă o nouă față a societății, cea a exploatării și a violenței.

 

Diana, Cornel Bălan, Alexandra Niculescu

în același număr