Revistă print și online

Premiile Ficțiunea

Seara decernării Premiilor Ficțiunea se apropie cu pași repezi. Este un moment mult așteptat și deja îmi imaginez magia grădinii Palatului Cesianu, seara, la început de weekend, copacii în plin verde și zidurile vechi, învăluite de farmecul verii, care vor capta ecourile vorbelor noastre. Deja, în acel moment, fiecare dintre noi, cei din juriu, va ști care este câștigătorul ales dintre cei nominalizați pentru fiecare categorie și vom fi cu toții pregătiți pentru sărbătoare.

Pentru mine, să fac parte din acest juriu a fost și este o experiență cu totul altfel. Și voi spune și de ce. Am avut anul trecut experiența participării ca membru al juriului la cea de-a doua ediție a concursului de debut în proză ‘Primul roman’, organizat de editura Litera, colecția Biblioteca de Proză Contemporană. A fost ceva deosebit, să citesc atât de multe manuscrise bune și să aleg, să alegem manuscrisul câștigător, și la fel va fi și anul acesta. Spre deosebire de un concurs literar, Premiile Ficțiunea sunt premii decernate pentru mai multe categorii, și, în plus, în fiecare categorie intră creații sau interpretări din arii artistice diferite, precum teatru, film, literatură și așa mai departe. Alegerea trebuie să aibă în vedere toate aceste arii artistice și este un alt mod de a privi lucrurile și de a selecta un singur câștigător dintre cei nominalizați pentru fiecare categorie în parte. Este o provocare și în același timp o experiență cu totul nouă. Un roller coaster, o călătorie intensă prin universuri extraordinare, cu vibrații și frumuseți diferite, dintre care va trebui să aleg, din păcate, un singur univers câștigător. Este o alegere dificilă, dar, indiferent de rezultat, experiența este grozavă și consider că toți cei nominalizați sunt câștigători!

Ligia PÂRVULESCU

Cunoscută mai ales ca poetă, a debutat în volum la Casa de Editură Max Blecher, în 2014, cu volumul Fluvii de asfalt. Pentru romanul Translucid a primit premiul "Primul roman", 2021, acordat de Editura Litera, unde a fost publicată în același an. Activă și apreciată în lumea literară bucureșteană, publică în mod curent în revistele de profil. Este avocată, preocupată în același timp de zonele subtile ale comunicării.

în același număr