Revistă print și online

Eu sunt 70072

Apărut în 2022 la editura Bookzone, romanul "Eu sunt 70072" scris de Lidia Maksymowicz și Paolo Rodari este un roman despre supraviețuire, adaptare, despre iubirea maternă și regăsire: "De la ultima noastră întâlnire îmi amintesc ochii ei. Mă privește cu dragoste, cu disperare. Îmi ține capul în mâini, mă privește drept în ochi și mă sărută. Sunt fata ei, inima ei, dragostea ei. Nu uit cuvintele pe care mi le-a spus. Mi le repet zile întregi după plecarea ei. Amintește-ți cum te cheamă și de unde vii. Mă cheamă Luda Boczarowa, am cinci ani și sunt din Belarus."

Sfârșitul anului 1943 marchează începutul poveștii Ludei. "Marele Război pentru apărarea patriei" l-a dus pe tatăl ei, Alexander, în prima linie de luptă. În Belarus, mama ei, Anna, a fost partizană și a sprijinit mișcarea de rezistență împotriva naziștilor. După ce le-au fost găsite ascunzătorile și au fost prinși, au fost trimiși la Auschwitz. La sosirea lor în lagăr, mama și fratele ei au fost trimiși la muncă forțată, bunicii ei au fost trimiși direct în camerele de gazare, iar Lidia a fost adusă în barăcile pentru copii. Când avea doar trei ani, experimentele lui Josef Mengele i-au marcat existența.

În măsura în care soarta i-a permis, Lidia Maksymowicz a fost Luda Boczarowa, o fetiță cu ochi albaștri vii, care a fost prețuită și îngrijită de părinții și bunicii ei. La vârsta de trei ani, a fost redusă la nimic mai mult decât un număr – 70072 – de către agresorii ei în oribilul Pavilion pentru copii de la Auschwitz-Birkenau. Timp de mai bine de un an, micuța Luda a suferit din cauza frigului, a foamei, a singurătății, a terorii neîncetate și a durerii agonizante provocate de experimentele îngrozitoare efectuate asupra ei de Josef Mengele, Îngerul Morții.

A fost cea mai tânără persoană care a supraviețuit la Birkenau. Este o minune, deoarece Mengele și corporațiile farmaceutice germane îi foloseau pe cei mici pentru teste. Când rușii au eliberat-o, nu știau ce să facă în legătură cu ea, deoarece era atât de mică. În cele din urmă, a fost adoptată de o familie poloneză – în mod ironic, aceeași familie care deținea proprietatea pe care a fost construită poarta de intrare la Birkenau. Locuind la doar câțiva kilometri distanță de "lagărul morții", noua ei reședință era în Oświęcim.

În ciuda ororilor pe care le-a suportat, a trăit pentru a-și spune povestea și pentru a-și căuta mama, care a fost trimisă într-un alt lagăr înainte de eliberare. Povestea sa de angoasă și speranță a evoluat acum într-un avertisment care își propune să transmită drama de nedescris a unui copil care a înfruntat violența și moartea.

Această carte emoționantă explorează puterea de a-ți construi o viață după o traumă și de a încerca să-ți găsești identitatea într-o societate care te marginalizează și nu te înțelege. Lidia, care a primit acest nume de la familia adoptivă, vorbește despre primii ani de viață, despre adolescență și despre rănile nevindecate. Ea vorbește despre faptul că nu vrea să-și părăsească noua familie din Polonia și despre dorința de a-și găsi rudele biologice. A fost reunită cu părinții ei în timp ce trăia în comunism, o reuniune facilitată și mediatizată de Kremlin ca o modalitate de a demonstra afecțiunea patriei pentru copiii ei și dorința de a-i primi acasă.

"Poate suna ciudat, dar eu nu știu să urăsc. Știu, de fapt, că urând voi suferi și mai mult, cu siguranță mai profund decât mulți dintre cei care au contribuit la destinul meu dureros."


Lidia Maksymowicz și Paolo Rodari, Eu sunt 70072, Bookzone, 2022.

Iulia Țugulea