63 / 10 mai, 2021

Ioana FLORA

Binecunoscută actriță de film, teatru și televiziune, a debutat într-unul dintre rolurile principale din Marfa și banii (r. Cristi Puiu). Au urmat alte roluri importante, în pelicule de succes, precum Pescuit sportiv (r. Adrian Sitaru, 2007), Periferic (r. Adrian Sitaru, 2009), A Long Story (Marea Neagră), Acasă la tata, (r. Andrei Cohn, 2016), Cadoul de Crăciun (r. Bogdan Muresanu, 2019). Ioana Flora a fost recompensată cu numeroase premii, printre care Premiul pentru Cea mai bună actriță, la Festivalul de la Salonic, (2007), Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar (2009) și pentru Cea mai bună actriță în rol principal (2016), Premiul pentru Cea mai bună actriță la Festivalul Internațional de Film de la Aubagne (2014), Premiul pentru cea mai buna actriță la Festivalul de Film de la Sankt Petersburg (2019).

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90.Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

Ciprian Popescu, ca mulți scriitori contemporani, nu trăiește din scris sau dintr-o profesie care să aibă de-a face cu scrisul. Trilingv perfect, Popescu a ales să scrie în română chiar dacă din 2007 locuiește la Montreal în Canada. A debutat cu volumul Mile End, publicat în 2016 la Casa de Editură Max Blecher. Deși autorul a primit Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru acest volum, acesta este mai degrabă un jurnal al celor 77 de zile din viața unui emigrant pentru care momentele de frustrare se exprimă în proză, nostalgia cu gust amar devine poezie cu vers alb, iar rutina cotidiană se concentrează în scurte poeme în proză.

Ileana MARIN

CARTEA SĂPTĂMÂNII

Recomandată de Doina Ruști, Mihai Ene & Cătălin Ghiță

​LITERA

CĂRȚI NOI

„Un volum intens, de poezie adevărată."

Cosmin Perța

Un fragment aici

cdpl

O monografie ca un roman: viața lui Marquez

LITERA

Vremea

Credem în imagine și de aceea nu ilustrăm textele de literatură, ci le personalizăm cu secvențe din viața scriitorului, cu poze de la lansări sau de la alte evenimente care făceau până nu demult parte din viața noastră normală. Creatorul de ficțiune este un om viu, mai important decât relația simbolică din mintea unui ilustrator.

Tracus Arte

Pandora M

O coincidență stranie, o întâlnire neașteptată. Daisy primește e-mail-urile destinate unei femei cu nume similar, iar de aici până în miezul misterului nu mai e mult.

Târgul de Carte ElefantFest

Humanitas

SCRIITORI

în viața privată

Radu Aldulescu

la mare, de 1 Mai 2021

Copyright © optmotive.ro