63 / 10 mai, 2021

Maria ȘTEFAN

Studentă la Jurnalism (Universitatea din Craiova), colaboratoare a studioului radiostudențesc RADIO CAMPUS UCV. Scrie, citește, ia în serios toate task-urile, inclusiv jurnalismul cultural.

Unde mi-e sufletul?

În regia lui Norbert Boda, spectacolul de teatru Unde mi-e sufletul! a fost desemnat câștigătorul celei de-a X-a ediții a Concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” în anul 2019 și este scris după o serie de poezii ale lui Marin Sorescu.

Întreaga poveste se învârte în jurul anchetei și a încercării de a găsi un vinovat pentru un fapt bizar: o femeie și-a pierdut sufletul. Victima (interpretată de Alina Mangra) nu-și mai amintește nimic din viața sa de dinainte de această pierdere. Poate vorbi, poate cugeta, dar e „un nimeni”. E fără suflet. Aceasta a apelat la un detectiv (Angel Rababoc) , care să cerceteze acest furt: un domn îmbrăcat în costum, cu palton negru și un baston în mână care îi dă imaginea unui justițiar.

În scenă intră și cinci suspecți. Într-o cameră de interogatoriu ca o vitrină, aceștia răspund la întrebări fără să știe despre ce este vorba exact. Pe parcurs aflăm că fiecare dintre suspecți au avut o legătură de un fel sau altul cu victima.

Interesantă este și trimiterea direct de la începutul spectacolului la cuplul primordial, Adam și Eva. Inspectorul dă impresia că știe toate sufletele încă de la facere. Și știe că fiecare dintre ele este în căutarea perechii.

Pauza de țigară, pe care suspecții au primit-o, a fost un moment în care am aflat despre suspectul numărul 5, fostul soț al victimei, însă nu este el cel care i-a furat sufletul.

...

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90.Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

Ciprian Popescu, ca mulți scriitori contemporani, nu trăiește din scris sau dintr-o profesie care să aibă de-a face cu scrisul. Trilingv perfect, Popescu a ales să scrie în română chiar dacă din 2007 locuiește la Montreal în Canada. A debutat cu volumul Mile End, publicat în 2016 la Casa de Editură Max Blecher. Deși autorul a primit Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru acest volum, acesta este mai degrabă un jurnal al celor 77 de zile din viața unui emigrant pentru care momentele de frustrare se exprimă în proză, nostalgia cu gust amar devine poezie cu vers alb, iar rutina cotidiană se concentrează în scurte poeme în proză.

Ileana MARIN

CARTEA SĂPTĂMÂNII

Recomandată de Doina Ruști, Mihai Ene & Cătălin Ghiță

​LITERA

CĂRȚI NOI

„Un volum intens, de poezie adevărată."

Cosmin Perța

Un fragment aici

cdpl

O monografie ca un roman: viața lui Marquez

LITERA

Vremea

Credem în imagine și de aceea nu ilustrăm textele de literatură, ci le personalizăm cu secvențe din viața scriitorului, cu poze de la lansări sau de la alte evenimente care făceau până nu demult parte din viața noastră normală. Creatorul de ficțiune este un om viu, mai important decât relația simbolică din mintea unui ilustrator.

Tracus Arte

Pandora M

O coincidență stranie, o întâlnire neașteptată. Daisy primește e-mail-urile destinate unei femei cu nume similar, iar de aici până în miezul misterului nu mai e mult.

Târgul de Carte ElefantFest

Humanitas

SCRIITORI

în viața privată

Radu Aldulescu

la mare, de 1 Mai 2021

Copyright © optmotive.ro