OPTm
nr.crt.

Arsen Arzumanyan, armeanul fără frontiere

 

Absența frontierei sau, pentru cei mai cumpăniți, fluiditatea ei ține, în cazul lui Arsen Arzumanyan, de capacitatea lui nativă de a plonja în adâncul unei limbi necunoscute, încredințat nu doar că va învăța repede să înoate, ci și că va ieși la suprafață ducând pe palme comori. În prezența lui Arsen, eu nu mă gândesc la cuvintele pe care le folosesc. Spun ce simt și risipesc nuanțe, pentru că văd în ochii lui că mă înțelege până la capăt.

A deprins limba română cu ușurință, în cei opt ani de când trăiește aici. Mai mult, a ajuns să-i înțeleagă structura, ca la doctor când, pierdut în amănuntele simptomelor, te miri că el reușește să le surprindă pe toate, aproape fără să clipească, într-un diagnostic răspicat.

Așa se face că, așezat corect și ferm la hotarele limbii române, Arsen Arzumanyan a conceput prima carte -* Limba armeană fără profesor* - destinată studiului de unul singur. A făcut-o pentru membrii comunităților armenești din România, pentru cercurile savante de la noi, pentru toți românii interesați de limba lui maternă. *Limba armeană fără profesor *are în alcătuire 33 de lecții, de parcurs prin metoda transliterării armeano-române, cu exerciții și răspunsuri, 3 anexe, 5 cântece în limba armeană și o istorie succintă a alfabetului armenesc. Ordinea lecțiilor respectă etapele logice de învățare a unei limbi.

Și tot Arsen Arzunanyan este autorul primei culegeri de bancuri cu și despre Radio Erevan - vă mai aduceți aminte? Acele bancuri, din a doua jumătate a secolului trecut, care au trecut de Cortina de Fier și s-au împrăștiat ca licuricii prin toată Europa.

300 de bancuri cu Radio Erevan are ca surse principale internetul și memoria personală a culegătorului. Subiectele, de care și astăzi te amuzi, de multe ori râzi cu poftă, sunt politice - predomină cele care ridiculizează competiția pe viață și pe moarte dintre URSS și SUA -  sunt sociale și prizate din actualitatea românească și sovietică a perioadei, sunt, de asemenea, despre dragoste și căsnicie.

Denisa POPESCU

Poetă, realizator TV, jurnalist. A publicat mai multe volume de versuri, între care Dincolo de ochii mei (1999), Adamantin (2004), Laminaria. Catrinel (2005), Scheletul meu de muselină (2005), Cele mai frumoase depresii (2007), Buzele unui om singur (2013). Cel mai recent volum: Îngerul meu antiglonț (2020). Face parte din Uniunea Scriitorilor din România și din Uniunea Ziariștilor Independenți.

Opt începuturi

"Hai că ești gigea. Mă bag lângă mata, să moară Stalin."

Radu Paraschivescu

Cartea săptămânii

Adolescentul de FM Dostoievschi

https://carturesti.ro/carte/adolescentul-636060994

Recomandări

Recomandări

Scriitori la Carusel

Scriitori la Carusel

 

Carte recomandată de Anca Șurian Caproș (RRA)

 

 

 

Cărți de la Black Button, recomandate de Cristina Bogdan

 

 

Graffiti: o carte despre inscripțiile de pe ziduri, semnată de Cristi Nedelcu

 

 

Tudor Giurgiu, la premierea filmului “Parking"

 

Cătălin Ghiță, la autografe

 

 

 

 

 

CE SPUNE LUMEA BUNĂ

 

Vă mulțumesc pentru revistă, al cărei număr trimis l-am și parcurs.

Am găsit contribuții ale unor autori (Doina Ruști, Răzvan Țupa, soții Cernat...) pe care îi prețuiesc și îi citesc când am ocazia. Pe alții îi descopăr acum cu interes. Vă mulțumesc și pentru amabilitatea (dacă nu iluzia) de a crede că mi-aș mai putea găsi locul printre autori încă tineri, la cei 85 de ani ai mei.

Cât despre articole și fragmente de literatură - toate prea succinte, poate -, fac o mărturisire referitoare la primul. Sunt și eu de părere că o țară fără un partid de stânga autentic (PSD-ul e, bineînțeles, impostor) este una cu viață politică șchioapă. Personal, mă atrage cel mai mult social-democrația care, din păcate, e atât de costisitoare încât nu poate guverna multă vreme (nici în Suedia nu s-a putut). În schimb, ea lasă în urmă realizări legislative neprețuite. E destul să spun că în Franța unele datează din 1936.

Încă odată, va mulțumesc.

LIVIUS CIOCÂRLIE

Copyright © optmotive.ro