Revistă print și online

Cărți băgate în seamă

 


Câteva dintre cărțile apărute în anul pandemiei, mi-au atras atenția, pe unele le-am cumpărat, pe altele le-am citit de la alții, iar despre altele am citit și atât. A fost un an cu multe romane, sau eu am observat doar romanele - nu mai contează acum, când faptele sunt deja consumate, respectiv am alcătuit o listă a preferințelor mele.

Câștigător al Premiului Kate O’Brien/2021, nominalizat și la alte premii importante, printre care Irish Book Awards Novel of the Year, romanul As you were de Elaine Feeney este considerat cel mai bun debut al anului trecut. Este  o carte amuzantă, despre istorii intime, eșecuri instituționale, bunătatea străinilor și trecutul întunecat al Irlandei moderne. În centrul acțiunii se află Sinéad Hynes o tânără cu un secret terifiant.

Romanul a apărut la Penguin, în 2020.


The Haunting of Alma Fieldings: A True Ghost Story de Kate Summerscale a adunat elogii pentru că… e o adevărată poveste cu fantome. The Guardian a scris elogios, considerând-o o scriere excelentă. 

Personajul titular, Alma Fielding, e o o soție și o mamă  de la 1938, care  devine fără să vrea martora unor întâmplări ciudate: farfuriile zboară în jur, degetele i se umplu de inele, iar din mănuși ies gândaci. Romanul a apărut la Bloomsbury Circus, Londra.

Ken Follett a publicat la finele anului trecut The Evening and the Morning. Pe Goodreads are 4 stele și jumătate. Dar chiar fără stele, cine se poate abține să nu-l citească? Apărut la Macmillan, romanul a devenit imediat bestseller, iar The Times a scris că e "un alt thriller istoric de proporții" al celebrului autor.

Cartea lui Maxime Derouen, apărută la Grasset, se intitulează O comoară greu de cărat (Un trésor lourd à porter) și propune povestea unui dragon. A primit laude pentru modul strălucit în care e scrisă, cu umor și neașteptate interpretări ale societății.


Și-am să închei cu o apariție de ultimă oră (la Simon & Shuster), anume romanul semnat de Mary H.K. Choi, intitulat Yolk. Este o poveste despre legătura dintre două surori și despre viața internă a unei familii, cu secretele și cu dramele ei. 

Fiind nu doar scriitoare, ci și editoare, jurnalist TV și multe altele, Mary H.K. Choi are toate șansele să rămână multă vreme în topuri.

Diana Alexandra

Absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din Oradea, specializarea română-franceză, Diana studiază în prezent Literatura română - Relevanțe europene, program de masterat al aceleiași facultăți.

în același număr