OPTm
nr.crt.

Un roman insolit pe care îl așteaptă un premiu (cel puțin)

Unul dintre premiile italiene importante este Strega, acordat de Fundația Bellonci. Pe 10 iulie se va derula gala celei de-a 75-a ediții. Cinci romane vor fi premiate, iar unul dintre favorite este Il libro delle case de Andrea Bajani.

Romanul a cules deja numeroase aprecieri, îl putem considera deja renumit, având în vedere că în momentul de față e finalist la două dintre cele mai importante premii din Italia - Campiello și Strega.

Nu știu cât e de cunoscut Bajani la noi, dar trebuie știut că lui îi este cunoscută România, căci a scris despre ea. În primul rând, a fost coordontorul unei colecții de articole, intitulată Bucarest-Roma. Capire la Romania e i rumeni in Italia (2011) despre românii din Italia și modul stereotip în care erau văzuți prin 2010, înainte să migreze și africanii, care au preluat bună parte din moștenirea românilor din peninsulă. Putem spune c-au venit la de-a gata.

În al doilea rând, Andrea Bajani este autorul unui roman a cărui acțiune e situată în România, intitulat Se consideri le colpe (2007), tradus la Humanitas cu titlul De vei lua aminte la greșeli (2011). Un roman care analizează, printre altele, foarte subtil și rafinat, mitul fascinant al Occidentului și care abia ce a fost tradus și în engleză în luna martie a acestui an.

Dar actualul roman, remarcat de critică și gustat de public, este „Cartea caselor”. Am tradus literal (titlu tradus literal, și care probabil că va fi schimbat în traducere la noi pentru că, în mod încă inexplicabil pentru mine, întreținem în România o repulsie viscerală pentru cacofonii). Acest roman, spuneam, cu o compoziție insolită, aduce și o temă pe măsură. Dacă autorul nu ar fi într-adevăr unul de mare calitate, probabil că ideea ar plictisi teribil, dar n-ar lăsa pe nimeni indiferent în ceea ce privește viziunea.

Bajani explorează, așa cum nimeni n-a mai făcut-o, locul în care am descoperit și am iubit cel mai mult, am fost răniți și, în cele din urmă, am devenit noi înșine.

Sandro Veronesi

Andrea Bajani știe să-și varieze/moduleze povestea. În roman, spațiile pe care toți le numim în mod curent „case” iau cuvântul pentru a povesti viața unui personaj central, numit EU. Dar narațiunea se derulează la persoana a III-a. Acest Eu se perindă prin case diferite: Casa Rudelor (unde își vizitează bunicii), Casa de la Poalele Muntelui (unde familia se mută), Casa Adulterului (unde își înșală soția), etc. Apoi, casele nu sunt doar case în sensul strict de „locuință”. Există și Casa Vocii, spre exemplu, adică o cabină de telefon, sau Casa Broaștei Țestoase, un animal de companie având un rol totemic în roman.

Casele lui Bajani nu sunt pereți goi și reci, ci un fel de prelungiri ale personajelor. Au o poveste, au asistat la viețile locuitorilor lor tranzitorii, sunt vii, poate mai vii decât personajele. Când divorțează de soția sa, Eu privește casa goală însă, de fapt, cuiele din pereți îl privesc pe el, lungindu-se „ca antenele unor melci”. Ochii pereților sunt cuiele, care în condiții normale rămân ascunse, neieșind la iveală decât în aceste situații de întrerupere a unei conviețuiri: cu oamenii, cu locuințele.

Îi țin pumnii lui Bajani în finala de pe 10 iulie a premiului Strega, transmisă în direct pe RAI 1.

(Andrea Bajani – Il libro delle case (Editura Feltrinelli, februarie 2021)

Pavel NEDELCU

Scriitor. Traducător. Critic literar. Locuiește în Italia din 2009. Licență în limbi străine și masterat în traducere la Università degli Studi (Torino). Redactor al revistei culturale LiterИautica. Publică în mod curent povestiri, cele mai cunoscute texte ale sale fiind cuprinse în volumul Treisprezece. Proză fantastică (2021). A fost premiat la mai multe concursuri de literatură, organizate de către PEN România (2016), revista Tribuna (2017), MNLR (2020), Cenaclul UBB/revista Apostrof (2020), etc. Recent a primit premiul al II-lea la concursul „Primul roman", organizat de Ed. Litera.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

Intimistă și melancolică, proza Andrei TISCHER desfășoară în fața cititorului pasaje senzoriale evanescente, care surprind lupta de a păstra vie o iubire atinsă de aripa nebuniei. Între momente de tăcere, de stinghereală ori de disperată încercare de a invoca armonia unui trecut, personajele se pierd și se regăsesc într-un vortex de emoții contradictorii, care rup barierele între trezie și „irealitatea” luminii unei dimineți.

Andrei ȘERBAN

CARTEA SĂPTĂMÂNII

Revistă editată de Muzeul Municipiului București (ISI)

Recomandată de Cătălin D CONSTANTIN

 

CĂRȚI

Consecințe, istorie și… dantelă.

LITERA, 2021

Recomandată de Ovidiu ȘERBAN

 

Animale, obiceiuri, omul primitiv.

ART, 2021

 

Trei romane de debut - trei premii consistente. Te așteptăm și pe tine.

Școala Ardeleană, 2021;Un studiu complex, proaspăt apărut.

Eveniment în lumea cărților

GOPO 2021

Cea mai bună actriță într-un rol principal: Diana Cavallioti, pentru filmul „5 minute”

Cel mai bun actor într-un rol principal: Mihai Călin, pentru filmul „5 minute”

Colectiv (r. Alexander Nanau) - Cel mai bun film LM

 

Politică, istorie, anii 50.

Humanitas, 2021

 

Carte de vacanță

Un roman prezentat în OPTm în august 2020

TREI, 2021

Copyright © optmotive.ro