OPTm
nr. 86

Cărți băgate în seamă

Am fost atrasă la un moment dat de romanele Agathei Christie și am și citit câteva dintre ele, fiind marcată de multitudinea spațiilor în care au fost plasate. În același timp mi-a plăcut prestația lui David Suchet în rolul lui Hercule Poirot și am rămas cu o oarecare atracție față de această sferă a ficțiunii. Așadar, propun să începem cu un astfel de roman, urmat de altele, două, plasate în secole diferite. Iar fără legătură, adaug și un roman care tratează destinul unei femei nevoite să se descurce singură în viață, mai mult ca elogiu adus Agathei Christie și altor scriitoare.

New York, 1913; expoziția cubistă care declanșează controverse și a cincizecea aniversare a discursului lui Abraham Lincoln pentru eliberarea sclavilor. Jane Prescott ar dori să se bucure de zilele sale libere, dar trebuie să descopere cine este ucigașul uneia dintre prostituatele protejate de unchiul ei și să o ajute pe angajatoarea ei să realizeze costumele unei piese de teatru dedicate celebrării Proclamației Emancipării de la 1863. Romanul face parte din seria Jane Prescott, alături de A Death of No Importance și The Death af a New American, fiind urmat de The Death of a Showman.

Roman distins cu Mystery Writers of America / Minotaur Books First Novel Award și nominalizat la Edgar Allan Poe Award și Anthony Awards, Murder in Old Bombay ne trimite cu gândul la celebrul detectiv Sherlock Holmes ale cărui povești le citește căpitanul Jim Angnihotri pe un pat de spital. La scurt timp după ce află despre moartea a două femei (în urma căderii dintr-un turn cu ceas), Jim intră în familia lui Adi Framji (verișorul uneia dintre femei) și investighează cazul. El nu dorește decât să își schimbe viața după ce a fost rănit într-un masacru de la granița de nord a Indiei. Site-ul Mistery Tribune apreciază acest roman datorită intrigii captivante, personajelor bine conturate și datelor istorice.

The Sleeping Nymph / Painted in Blood o are în centrul său pe Teresa Bataglia, care cercetează un caz straniu: pe un tablou de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial este găsită o mostră din țesutul unei inimi umane. Criminalista italiancă ajunge cu investigațiile într-unul dintre cele mai izolate locuri din Italia, Valea Resia. Aici, Teresa și colegii ei sunt întâmpinați de o inimă așezată pe un stâlp. Protagonista trebuie să facă față presiunii cazului, dar și reîntâlnirii cu o persoană pe care își dorea să nu o mai vadă și care devine superiorul ei. Volumul este nominalizat la Sue Grafton Memorial Award/ 2021, care face parte din Premiile Edgar Allan Poe.

Stranger in the Shogun’s City este un volum biografic, finalist la Pulitzer Prize și al National Book Critics Circle, câștigător, în 2020, al prestigiosului National Book Critics Circle Award și al the PEN/Jacqueline Bograd Weld Award pentru sectiunea biografie.

În Japonia secolului al XIX-lea, fiica unui sacerdot budist, Tsuneno, redefinește statului vieții de femeie prin căsniciile terminate cu divorț. Această femeie consideră că este stăpâna vieții sale și pornește pe jos spre capitală, unde se angajează la biroul unui magistrat. Cu acest prilej, autoarea trasează orașul, aspect care conferă valoare cărții. Pe Kirkus Review am găsit această mențiune, care m-a determinat să mă opresc un pic mai mult la această carte: „Istoricul Stanley oferă o cunoaștere adâncă a culturii japoneze unui vibrant portret al acestei națiuni asiatice, centrat pe eforturile unei femei sfidătoare.” (t.n.)

Diana DRAGOMAN

Absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din Oradea, specializarea română-franceză, Diana studiază în prezent Literatura română - Relevanțe europene, program de masterat al aceleiași facultăți. Îi place să cunoască poveștile pe care cărțile i le pot spune și crede că literatura ne ajută să înțelegem mai bine ițele istoriei.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

Intimistă și melancolică, proza Andrei TISCHER desfășoară în fața cititorului pasaje senzoriale evanescente, care surprind lupta de a păstra vie o iubire atinsă de aripa nebuniei. Între momente de tăcere, de stinghereală ori de disperată încercare de a invoca armonia unui trecut, personajele se pierd și se regăsesc într-un vortex de emoții contradictorii, care rup barierele între trezie și „irealitatea” luminii unei dimineți.

Andrei ȘERBAN

CARTEA SĂPTĂMÂNII

Revistă editată de Muzeul Municipiului București (ISI)

Recomandată de Cătălin D CONSTANTIN

 

CĂRȚI

Consecințe, istorie și… dantelă.

LITERA, 2021

Recomandată de Ovidiu ȘERBAN

 

Animale, obiceiuri, omul primitiv.

ART, 2021

 

Trei romane de debut - trei premii consistente. Te așteptăm și pe tine.

Școala Ardeleană, 2021;Un studiu complex, proaspăt apărut.

Eveniment în lumea cărților

GOPO 2021

Cea mai bună actriță într-un rol principal: Diana Cavallioti, pentru filmul „5 minute”

Cel mai bun actor într-un rol principal: Mihai Călin, pentru filmul „5 minute”

Colectiv (r. Alexander Nanau) - Cel mai bun film LM

 

Politică, istorie, anii 50.

Humanitas, 2021

 

Carte de vacanță

Un roman prezentat în OPTm în august 2020

TREI, 2021

Copyright © optmotive.ro