Mircea Dan DUȚĂ

Poet, filmolog și traducător, autor de expresie cehă, Mircea Dan Duță (27 mai 1967, București) a publicat trei volume de poezie, dintre care două la Praga: Peisaje, zboruri și dictări (2014), respectiv Citate la conservă, complexe de inferioritate și drepturile omului sau Căsătorit fără obligații vând amantă moartă din născare (mențiune: folosită), iar pe al treilea, o antologie de autor bilingvă (ceho-română) intitulată Plíz sujčof jor mobajl fúun senťu / Pliiy suiciof ior mobail făun senchiu la București (2020). Totodată, este autorul unui număr impresionant de volume și articole de specialitate (teoria și istoria filmului, analiză literară) publicate la diverse edituri ori în reviste din Cehia, Slovacia și România. Traducător din limbile cehă, slovacă, polonă, slovenă, bulgară, engleză și franceză a publicat, printre altele, primele două antologii de poezie contemporană cehă (2015, 2016) și prima antologie de teatru contemporan ceh (2016) în România, după căderea comunismului. Este membru al PEN Club Republica Cehă și PEN Club România, organizează și moderează lecturi literare și evenimente culturale în Cehia, Slovacia și România, colaborând cu Festivalul Internațional de Carte Transilvania și cu Festivalurile Internaționale de Poezie din București și Iași. Este prezent cu poezie în prestigioase antologii internaționale, fiind tradus în peste 15 țări.  

Un pahar de vin roșu

Profesorul

Râdeau.
El s-a răstit,
dar ei au râs mai tare. El i-a lovit,
dar ei au râs mai mult. Erau nebuni. Și-atunci
a râs și el cu ei.

din volumul *Peisaje, zboruri și dictări *

...

doza de noapte

Peisaj de anul trecut

De la fereastra spitalului

se văd

un automobil Škoda Fabia,

câteva bănci ruginite

...

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90.Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

Imaginație epică, frază de maximă literaturitate, talent evident. Pavel NEDELCU m-a fermecat prin fabulația care crește epidemic, de la iun simplu detaliu la viața integrală a orașului, cuprinzând în cuvinte puține straturi existențiale diverse, nunațe emoționale incredibile, mini-episoade satirice. Adică scrie literatură, nu se oprește la a relata un fapt.

Doina RUȘTI

Cum am devenit câine de Vladimir Maiakovski; Ah, cât de multe pisici, cu Alexandru Malaicu, Scena Digitală, Sibiu.

CARTEA SĂPTĂMÂNII

Vladimir Maiakovski - Singur în mulțime (poeme), traducere de Camelia Dinu, Ed Tracus Arte, 2021

Recomandată de Mihai ENE

Vești noi de la Dan Mircea Cipariu

CĂRȚI NOI

Un roman „istoric”, în sensul că a fost primul mare roman postdecembrist, Sonata pentru acordeon de Radu Aldulescu, după mulți ani, vede din nou lumina tiparului săptămâna aceasta, la Ed LITERA.

Primele exemplare sunt cu autograf.

Black Button, 2021

ORATIO IN SOLITUDINES

de

Enrique Javier Nogueras Valdivieso

Oh, sigurătate, doamna mea absolută

protectoare silnică

a zilelor mele, a nopților mele și a somnului meu,

singurătate a dorinței și a verii

Singurătate a dragostei și a urii,

singurătate pustie, a memoriei și a oboselii

(trad Eugen Barz)

LITERA, 2021

Ed Pandora M

VIAȚA Culturală

Florica Courriol căutând un verb potrivit

Credem în imagine și de aceea nu ilustrăm textele de literatură, ci le personalizăm cu secvențe din viața scriitorului, cu poze de la lansări sau de la alte evenimente care făceau până nu demult parte din viața noastră normală. Creatorul de ficțiune este un om viu, mai important decât relația simbolică din mintea unui ilustrator.

Copyright © optmotive.ro