59 / 12 aprilie, 2021

58 / 5 aprilie, 2021

Încă mai e viață-n noi...

Domnul Milescu se apropie de fereastră, urmărind cu privirea porumbeii care ciuguleau grăunțe aruncate și câteva pisici care îi pândeau cu poftă. Se anunțase la buletinul meteo o zi ploioasă, dar nimic din ceea ce vedea pe geamul bucătăriei de la primul etaj nu confirma prognoza. Curaj, Fane, încă o mie și câteva zile până la pensie. Ia-uite ce zi frumosă, peste o săptămână-s Floriile…

Își șterse câteva lacrimi apărute la colțul ochiului drept, pentru că ziua aceea mai avea și altă însemnătate pentru el și soția lui, spera ca ea să nu-și amintească sau măcar să se prefacă, mai făcuseră asta de cel puțin zece ori.

Puse ibricul la fiert, și, în cele câteva minute de așteptare, cotrobăi în borseta de pe masă, își alinie frumos pastilele, două galbene pentru inimă, una lunguiață pentru trigliceride, una pentru ficat și le înghiți pe rând cu un pahar cu apă, întrebându-se dacă să plece la piață ori să aștepte să se trezească Sabina. Nu de alta, dar doamna Milescu găsea mereu câte un pretext de ceartă, ba că n-ai luat lapte, ba nu mai avem ouă, nu te-ai uitat și tu dacă mai avem cartofi sau ceapă, m-ai întrebat și pe mine dacă am nevoie de ceva, motive, motive, motive.

Se hotărî să nu plece de acasă. Puse ceaiul în două cești, scoase din frigider o cutie cu margarină și una de pateu, își pregăti o felie și porni televizorul. Știa el că fusese o idee bună să instaleze unul mic în bucătărie, se felicita în fiecare zi că putea să stea acolo cu ochii beliți, să știe tot ce mișcă în lume. Sabina comentase, nu era o femeie rea, dar era modul ei de a se răzbuna pe anii petrecuți împreună, pe faptul că, deși locuiau în mai puțin de șaizeci de metri pătrați, se simțeau amândoi atât de singuri, ca doi șoareci hoinărind printr-o catedrală. În urmă cu ceva ani, în timp ce doamna Milescu mesteca în oală, iar el meșterea ceva prin bucătărie, ascultaseră o emisiune în care un domn psiholog trecut de a doua tinerețe spunea că oamenii se depărtează unul de altul când nu mai știu să comunice. Nu mai știu sau nu mai vor? se întrebaseră amândoi soți la unison. Niciunul nu voise să-și răspundă, era suficient că se întrebaseră și orbecăiseră în continuare în bezna dintre ei. Hai să vină odată pensionarea... Plec la țară, stau acolo în liniște...

Auzi pașii târșiți ai soției ieșind din camera ei, apoi ușa de la baie închizându-se. Își mai puse o felie de pâine cu margarină, supse din cana de ceai fierbinte și se apropie din nou de fereastră. Porumbeii își luaseră zborul, cele două pisici negre, pe care le vedea zilnic dar nu reușea să le deosebească, plecaseră, era pustiu. Se duse în sufragerie și se tolăni pe fotoliu.

...

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90.Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

Allex Trușcă scrie proză fantastică, romane fantasy și publică în mod curent proză scurtă, în periodice. Construcția bună, subiectul seducător și fraza scurtă sunt trei dintre atuurile scrisului său. Recent a publicat romanul I put a spell on you (Litera), care s-a bucurat de succes și de vânzări foarte bune.

Doina RUȘTI

CARTEA SĂPTĂMÂNII

Recomandată de Mihai ENE

TREI

CĂRȚI NOI

Unul dintre cele mai bune romane contemporane, apărute în ultimii ani. (Doina Ruști)

LITERA

Mihai Ene despre [GEORGES DIDI‑HUBERMAN – ]

În fața imaginii. Întrebare despre finalitatea unei istorii a artei

ISTORIA ȘI LITERATURA

O conferință cu scriitori, istorici și antropologi, organizată de universitarii bucureșteni și clujeni. Cine vrea să participe intră aici:

https://us02web.zoom.us/j/86980887890?pwd=TERoYk1IUFpqZUNIclZFU1FjNExVZz09#success

Humanitas

Reducere: 25 la sută

ART

O carte inedită, dincolo de granițele vieții.

Viața Culturală

Scriitori la Palatul Suțu: Cătălin D. Constantin și Dan Mircea Cipariu.

citeste.ro

Credem în imagine și de aceea nu ilustrăm textele de literatură, ci le personalizăm cu secvențe din viața scriitorului, cu poze de la lansări sau de la alte evenimente care făceau până nu demult parte din viața noastră normală. Creatorul de ficțiune este un om viu, mai important decât relația simbolică din mintea unui ilustrator.

Copyright © optmotive.ro