59 / 12 aprilie, 2021

55 / 15 martie, 2021

Despre eșec și reușite în vremea gripei

După ultima apariție – Mafalda (2009), Ioana Drăgan propune spre lectură o nouă proză scurtă – Gripa. O poveste de Crăciun (2021), publicată la editura Tracus Arte. Sub implicațiile directe ale unor (arhe)tipuri cauzate de perioada pandemică, acțiunea romanului, plasată într-o realitate românească actuală, gravitează în jurul unei gripe sezoniere. Pe fondul acestui context ia naștere (și) o poveste de dragoste între Eva, o doctoriță de la Urgență, trecută de 40 de ani, și Adam Murphy, un oengist străin, care se ocupă cu drepturile copiilor.

Se evidențiază, înainte de toate, boala ( Gripa ) – ca pretext al fondului narativ – și dragostea ( O poveste de Crăciun ) – ca funcție a unui destin ratat din punct de vedere sentimental. Eva este cea aleasă de scriitoare pentru a exemplifica un adevărat periplu al eșecurilor în materie de relații amoroase. Cea mai pregnant întipărită în mentalul protagonistei, dar mai ales al familiei acesteia, este relația, „care se dovedise în final fix un căcat”, din timpul studenției cu Paul. Însă, pentru „prințul din poveste”, care trebuia să ajungă măcar o dată pe lună la Timișoara să-și vadă „bunica” („de fapt, era Rodica, studentă la Universitatea din Vest, fată de ștabi, cu care îl căsătoriseră părinții încă din anul întâi”), Eva reprezenta relația extraconjugală. Ajunsă la peste „patruj” de ani, protagonista experimentează doar relații pasagere; spre exemplu, „Dan, iubitul actual de un weekend [...] nu era un băiat rău și mergea așa de o rutină, dar nu era nimic între ei”.

Remarcăm, pe această cale, un perpetuum mobile pe care Ioana Drăgan îl construiește pentru a menține iluzia Evei a unui nou început în cadrul fiecărei relații; altfel spus, se relevă o mișcare ciclică permanentă la nivel de relații conjugale ale protagonistei care urmează un singur traseu – eșecul. Iluzia unui nou început este și Adam – apărut din nicăieri, dispărut înspre nicăieri. De subliniat, însă, reacțiile adolescentine pe care le experimentează protagonista în preajma acestuia: „doar o senzație acută și contagioasă de masculin absolut, de care nu mai avusese parte de mult”; „o cuprinsese rușinea pentru că se comporta ca o puștoaică îndrăgostită la prima vedere” etc. Nu întâmplător ales și motto-ul din incipitul prozei „Lamour est une maladie, et lon n`est jamais sûr de ne pas tomber maladie” (Anatole France – Thaïs ). Astfel, relația dintre cei doi a fost consumată pasional într-„o poveste de Crăciun” petrecută la Predeal, însă nu oricum, ci oferindu-i, în final, protagonistei Speranța.

„Speranța mai rămăsese din arșița lor din miezul iernii. Speranța care avea să se nască în curând și pe care el n-o s-o cunoască niciodată”. Deși Eva trecuse prin trei „chiuretaje”, întrucât nu își dorise copii, consider că finalul prozei o găsește în ipostaza de a o accepta pe Speranța ca factor hotărâtor al schimbării propriului destin, dar, mai ales, al conștientizării trecerii timpului și al apropierii acesteia de moarte. Tot procesul de conștiință prin care trece protagonista de la început și până la final este sumarizat de prozatoare într-o serie de episoade-cheie plasate în partea de incipit, în partea mediană și în cea finală. Dacă mai întâi, „în față nu se mai află decât un viitor plin de boli, dureri dezamăgiri, deziluzii, destrămări și moarte”, în final intervine emipirismul viitorului cu toate implicațiile sale – „în față, de acum încolo, poți atinge viitorul cel plin de boli, dureri, dezamăgiri, deziluzii, destrămări și moarte. Fără leac!”.

Dacă în plan sentimental protagonista experimentează cu precădere eșecul, din punct de vedere profesional aceasta este reprezentanta unui model al bunei conduite, al reușitei, întrucât se pare că respectă, în acord cu funcția socială, jurământul lui Hipocrate. Astfel, unul dintre punctele tari ale volumului constă tocmai în faptul că analizează o parte din fresca socială românească – cu precădere atmosfera din spitalele românești. Pentru a reda cât mai atent relațiile stabilite în cadrul acestora, Ioana Drăgan pune în oglindă două tipuri de medici, după cum se va observa. Pe de o parte, o avem pe Eva care nu lua bani și nu luase niciodată de la oameni pentru că „îi era jenă în primul rând, îi venea să intre în pământ când îi vedea pe pacienți cum se caută în geantă să scoată banii și să-i ascundă, cică discret, pe masă, sub fișa medicală, sau, și mai rău, când se întorcea să ia ceva din dulap, în buzunarul de la halat”, iar pe de altă parte, o avem pe Andra Prisăcaru, care „nu avea nici o apăsare, halatul era doldora de plicuri și pe birou la ea găseai parfumuri, bomboane, cafea, primea orice!”. Prozatoarea redă (din interior) mecanismele de funcționare ale corupției, dar și pe cele (puține) ale integrității, într-una din cele mai importante instituții din spațiul public – spitalul.

...

Un roman despre recunoștință

Cristina GELEP - Carte - nr. 55 / 15 martie, 2021

Romanul lui Saul Bellow, Ravelstein, pornește de la un personaj real, Allan Bloom. Profesor de filosofie politică și prieten al scriitorului, un personaj excentric, bogat și conștient de capacitatea sa intelectuală, cea care îl face milionar. Romanul are un caracter biografic și autobiografic modelat de umor, ironie și autoironie, pus în valoare de lumina caldă a amintirilor. Totul de bazează pe o fină observație, Abe Ravelstein este admirat de narator, Chick pe numele său.

Scrisul lui Ravelstein, farmecă și este de impact, militant și fără senzaționalism ieftin: „Scrisese o carte – dificilă, dar populară – o carte inspirată, inteligentă, militantă și se vindea încă în ambele emisfere, de ambele părți ale ecuatorului. O scrisese cu repeziciune, dar cu mare sinceritate: fără concesii ieftine, fără vulgarizări, fără trucuri mentale, fără împăciuitorisme, fără aere de superioritate. Avea tot dreptul să arate cum arăta acum, în timp ce chelnerul ne servea micul dejun. Intelectul său îl făcuse milionar. Nu-i puțin lucru să ajungi bogat și faimos doar prin faptul că spui exact ceea ce gândești – că o spui cu cuvintele tale, fără compromisuri” (p. 10).

Un alt personaj, Nikki partenerul lui Ravenstein, este prezentat cu atâta naturalețe încât nimic neobișnuit nu pare să nu se fi spus vreodată despre astfel de relații: „partenerul de viață al lui Abe, doarme încă. Nikki avea obiceiul, încă din Statele Unite, să se uite până la patru dimineața la filme kung fu din Singapore, orașul lui natal” (p.11). Homosexualitatea este un subiect tabuu tratat cu delicatețe de Bellow, dar expus frust, coerent, fără menajamente: „Presupun că în viața lui particulară se considera un uranian – ceea ce e un eufemism britanic pentru homosexual” (p.14).

Discutând acum despre relația maestru-discipol, care merită toată atenția, Ravelstein este un adevărat releu în rândul studenților săi, o forță catalizatoare, de o discreție exemplară „le păstra secretele”, comunica deschis cu ei și avea curajul să își asume în mod onest orientarea politică, admirația pentru o tabără sau alta, crezul său și opțiunile fie ele politice sau sociale erau clare: „Era atrăgător să-l asculți pe Ravelstein perorând despre Marea Politică. Adeseori făcea speculații în legătură cu Roosevelt și Churchill. Avea un mare interes pentru de Gaulle. Din când în când se lăsa transportat de idei. Azi, de pildă, vorbea despre «causticitatea» lui Lloyd George” (p.17).

Probleme politice și morale sunt dezbătute în roman fără ipocrizie și suficiență, excentricul profesor, boem și ancorat în realitate, bogat și cheltuitor este un sensibil în dragoste: „Ravelstein nu era un inamic al plăcerii și nu se împotrivea dragostei. Dimpotrivă vedea în dragoste cea mai mare binecuvântare cu care fusese blagoslovită omenirea. Un suflet omenesc văduvit de dorință era un suflet schilod, sărăcit de bunul cel mai de preț, bolnav de moarte” (p.22). Cu toate acestea, alura sa burgheză îl predispunea și spre alte stări mai puțin solare, difuze, teama de moarte: „Făpturile spiritualizate, bărbați și femei, mai cu seamă tinerii își dedică viața cautării dragostei. Prin contrast, burghezii sunt dominați de spaimele unei morți violente. Iată, aveți, în cea mai succintă formă posibilă, o mostră din cele mai importante preocupări ale lui Ravelstein” (p.33).

...

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90.Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

Halucinantă, bizară, absurdă, proza luI Florin Spătaru păstrează o construcție coerentă și personaje de tip realist. Cu evidente rădăcini în scrierile avangardiste și o deschidere spre aventura citadină, scrierea sa schimbă accentul de la subiect către acțiunea minoră, trăită în detaliu, descrisă atent.

Doina RUȘTI

CARTEA SĂPTĂMÂNII

Libristo.ro

Recomandată de Radu GĂVAN

Digi24: Un dialog despre cărți și literatură, la „Ediția de dimineață" (Lucian Mîndruță)

CĂRȚI NOI

Un roman „istoric”, în sensul că a fost primul mare roman postdecembrist, Sonata pentru acordeon de Radu Aldulescu, după mulți ani, vede din nou lumina tiparului săptămâna aceasta, la Ed LITERA.

Primele exemplare sunt cu autograf.

Humanitas

Trafika Europe: Women in Translation

Editura Charmides

Recomandarea lui Romeo Aurelian ILIE

Editura LITERA

Corint

VIAȚA Culturală

Lecturile lui Cătălin Ștefănescu

Credem în imagine și de aceea nu ilustrăm textele de literatură, ci le personalizăm cu secvențe din viața scriitorului, cu poze de la lansări sau de la alte evenimente care făceau până nu demult parte din viața noastră normală. Creatorul de ficțiune este un om viu, mai important decât relația simbolică din mintea unui ilustrator.

Vellant

LITERA

Blecher

Copyright © optmotive.ro