Revistă print și online

Cărți băgate în seamă

Oare literatura are rolul de a ne păstra cât mai vii și intacte amintirile și noțiunile teoretice? Fiindcă toate cărțile pe care le-am pregătit îmi aduc aminte de orele de istorie universală, când învățam despre marile descoperiri și despre toate războaiele în care a fost implicată Rusia, dar și de un desen animat pe care îl îndrăgesc în mod special, The Road to El Dorado (2000). Mi s-a întâmplat aceasta poate pentru că selectând aceste volume m-am gândit cât de fascinante sunt civilizațiile autohtone de pe continentul american, precum și persoalitatea lui Napoleon Bonaparte pe care îl am în gând cu o mână așezată la piept...

Primul titlu de azi, Palmares, de Gayl Jones, ne poartă prin secolul al XVII-lea, în Brazilia colonială. Almeyda este o sclavă de culoare și, ca orice sclav, își dorește libertatea cu tot sufletul. Pe plantațiile unde lucrează, ea aude zvonuri referitoare la un loc numit Palmares. Se spune că acolo sclavii trăiesc liberi, iar ea va vedea aceasta cu ochii ei, cum s-ar spune. Totuși, la un moment dat, acest refugiu este distrus, iar Almeyda pleacă în căutarea soțului pierdut în luptă.

Volumul a fost salutat de mai multe cotidiene cunoscute, cronicarii fiind încântați de amestecul de mitologie și realism magic, dar și de modul în care Gayl Jones reușește să creeze un roman istoric autentic.

Câștigător al Premiului Pulitzer pentru Ficțiune/ 2021, The Night Watchman, de Louise Erdrich, este un roman inspirat din fapte reale. Scriitoarea s-a folosit de povestea bunicului ei care a lucrat drept paznic al unei fabrici de prelucrare a pietrelor prețioase în Dakota de Nord, fiind un aprig luptător pentru conservarea ultimilor nativi din Statele Unite.

Cartea ne spune povestea tinerei Pixie Paranteau care strânge bani pentru a reuși să o caute pe Vera, sora ei mai mare stabilită în Minneapolis, despre care nu mai știe mai nimic. Ea lucrează în fabrica din rezervație și se chinuie să își întrețină familia, un tată alcoolic, mama și fratele. Ajungând în Minnesota, ea descoperă o nouă față a societății, cea a exploatării și a violenței.

Sapphire the Great and the Meaning of Life, semnată de Beverly Brenna, a ieșit pe locul întâi la Next Generation Indie Book Award/ 2021. Sapphire locuiește într-un magazin de animale și este un hamster care trece printr-o acută criză existențială, neștiind exact care este scopul vieții sale. Va primi unele lămuriri odată ce se împrietenește cu Jeannine, o fetiță de nouă ani a cărei familie își modifică configurația: tatăl ei pleacă de acasă, mama o repede, iar fratele ei se joacă continuu pe calculator. Volumul este ilustrat și cuprinde alternativ confesiunile lui Jeannine și ale hamsterului.

The Tolstoy Estate, de Steven Conte, a făcut parte dintre cărțile selectate pentru Premiul Walter Scott/ 2021. În anul 1941, în timpul celui de-al doilea război mondial, Paul Bauer e însărcinat să organizeze un spital pe moșia Yasnaya Polyana, în calitate de medic militar al armatei germane. Aici o cunoaște pe Katerina Trubetzkaya, o scriitoare aristocrată, însărcinată cu gestionarea domeniului. În ciuda ostilității pe care o simte față de germani, între ea și Paul se înfiripă o prietenie care însă este tulburată de atitudinea comandantului Julius Metz. În Biblioteca Tolstoi, medicul găsește traducerea în germană a celebrului roman Război și pace, în care descoperă chiar evenimentele contemporane. Katerina speră că germanii vor părăsi Rusia, așa cum își doreau marile familii ruse trecute prin invazia franceză.

Încheiem lista cu un titlu publicat în luna august, în Franța, la Editura JC Lattès și selectat anul acesta pentru Premiile Medicis, Femina și Femina pentru liceeni. Satisfaction, aparținându-i Ninei Bouraoui, ne prezintă firul vieții Doamnei Akli, plecată alături de soțul ei în Algeria, în anul 1962. Povestea ei se învârte în jurul fiului ei Erwan, în vârstă de zece ani, pe care îl iubește într-o manieră care dăunează mariajului, devenind o lupoaică atunci când acesta se împrietenește cu Bruce. În întreaga narațiune, Marea Mediterană devine spațiul unde se adună toate himerele și speranțele acestei femei care trăiește într-un complet abandon și plictis.

Diana Alexandra

în același număr