OPTm
nr. 93/6

Cărți băgate în seamă

Articolul de azi are drept țintă curajul, sub diversele sale forme. Cu siguranță avem cu toții reprezentări ale acestei calități. Hercule, Tezeu și Ahile vin la pachet în sensul acesta. Totuși, în societatea modernă, omul s-a cam schimbat la nivelul perceperii miturilor și legendelor, astfel că el este pus în situații de altă natură decât lupta cu ființele magice sau războaiele de apărare a unui ideal de frumusețe și dreptate. Cum putem înțelege însă curajul într-o lume absorbită de progres material? Mai putem vorbi despre curaj în ceea ce privește realitatea exterioară ori această calitate este încercată în lupta omului cu el însuși?

Când spunem Rezistență, ne gândim la oamenii care s-au ascuns în munți și s-au împotrivit regimului comunist. Pe francezi, în schimb, acest cuvânt îi trimite direct la al Doilea Război Mondial, care a însemnat o mare provocare națională, din pricina Regimului de la Vichy și a pericolului de a fi incluși în planurile lui Hitler.

La Editura Gallimard, Dominique Missika a publicat volumul de istorie Résistantes. 1940-1944. Este o carte despre femeile care au intrat în Rezistența Franceză și au jucat un rol decisiv în demersurile politico-sociale, ele îndeplinind rând pe rând funcțiile de spioni, muncitoare în fabricile de armament, scriitoare de manifeste și de hârtii false, printre altele. Curajoase și perspicace, femeile nu au dat înapoi de la nicio misiune care le-a fost încredințată.

Résistantes

Nathacha Devi Appanah a scris romanul Rien ne t’appartient, pe care l-a publicat la Editura Gallimard anul acesta în luna august. La fel ca volumul de mai sus, și acesta are ca personaj central o femeie, doar că aceasta este pusă într-o altă situație-limită. Rămasă văduvă, Tara cade într-o stare de durere și depresie, doliul fiind pentru ea o perioadă de nostalgie și de rememorare din care pare că nu mai vrea să se dezmeticească. Vizita fiului o face să străbată din nou douăzeci de ani de fericire și de greutăți, amintindu-și de vremurile în care fusese o fiică alintată. Romanul se bucură de cronici pozitive, cititorii fiind încântați de faptul că scriitoarea a reușit, în puține pagini, să exprime o sumedenie de stări și de nuanțe.

Rien ne t’appartient

The New York Times, USA Today, Vulture și The Week au inclus titlul I Love You But I’ve Chosen Darkness în topul Most Anticipated Book of Fall 2021. Claire Vaye Watkins topește în noua sa carte o parte din experiența de mamă și soție. Protagonista romanului este o scriitoare care se întoarce în locurile pe unde a copilărit, toposuri în care își reîntâlnește propriile eșecuri și decepții, printre care se numără și prima ei iubire. Ceea ce o doare mai tare este că nu are cum să se întoarcă în timp să repare acele defecțiuni pe care și-ar dori să le remedieze.

Pun o serie de întrebări: să fie această nevoie de întoarcere în timp o pornire firească a omului? Cum însă? Cu experiența trăită și înțeleasă sau cu neștiința momentului săvârșirii unei erori?

I Love You But I’ve Chosen Darkness

În Franța anilor ’60, s-au petrecut unele schimbări datorate populațiilor din fostele colonii care au migrat înspre Hexagonul Europei. Soleil amer, semnat de Lilia Hassaine, este un roman care își propune să realizeze un instantaneu al vieții în locuințele din suburbiile pariziene, unde o mamă cu trei fete i se alătură soțului ei, muncitor calificat în domeniul automobilelor. Situația financiară precară îi determină să se gândească dacă trebuie sau nu să păstreze sarcina femeii.

Pe site-ul Babelio, acest volum a primit 31 de aprecieri de 5 stele, iar cititorii care și-au făcut publice opiniile sunt încântați de roman, unii făcând conexiuni cu alți scriitori din literatura universală.

Soleil amer

M-am gândit să închid lista de azi într-o notă delicioasă precum cozonacii și plăcintele făcute în casă, deoarece în data de 5 octombrie, actorul Stanley Tucci a publicat o carte despre viața lui, plecând de la rețetele culinare folosite în familia sa italo-americană. TASTE. My Life Through Food este titlul volumului prin care scriitorul, de data aceasta, încearcă să demonstreze cât de mult definește simțul gustului viața cotidiană, mai ales că în spatele diferitelor bunătăți se găsesc povestioare și anecdote.

TASTE. My Life Through Food

Diana DRAGOMAN

Absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din Oradea, specializarea română-franceză, Diana studiază în prezent Literatura română - Relevanțe europene, program de masterat al aceleiași facultăți. Îi place să cunoască poveștile pe care cărțile i le pot spune și crede că literatura ne ajută să înțelegem mai bine ițele istoriei.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

 

NOUA LITERATURĂ

O proză așezată, ardelenească, scrisă fără grabă. Aflată la început de drum, Delia Hugel experimentează teme variate, fiind în mod evident atrasă de cele fantastice.

OPTm

CARTEA SĂPTĂMÂNII

Paralela 45, 2021

Recomandată de

Doina RUȘTI

 

Lunea prozatorilor la Bogdania

Recomandată de Ovidiu ȘERBAN

LITERA, 2021

 

AUDIOBOOK

Mihai Călin citește din E.A. Poe (Pe VOXA)

TRAFIKA Europe, un radio de literatură europeană

https://citeste.ro

 

Black Button, 2021

Anii 50, Mexico City.

TREI, Pandora M

 

Ziua Internațională a Traducătorului

Ambasada României din Madrid a medaliat trei traducători spanioli, promotori ai culturii române: María Ángeles Ochoa de Eribe Urdinguio și Joaquín Garrigós Bueno și Enrique Javier Nogueras Valdivieso, care face parte din staff-ul revistei OPTm

more

 

Serenela Ghițeanu stă de vorbă cu Blandiana

Humanitas, 2021

Litera, 2021

Nemira, 2021

Copyright © optmotive.ro