OPTm
nr. 93/6

Lecturi de scriitori

Diana Dragoman, Romeo Aurelian Ilie, Alexandra Niculescu - Carte - nr. 89 / 2 (serie nouă) / 8 noiembrie, 2021

 Julie Wolkenstein - Et toujours en été (Mereu pe timpul verii

Roman de inspirație autobiografică, expune o lume inedită, asemănătoare jocurilor video. Naratoarea își redescoperă casa din dorința de a regăsi două persoane plecate din viața ei, tatăl și fratele dispărut. Asemeni jucătorilor de Escape Games, ea va trece dintr-o încăpere în alta, pe fiecare o va reconstitui și la final va avea în fața ei povestea unei familii. Jonglând cu timpul și spațiul, acțiunea glisează din anii 2000 în anii ’70-’80 ai secolului trecut, cititorul având în fața ochilor un adevărat joc puzzle. Colecția Folio (Gallimard) a republicat recent o nouă ediție e cărții, apărută inițial în 2020. (Diana Alexandra Dragoman)

James McBride – Deacon King Kong

Cu Deacon King Kong al lui James McBride intrăm în viața diaconului Cuffy Lambkin, cunoscut de toată lumea ca Sportcoat. La vârsta de șaptezeci și unu de ani el împușcă  din senin un dealer de droguri și este arestat. Protagonistul duce un trai destul de trist, soția lui decedată de doi ani încă îi este partener de discuții. Sportcoat va reîntâlni un prieten din tinerețe căruia îi cere să se lase de traficul de droguri și să se apuce din nou de baseball.

The New York Times spune despre această carte că este „un roman de mistere, un roman detectivist, o farsă urbană, portretul unui proiect comunitar. Există și puțin western pe alocuri. (...) Dincolo de zâmbetul pe care îl aduce, (James McBride – n.n.) nu pierde niciodată din vedere traumele pe care le-au trăit popoarele africane și latino-americane din diaspora.”

Cam multe totuși, nu-i așa?

Romanul a primit Anisfield-Wolf Book Award for Fiction, Gotham Book Prize/2021 și Andrew Carnegie Medal for Execellence in Fiction. Mai mult, James McBride a primit The National Book Award pentru volumul The Good Lord Bird (Pasărea Bunului Dumnezeu), publicat și în limba română la Editura Trei. (Diana Alexandra Dragoman)

(Diana Alexandra Dragoman)

Amos Oz – Aceeași mare (Humanitas, 2021)

Este un volum-hibrid, parte roman, parte poem-fluviu, despre o serie de antiteze clasice: apropiere/depărtare, viață/moarte, fidelitate/infidelitate, pierdere/regăsire de sine, în care autorul realizează adevărate crochiuri sufletești și psihologice, creionând, uneori din tușe groase, alteori din linii fine, portretele unor oameni obișnuiți, cu pasiunile, visele, frustrările, iubirile sau răutățile lor. Firul narativ este unul discontinuu, dar ca atmosferă creată, este un regal de lirism și sensibilitate, un adevărat balsam pentru corzile sensibile ale cititorilor rafinați. (Romeo Aurelian Ilie)

Gonçalo M. Tavares – Cântece... (Școala Ardeleană, 2021)

În noua sa carte, Cântece. Apă, câine, cal, cap. Cântece mexicane. Animalești, Gonçalo M. Tavares rămâne aceeași voce puternică ridicată împotriva răutății umane generatoare de genocide, a idolatrizării mașinăriilor și a tehnicii în general, precum și a formelor eronate de manifestare ale credinței. Nota de noutate vine pe filiera manierei narative, acesta mizând de această dată pe un discurs aparent ilogic, delirant, ce amintește de literatura absurdului, special conceput pentru a întări ideea că totul se petrece într-o lume de nebuni ce confundă între ele omul, natura și mașina, comportându-se haotic și distrugător față de fiecare dintre acestea. (Romeo Aurelian Ilie)

Tudor Runcan – Cuibul bufniței (Litera, 2020)

O poveste plină de mister, insolit și fantezie, despre marele vis al omului de a se smulge din chingile imediatului și de a cuprinde cu mintea tainele universului, ale timpului și spațiului, ale vieții și morții, totul într-o atmosferă idilică de burg medieval transilvan. Un cocktail delicios de astronomie, ezoterism, psihologie, filosofie, etnografie, muzică și gastronomie, servit în cupe de cristal, asezonat cu felii de realism magic furate de la maeștrii genului: Eliade, Marquez, Bulgakov sau Boris Vian. (Romeo Aurelian Ilie)


 Santiago Roncagliolo – Y líbranos del mal (Și ne ferește de rău)

Un tânăr din înalta societate peruană trăiește la New York, dar e nevoie să se întoarcă la Lima pentru a se confrunta cu secretele de familie, care au de-a face cu abuzuri sexuale într-o grupare catolică. Un băiat crede că participă la exerciții spirituale și abia mult mai târziu realizează că era abuzat. Scriitorul a încercat să se apropie de diversele religii și susține că are clare noțiunile de bine și de rău, și vrea să vorbească despre cicatricile religiilor. Autorului i se pare că lumea trăiește într-un fel de secte (bule) în care toți sunt de acord cu ceilalți, în schimb știu că cei din afara sectei lor nu au dreptate, și totul pornește din neîncrederea în sistemele politice. Santiago Roncagliolo s-a născut în Lima, dar trăiește în Barcelona. În 2010 a fost ales de revista Granta printre cei 22 cei mai buni scriitori de limbă spaniolă sub 35 de ani. El spune în carte: când nu știi ce e iubirea, o confunzi cu orice. (Alexandra Niculescu)

 

Diana Dragoman, Romeo Aurelian Ilie, Alexandra Niculescu

Echipa
Arhiva

 

PRINT 2⤓ PDF
Numerele tipărite

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

NOUA LITERATURĂ

Cunoscut mai mult sub numele Ovidiu Komlod, ca eseist, traducător și poet, scrie și proză, pe care o semnează Ovidiu Lorenz. Textele sale sunt vii, intelectualiste, ancorate în marea cultură. Adeseori pornește de la formația sa universitară, coborând treptat, în zona colocvială, a limbii vorbite, chiar în poezia graiurilor, ceea ce trădează plăceri de filolog și de om al cărților.

OPTm

 

FILMELE REVISTEI

CARTEA SĂPTĂMÂNII

LITERA, 2021

Recomandată de Cristina BOGDAN

 

 

Editura Univers, 2021

 

În curând

O carte despre cel mai teribil experiment comunist - un frag. aici

Interviu cu Sandro Veronesi

ART, 2021

 

LITERA, 2021

Recomandată de Ovidiu ȘERBAN

Editura Universității Al I Cuza, Iași

 

Mihai Șora a ajuns la 105 ani. La multi ani!

LITERA, 2021

Editura Universității din București, 2021

 

Copyright © optmotive.ro