OPTm
nr.crt.

Cărți alese de Ciprian Handru

Cristina Bogdan, Ciprian Handru - Carte - nr. 117 / 29 (serie nouă) / 30 mai, 2022

Laurențiu Vlad, Istorii românești ale ideii de „Europa", secolele XVII-XXI (imagini, note, reflecții), Editura Institutul European, Iași, 2021, 340 pp.

Un volum care reconstituie câteva episoade din îndelungata istorie a ideii de Europa și a conștiinței apartenenței sau non-apartenenței la cultura ori civilizația bătrânului continent. Lucrarea conține capitole de sinteză, precum cel istoriografic sau acela care se referă la felul în care s-au raportat cărturarii români de prin secolele XVII-XIX la „Occident". Dar include și studii de caz, în care autorul a căutat să reînvie modelele europenității, pe care unii oameni politici ai veacului al XIX-lea (precum Barbu Catargiu) ori cărturari autohtoni ce scriau în gazete ca „Albina Românească" sau, mai târziu, în primii ani interbelici, „Ideea Europeană", le-au frecventat.

Dincolo de aceste detalii, cartea lui Laurențiu Vlad este și confesiunea unei datorii pe care autorul o avea față de mentorul său, Alexandru Duțu, cel care i-a sugerat, pe la începutul anilor 1990, acest subiect de cercetare. Discipolul îi răspunde magistrului prin acest volum, scris în dialog continuu cu studenții care i-au urmat cursul de istoria ideii europene, la Facultatea de Științe Politice a Universității din București în ultimele două decenii. Autorul și-a dorit ca reflecția sa asupra imaginarului europenității să mai atenueze din excesele extremiste ori de discriminare ale discursurilor politice de astăzi. (Cristina BOGDAN)

Nou la Litera

Alice Munro, Tânăra cerșetoare, Litera, 2022

Distinsă în anul 2013 cu Premiul Nobel pentru Literatură, Alice Munro revine în atenția publicului român prin volumul de povestiri Tânăra cerșetoare, apărut în 2022, în traducerea Marianei Piroteală la ed. Litera. În centrul cărții se află un personaj complex, Rose, născută într-un cartier mărginaș din Canada, aflată într-o relație încordată cu mama ei vitregă. În ciuda contextului familial nefavorabil, adolescenta reușește să obțină o bursă la Toronto. Din acest punct, viața ei ia o întorsătură cu totul neașteptată. Deși disparate, cele 10 povestiri urmăresc evoluția aceluiași personaj, într-un stil misterios, urmărit în varii contexte.

Femei

Nawal El-Saadawi, Femeie în punctul zero, Black Button Books, 2021

Apărută inițial în anul 1973, volumul autoarei Saadawi aduce povestea lui Firadus, o deținută din penitenciarul de femei din Qanatir. Tradusă în peste 35 de limbi, cartea impresionează prin modul direct și brut în care scriitoarea expune una dintre părțile întunecate ale societății, anume tratamentul brutal aplicat femeilor de către societate. Un roman care se citește pe nerăsuflate, tocmai ca urmare a caracterului unic, special al narațiunii.

O poveste pasionant-mitologică

Guillaume Musso, Necunoscuta din Sena, Editura Trei, 2022

În stilul său caracteristic, Guillaume Musso construiește prin Necunoscuta din Sena o poveste pasionant-mitologică. Cititorul este pus în fața unei așa-zise „deziluzii", întrucât întâlnește un personaj viu și mort în același timp. Cum e posibil așa ceva? Deși se știa că arhicunoscuta pianistă Milena Bergman este moartă, într-o noapte macabră de decembrie, o tânără femeie, având identitatea acesteia, este scoasă vie, dar debusolată, din apele Senei, eveniment care declanșează un întreg mister în jurul protagonistei.

Un roman poetic

Damir Karakaš, Amintirea Pădurii, Editura Tracus Arte, 2022

Un roman scurt, având 123 de pagini, cartea este printre puținele traduceri din literatura croată. Pagini despre copilărie, despre voință, despre frică, despre traume etc., surprinse într-un mod inedit de Damir Karakaš, al cărui stil cald produce pe loc empatie. Amestecul de de acțiune și reflecție poematică constituie marca acestui roman.

Cristina Bogdan, Ciprian Handru

Echipa
Arhiva
PRINT 29⤓ PDF
Numerele tipărite

confesiuni vizual literatură interviuri topuri debut istorii opinii

NOUA LITERATURĂ

Halucinantă, bizară, absurdă, proza luI Florin Spătaru păstrează o construcție coerentă și personaje de tip realist. Cu evidente rădăcini în scrierile avangardiste și cu deschidere spre aventura citadină, scrierea sa schimbă accentul de la subiect către acțiunea minoră, trăită în detaliu, descrisă atent.

Doina RUȘTI

FILMELE REVISTEI

Bookfest, 2022

Bursa subiectelor

Ai citit un roman românesc recent? Trimite un rezumat foarte scurt pentru rubrica Despre ce?

Nominalizările la Premiile FICȚIUNEA

Cel mai creativ artist vizual

Cel mai creativ scriitor

Premiul Personalitatea artistică a anului

Nominalizații sunt selectați din propunerile făcute de membrii Asociației Creatorilor de Ficțiune în colaborare cu revista OPT motive-Ficțiunea.

Premiile vor fi anunțate în cadrul unei festivități care va avea loc în seara de 8 iunie, pe Plaja Neversea, din Constanța, la ora 19.

Evenimentul beneficiază de sprijinul Centrului Cultural „Teodor Burada" al Consiliului Județean Constanța.

Juriul

  1. Doina Ruști - scriitoare

  2. Adriana Irimescu - actriță

  3. Andrei Boncea - producător de film

 

 

Copyright © optmotive.ro