Revistă print și online

Alina Grigore: Premiul Ficțiunea pentru operă psihologică, Crai nou (film); scenariu și regie

*Premiul Ficțiunea pentru operă psihologică *

În filmul ei de debut Blue Moon (Crai Nou), al cărei scenariu este semnat tot de ea, Alina Grigore face nu doar o poveste despre abuzul camuflat sub bunăvoință și grijă familială, ci abordează un tip de abuzat credibil și memorabil. Irina (jucată de Ioana Chițu) este un personaj de ficțiune care aduce treptat povestea unui copil abandonat, lăsat în grija rudelor, incapabil, la maturitate, să se mai desprindă din mediul opresiunii.

Pe lângă pendularea personajului feminin între a rămâne în și a evada din toxicitatea unor relații familiale traumatizante, filmul aduce în prim plan o serie de teme, explorând mecanismele ascunse, psihologice, sociale, relaționale care stau la baza alegerii atâtor români de a evada spre un oraș, în acest caz tot din România, deși el poate fi în oricare altă țară – așa cum de altfel de multe ori o demonstrează realitatea imediată. Originea statutului femeii în țara noastră, psihologia care este comună în multe straturi sociale cu privire la rolul femeii în familie și în societate, reacțiile femeii la mediul în care trăiește, toate își pun amprenta asupra alegerilor pe care aceasta le face.

La baza educației oricărei societăți stă femeia, este unul dintre rolurile acesteia de o importanță fundamentală cu privire la funcționarea lumii, a lumilor. Și dacă femeia este privită și tratată într-un anumit fel, acest lucru nu are cum să nu se răsfrângă asupra funcționării deviate și deviante a întregii societăți. Se creează un cerc vicios, pe care filmul îl surprinde foarte bine și a cărui conștientizare lasă în același timp un gust amar, precum și speranța ruperii lui pe măsură ce astfel de filme, de creații apar, sunt mediatizate și premiate – printre altele, și cu premiul Ficțiunea la categoria Ficțiune psihologică, cu impact social.

 

Ligia PÂRVULESCU

Cunoscută mai ales ca poetă, a debutat în volum la Casa de Editură Max Blecher, în 2014, cu volumul Fluvii de asfalt. Pentru romanul Translucid a primit premiul "Primul roman", 2021, acordat de Editura Litera, unde a fost publicată în același an. Activă și apreciată în lumea literară bucureșteană, publică în mod curent în revistele de profil. Este avocată, preocupată în același timp de zonele subtile ale comunicării.