Revistă print și online

Nunta străstrăbunicului Anastase Milianu cu străstrăbunica Zoia

Următoarea amintire a bunicii este o poveste despre nunta străstrăbunicului meu Anastase Milianu cu străstrăbunica Zoia.

După cum era obiceiul, mirele pleca cu rudele sale la casa miresei. S-a dus cu alai, cu cai împodobiți, lăutari cu cimpoi, clarinet și tobe, ploști pline cu țuică, cu hlambura albă pe cruce de lemn și cele trei mere înfipte.

Drumul a fost lung pentru că Zoia nu trăia în munți la Livezi, ci într-un orășel de câmpie.

Când petrecerea era în toi la familia miresei, oaspeții dansau cu hlambura în horă, beau vinuri alese, prăjeau carne de miel, mâncau plăcinte, s-a strecurat pe lângă ei o turcoaică. Cu șalvari verzi și mică de statură, i se vedeau doar ochii, gura fiind-ui înfășurată în colțurile albastre ale baticului.

— Voi de unde sunteți? A întrebat ea în șoaptă, într-o aromână perfectă.

Nedumeriți, oamenii i-au răspuns:

— Suntem din satul Livezi și conform obiceiului nostru, am venit aici cu mirele să luăm mireasa. Dar tu de ce ne întrebi?

— Și eu sunt aromâncă, și inima îmi râde de bucurie că văd frați de-ai mei. Mai ales că nu am mai auzit limba mamei mele de 20 de ani.

— Păi cum așa?

— Aveam câțiva ani când m-au furat niște turci de pe stradă și m-au vârât în coviltirul lor.

— Dumnezeule Sfinte! Au grăit nuntașii. Ce mai stai? Sari degrabă în căruțele noastre să te ducem la părinții tăi!

— Nu, nu, a spus femeia al cărui chip în continuare se ferea să-l arate. Nu fac așa ceva! Eu sunt bine acum. Soțul meu este bun și iubitor și am doi băieți cu el. Am aici viața mea și este tare frumoasă. Dar am o rugăminte mare la voi.

— Atunci spune.

— Vreau doar să mergeți în satul meu să dați de știre la părinți. Vă rog eu, doar atât să le spuneți, că nu am murit și că sunt fericită!

Cornel SAMARA

Cornel Samara (n. 1978, Urziceni) a absolvit ASE București și un Master în Piețe de Capital. A publicat biografia Gheorghe Simotta – între noblețe și arhitectură la Editura Vremea și proza Povestea nașterii tatălui meu la Editura Eikon. În 2023 a făcut un curs de scriere creativă cu Florin Iaru și Marius Chivu.