Revistă print și online

Diana Gavra: Literatura nu garantează paradisul pierdut

 

Cum scapi de un nume rău?

Nu cred că există "nume rău". Răutatea stă în cel care denumește, nu în nume.


Cuvântul "țigan" e condamnat la dispariție? Care sunt valorile lui? Care sunt defectele lui

semantice? Merită reabilitat sau distrus? Cum?

Termenul nu cred că va dispărea.  E o discuție amplă aici, dar dacă privim în sens cultural sau artistic, nu cred că ar trebui nici interzise, nici rebotezate "Țiganiada" sau "Voievodul Țiganilor" ori "Vremea țiganilor".


Un om trebuie strigat după numele din buletin sau după cel prin care se recomandă? Fiecare om se identifică așa cum dorește, omul trebuie numit așa cum se recomandă, așa cum dorește să se identifice.


Literatura exprimă o stare de spirit, o realitate așezată într-un context... În literatură sunt permise toate cuvintele limbii. Mesajul face diferența. Putem vorbi despre corectitudine politică în ficțiune?  

Putem spune ce nu poate fi spus și scrie ce nu poate fi scris? Literatura creează o lume în care cititorii pot înțelege diverse sensuri, pot experimenta tot felul de  trăiri sau emoții, literatura nu garantează paradisul pierdut. Literatura trebuie să rămână un spațiu liber, un loc al diversității culturale, orice linie de gândire sau exprimare impusă poate conduce către cenzură.


 

ZENOB

Zenob face parte din grupul "Perucile verzi".