Revistă print și online

"Cine-i peștele ăsta?" a întrebat Snoop Dogg

"Cine-i peștele ăsta?" a întrebat Snoop Dogg, cu ochii mijiți la celebra pictură, înainte de-a trage cu sete dintr-un cui.

"Domnule Calvin Broadus Jr., acesta este un tablou din secolul al XVII-lea, care poartă semnătura lui Johannes Vermeer", i-a răspuns directorul galeriei faimosului rapper, de a cărui vizită fusese înștiințat cu câteva ore înainte, timp suficient cât să-și pună la punct cunoștințele în materie de hip-hop dar nu îndeajuns încât să-i domolească uimirea și curiozitatea legate de neașteptata vizită.

Lui Snoop i-a luat câteva minute bune să-și amintească când se auzise ultima oară apelat pe numele din buletin. Singurul lucru imposibil de uitat erau castanele luate în copilărie de la maică-sa, când rula joint-uri în spatele casei: "Calvin Broadus Jr., dacă te mai prind cu țigara-n gură, te dau pe mâna poliției." Asta era sperietura maximă. Perspectiva unei întâlniri cu poliția îl îngrozea pe tânărul Snoop.

"Erau pești în secolul șapteșpe? Cum se organizau? Câte fete aveau?", a mai auzit directorul în timp ce-l privea pe excentricul artist cum suflă fumul de țigară spre fata cu pălărie roșie și regretând că fusese de acord cu fumatul în speranța că galeria va deveni cunoscută în urma vizitei.

În timpul ăsta, Jim, asistentul artistului, își rotea plictisit ochii prin încăpere și se întreba de ce ținuse Snoop Dogg să viziteze o galerie de artă înainte de concert. I se păru că fata din tablou seamănă cu cineva cunoscut deși nu putea să spună exact de cine-i amintea. Toți trei se uitau la tablou când lui Jim i-a picat fisa: "dacă-i dai la o parte vulpea de pe cap, seamănă cu Zuck."

Snoop s-a întors către Jim pe fața căruia se citea bucuria descifrării misterului, apoi din nou spre tablou și, chiar în momentul în care trăgea din țigară, un hohot subit i-a împiedicat circulația fumului spre plămâni iar tusea și râsul concomitente s-au luptat pentru victorie, frângându-i trupul de la mijloc.

"O fi străbunică-sa", a mai zis Jim, încurajat de reacția rapperului. "Sau străbunică-su. Era pește".

Directorul galeriei s-a încruntat, apoi a schițat un zâmbet nervos, apoi n-a mai știut ce să facă în timp ce rapperul se ținea cu mâinile de burtă, aruncând câte o privire tabloului, tușind și râzând, lăsându-și corpul pradă hohotelor de nestăpânit.

"Rulează-mi un joint și sună-le pe fete", a mai zis Snoop, cu ochii în lacrimi, în timp ce ieșea aplecat din galerie, sprijinit de Jim.

Alex STOICESCU

Născut în '79. Fost jurnalist mutat din 2012 în țara lui Shakespeare. Și-a lui Orwell. Scrie din adolescență (tot ce-i trece prin cap). A debutat cu o proză scurtă în Revista de Povestiri în decembrie 2022 și a participat la Creative Writing Sundays organizate de aceeași revistă.