OPTm
nr.crt.

Spioni, Seducție și Sinestezie

De fiecare dată când aud pe cineva spunând: „Am ajuns la aeroport și nu aveam ce să citesc așa că mi-am ales o carte la întâmplare de acolo”, nu mă pot abține să nu-mi dau ochii peste cap. Presupun că meticulozitatea cu care îmi fac de obicei bagajele în minte, cu aproape o săptămână înainte să plec în orice fel de călătorie, și anxietatea care se adună pe măsură ce ziua „cea mare” se apropie mă fac să privesc această afirmație cu scepticism și rezervă. Însă, așa cum viața își pregătește capcanele și se uită satisfăcută și amuzată cum cădem în ele, ironia sorții m-a ajuns în 2018.

Mergeam prin aeroport și m-am oprit în fața unei mici librării. Curiozitatea m-a împins în cele din urmă și am intrat. Nu mi-am ales o carte la întâmplare, așa cum era procedeul turistic, pentru că rotițele minții, mereu puse pe treabă, nu mă lasă niciodată să fiu spontană, dar m-am decis destul de repede. M-am oprit asupra cărții Vrabia Roșie de Jason Matthews. Știam că este vorba despre lumea spionajului și cum pe mine întotdeauna mă intrigă secretele și suspansul, am considerat-o o alegere bună. 

Am citit-o în patru zile, fără să pun la socoteală zilele excursiei, deși mintea îmi aluneca mereu la povestea Dominikăi Egorova.

Cartea descrie povestea acestei frumoase și distinse rusoaice născută într-o Rusie comunistă. Ea provine dintr-o familie de intelectuali care încearcă să supraviețuiască crudului sistem. Părinții săi observaseră că de mică arătase un talent excepțional pentru balet, iar când o întrebau cum de poate dansa atât de precis pe fiecare notă, ea pur și simplu le răspundea „Văd nuanțele muzicii.” Însă, după ani de muncă și dedicare, Dominika suferă un accident îngrozitor care îi va răpi dansul pentru totdeauna.

Ulterior, primește o propunere de la unchiul său Vanya, membru KGB, să devină spioană. Acceptă și e trimisă la o școală specială („Școala de Vrăbii”), care antrenează agenții în tainele seducției pentru a găsi slăbiciunile inamicilor și a-i doborî în cel mai brutal mod: emoțional.

Soarta Dominikăi devine ca o pană în bătaia vântului, până când aceasta ajunge față în față cu agentul CIA, Nate Nash, iar de aici începe jocul spionajului. 

Cartea descrie într-un mod captivant și impresionant opoziția sistemelor autoritare și liberale. Oferă informații interesante asupra KGB-ului și expune echilibrul fragil al puterii rusești. Povestea este înțesată de fire epice complexe (ca o pânză de păianjen), careezită și se înnoadă, iar cititorul poate observa perfect slăbiciunile și cotloanele întunecate ale minții umane fiind în același timp stimulat de suspansul lumii spionajului și de deliciile unei povești de dragoste cu detalii picante. 

Ceea ce mi-a plăcut în mod special este abilitatea de a încorpora și de a descrie talentul neobișnuit al Dominikăi de a „vedea” culorile oamenilor. Autorul transformă sinestezia într-un detector de minciuni, într-o balanță a adevărului și, uneori, într-o vulnerabilitate care o umanizează pe Dominika.

De asemenea, inserția unor detalii gastronomice la finalul fiecărui capitol (rețete de mâncare menționate în capitolul respectiv), reprezintă o alegere insolită, dar foarte inteligentă, pentru că cititorul poate astfel să tragă aer în piept înainte de a se aventura în următorul capitol și poate urmări ceva aparent banal, obișnuit, dar cu un considerabil impact asupra poveștii. 

Așadar, Vrabia Roșie este o lectură perfectă pentru pasionatul de mister, seducție și politică; pentru cel ce dorește să iasă din cotidian și să se arunce într-o mare de minciuni, speranțe, perseverență și suspans.

Cât despre mine, pot spune că această carte mi-a dat curajul să rezist, când simt că mă încearcă un val de spontaneitate. 

La aceeași înălțime este și filmul (regizor Francis Lawrence, cu Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Mary-Louise Parker)

Vrabia Roșie de Jason Matthews, Editura METEOR PRESS;Trad. Mihaela Adina Eros

Maria Magdalena COSTEA

Traducătoarea lui Max Brallier (seria Ultimii copii de pe Pământ), masterandă la traductologie (MTTLC), Universitatea din București.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

O dată pe lună

casa de dincolo de ocean mi se pare un text spectaculos ca experiență a trăirii: fără artificii, fără prefăcătorii. E un lung poem, semnat de Andrei Șerban, un pseudo-roman zice el, un experiment erotic & ontologic, în interiorul unei nopți de februarie. Un text de literatură pură.

Doina RUȘTI

 

 

 

 

Mihaela DEDEOGLU - despre OPTm

 

 

Cartea săptămânii

Cartea Nunții​

de G. Călinescu

Recomandată de

Lucian Mîndruță

 

 

 

Editura Cartex

 

Recomandări 8M

 

 

 

 

 

C​amera de Emma Donoghue

 

 

 

Anul BEETHOVEN

 

 

CRONICHETE

The Death of Vivek Oji de Akwaeke Emezi nu e o carte despre moartea unei femei frumoase. De fapt, personajul principal nu e o doamnă. Iar povestea nu-i numai despre moarte. Narațiunea nu e lineară. Nu vei da peste personaje plate. Nu te vei lovi de prejudecăți rasiale. N-or să-ți dea lacrimile… de râs. N-o să-ți fie rușine să recunoști că e posibil să fi auzit de Toni Morrison. Și n-o să renunți să citești cartea doar pentru că-i știi finalul încă din titlu. Există un risc, totuși: se prea poate să-ți dorești să (re)citești Cronica unei morți anunțate. Domnul Marquez e pe-aproape. 

Sandra OPRESCU

 

 

 

În fața imaginii. Întrebare despre finalitatea unei istorii a artei de Georges Didi-Huberman (Ed. Tact, 2019) este un volum de referință în domeniul studiilor vizuale, chiar și la 30 de ani distanță de la apariția lui în Franța. 

Pentru autor, imaginea înseamnă, după cum indică traducătoarea cărții, Laura Marin, o suită de termeni aparent în opoziție: reprezentare, dar și prezență; formă, dar și forță; semnificație, dar și senzație.

Cristina BOGDAN

 

 

 

 

Fahrenheit 451

 

Adrian JICU, la bibliotecă

 

 

 

 

 

 

 

 

Clopotul scufundat

 

 

 

 

Prin curtea cu ascunzișuri rotitoare S-a rătăcit un cățel de vânătoare Pătat cu negru și coadă scurtă, Înscris cu macule trandafirii pe burtă, Având urechile blegi și cărnoase, Slab ca-nfățișare, tare-n oase, Mă rog, un cățel mic și neajutorat Ieșit pentru întâia oară la vânat...

 

Leonid DIMOV - Antimetafizică

 

 

 

 

Un thriller de succes

 

 

 

 

 

Al cincilea risc

 

 

 

Arta japoneză a băilor de pădure

 

 

 

O carte de citit duminica

 

 

Recomandată de Liviu Szoke

O superbă continuare a aventurilor Pricoliciului și o excelentă reinterpretare a basmelor românești, adaptate pentru cititorii de astăzi, în care personaje de legendă precum Făt-Frumos, Ileana Cosânzeana, Sfânta Vineri, Verde-Împărat, calul lui Harap-Alb, precum și zmei, zmeoaice, zâne rele sau bune, vampiri, iele și multe altele își dau mâna și se confruntă pentru a alcătui o poveste modernă, de mare actualitate, ce reflectă perfect problemele cu care se confruntă societatea românească modernă.

 

O istorie secretă a Țării Vampirilor, II

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © optmotive.ro