Răsfoind un roman

Au trecut paisprezece ani de când Nate McHale și-a pierdut părinții și fratele mai mic într-un cumplit accident de circulație, atunci când mașina lor, într-o manevră disperată de a evita coliziunea cu alt autovehicul, s-a prăbușit în apele lacului Graystone. Doar Nate a supraviețuit, în mod miraculos. O parte din vină o poartă și el, după ce mingea cu care câștigase meciul de baseball se înțepenise sub pedala de frână, iar tatăl său n-a mai putut face nimic.

Acum este un medic de succes și tată fericit, însă trecutul s-a întors să-l bântuie încă o dată. În timp ce un uragan monstruos, Medeea, se apropie de coasta de nord-est a SUA, el trebuie să se întoarcă în orașul natal pentru a participa la înmormântarea fostei sale iubite din liceu.

Povestea este complicată și întortocheată, iar noi o descoperim treptat, prin intermediul capitolelor cu evenimente din trecut, strecurate cu dibăcie de autor tocmai când acțiunea devine mai interesantă, când ne pregătim să mai aflăm vreo taină monstruoasă din viața plină de aventuri a personajelor.

Un mystery ce capătă adesea viteza unui thriller, atunci când criminalii se trezesc la viață, iar taine nebănuite și întunecate, crezute de mult îngropate, se întorc ca să bântuie personajele. Nate și o gașcă de tineri năpăstuiți de soartă se transformă în spaima locuitorilor pitorescului orășel de pe malurile lacului cu ape reci și lacome, după ce băiatul începe să fie hărțuit de un grup de bătăuși din liceu.

Și cum tinerilor cel mai mult le place să se răzbune, cu o cruzime tipică vârstei lor, Tom, fiu de polițist, Johnny, fiu de bogătan, Owen cel gras și Nate orfanul fondează gașca Regelui Furtunii.

Ceva anume s-a fracturat în mintea crudă a băiețelului atunci când și-a pierdut familia în apele lacului despre care se spune că înapoiază tot timpul ceea ce primește. Ceva anume l-a transformat într-un personaj manipulator, rece, crud și calculat, ce pune la cale farse macabre, fără să țină cont de consecințe. Ceva anume își face loc cu perfidie în grupul lor unit: o fată, Lucy, al cărei tată fusese de vină pentru accidentul în care pierise toată familia lui Nate. Iar fata are toate atuurile ca să-l schimbe pe Nate, ca să-l îndepărteze de prietenii săi, ca să-l atragă de partea, determinându-l să facă doar ceea ce vrea ea.

Dar Nate este imprevizibil și schimbător, odată îi sare țandără, privirea îi devine goală și parcă altcineva îi ia locul: Regele Furtunii, spaima locuitorilor orașului și chiar și a prietenilor săi, pe care îi domină cu personalitatea sa extrem de puternică. Până într-o zi, când, în urma unei confruntări titanice cu fostul iubit al lui Lucy, fata dispare fără urmă. Și nimeni nu știe încotro sau de ce a plecat.

Ani mai târziu, în prezent, cadavrul lui Lucy este descoperit întâmplător și trecutul se întoarce ca să bântuie aceste personaje chinuite de soartă, ale căror traume din copilărie au lăsat urme adânci, care nu se vor vindeca niciodată. Fiecare are o poveste sumbră, inclusiv Lucy.

Abuzuri, complexe, părinți monstruoși.

Când cel mai puternic uragan al ultimilor ani se abate cu furie asupra coastei nord-est americane, iar cadavrul lui Lucy iese la iveală - încep să apară și detalii îngropate în adâncurile ființei numite Regele Furtunii.

O poveste terifiantă, cu demoni și demonițe cu chipuri angelice, ale căror greșeli din trecut se întorc ca să le bată obrazul și să le-aducă aminte câte destine au distrus în joaca lor de-a răzbunătorii. Tensiunea crește de la o pagină la alta, eșafodajul întregii povești fiind construit cu migală, strat cu strat, întâmplare cu întâmplare. Personajele sunt demne de un roman cu psihopați, iar finalul, deși nu este atât de elaborat pe cât mi-am dorit, aproape sigur va satisface orice cititor.

PS. Povestea seamănă cu cea din Misterele Fluviului de Dennis Lehane, excelent transpusă într-un film plin de actori de primă mână, unde drama cumplită a personajelor aproape că pune în umbră povestea în sine.

Brendan Duffy − Regele Furtunii, Editura RAO, 2019, trad. Monica-Laura Cibotariu

Liviu SZÖKE

Traducător, cronicar de carte, influencer.

O dată pe lună

casa de dincolo de ocean mi se pare un text spectaculos ca experiență a trăirii: fără artificii, fără prefăcătorii. E un lung poem, semnat de Andrei Șerban, un pseudo-roman zice el, un experiment erotic & ontologic, în interiorul unei nopți de februarie. Un text de literatură pură.

Doina RUȘTI

Mihaela DEDEOGLU - despre OPTm

Cartea săptămânii

Cartea Nunții​

de G. Călinescu

Recomandată de

Lucian Mîndruță

Editura Cartex

Recomandări 8M

C​amera de Emma Donoghue

Anul BEETHOVEN

CRONICHETE

The Death of Vivek Oji de Akwaeke Emezi nu e o carte despre moartea unei femei frumoase. De fapt, personajul principal nu e o doamnă. Iar povestea nu-i numai despre moarte. Narațiunea nu e lineară. Nu vei da peste personaje plate. Nu te vei lovi de prejudecăți rasiale. N-or să-ți dea lacrimile… de râs. N-o să-ți fie rușine să recunoști că e posibil să fi auzit de Toni Morrison. Și n-o să renunți să citești cartea doar pentru că-i știi finalul încă din titlu. Există un risc, totuși: se prea poate să-ți dorești să (re)citești Cronica unei morți anunțate. Domnul Marquez e pe-aproape.

Sandra OPRESCU

În fața imaginii. Întrebare despre finalitatea unei istorii a artei de Georges Didi-Huberman (Ed. Tact, 2019) este un volum de referință în domeniul studiilor vizuale, chiar și la 30 de ani distanță de la apariția lui în Franța.

Pentru autor, imaginea înseamnă, după cum indică traducătoarea cărții, Laura Marin, o suită de termeni aparent în opoziție: reprezentare, dar și prezență; formă, dar și forță; semnificație, dar și senzație.

Cristina BOGDAN

Fahrenheit 451

Adrian JICU, la bibliotecă

Clopotul scufundat

Prin curtea cu ascunzișuri rotitoare
S-a rătăcit un cățel de vânătoare
Pătat cu negru și coadă scurtă,
Înscris cu macule trandafirii pe burtă,
Având urechile blegi și cărnoase,
Slab ca-nfățișare, tare-n oase,
Mă rog, un cățel mic și neajutorat
Ieșit pentru întâia oară la vânat...

Leonid DIMOV - Antimetafizică

Un thriller de succes

Al cincilea risc

Arta japoneză a băilor de pădure

O carte de citit duminica

Recomandată de Liviu Szoke

O superbă continuare a aventurilor Pricoliciului și o excelentă reinterpretare a basmelor românești, adaptate pentru cititorii de astăzi, în care personaje de legendă precum Făt-Frumos, Ileana Cosânzeana, Sfânta Vineri, Verde-Împărat, calul lui Harap-Alb, precum și zmei, zmeoaice, zâne rele sau bune, vampiri, iele și multe altele își dau mâna și se confruntă pentru a alcătui o poveste modernă, de mare actualitate, ce reflectă perfect problemele cu care se confruntă societatea românească modernă.

O istorie secretă a Țării Vampirilor, II

Copyright © optmotive.ro