OPTm
nr.crt.

Diavolul nu este vinovat întotdeauna​

Willard Russell, un veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, se întoarce traumatizat acasă, rămânând marcat pe viață de ororile întâmpinate în conflictele din Pacificul de Sud. Ceva mai târziu, asistă neputincios la moartea lentă și dureroasă a tinerei sale soții, bolnavă de cancer, și indiferent câte rugi către Domnul sau câte sacrificii de sânge aduce pe bușteanul de rugăciune de la marginea pădurii, traumatizându-l totodată și pe Arvin, fiul său în vârstă de zece ani, tot nu poate stopa inevitabilul sfârșit.

Predicatorul Roy, un tip cu câteva țigle lipsă de pe casă, și asistentul său, Theodore, schilod în scaunul cu rotile și fără absolut nicio țiglă pe casă, dar tare talentat la chitară, cutreieră orașele și sătucurile, propovăduind cuvântul Domnului. Omorul e inclus și el aici, chiar dacă e unul inutil și declanșează un lanț de evenimente strâns legate între ele.

Un alt predicator, Preston Teagardin, gras și libidinos, excelent interpretat în film de fostul vampir Robert Pattinson, se simte atras în mod irezistibil de puicuțele tinere și apetisante, pe care le atrage în mașina lui cea fițoasă și vrea să le inițieze nu doar în tainele învățămintelor Celui de sus.

Și, în sfârșit, Carl și Sandy Henderson, el, un tip mai în vârstă, gras și lipsit de talent, pretins fotograf artistic, ea, slăbănoagă și fostă chelneriță, sora șerifului care în timpul liber face comisioane pentru mafioții locali, cutreieră șoselele Americii și iau cu ei autostopiști pe care-i denumesc modele, după care le propun să facă sex cu „frumoasa și atrăgătoarea” Sandy pentru bani, apoi îi fotografiază și-i asasinează, abandonându-i în locuri ferite. Bilanțul final: 26 de bărbați diferiți, inclusiv unul dintre personajele pomenite mai sus.

De fapt, în asta constă măiestria acestei excelente povești imaginate de Donald Ray Pollock, felul în care se îmbină cu măiestrie, până la urmă, toate aceste povești aparent disparate, felul în care toate se leagă, nimic nu rămâne neterminat, și felul în care un eveniment duce la altul, o faptă o determină pe alta, un bolovan o ia la vale și nimic nu scapă ochiului atent al divinității. De sus sau de jos, depinde de cui îi acorzi mai multă putere.

În America anilor ‘60, America anilor liberi, diavolul pare că-și bagă coada în treburile oamenilor și îi îndeamnă să comită orori pe bandă rulantă. Viol, crimă, șantaj, escrocherii, înșelăciuni, asasinate la comandă, blasfemii oribile, nimic nu scapă minții perverse a omului pus tot timpul pe rele, sub ochiul binevoitor al Celui de sus. Sau al celui de jos, cum ziceam în urmă cu un paragraf.

Însă să dai vina pe diavol pentru modul în care te-au crescut părinții sau pentru că te-ai născut defect și ai ajuns un adult psihopat, ei bine, asta mi se pare cel puțin o exagerare. Probabil că asta insinuează și titlul acestei excelente povești pline de întuneric și de fapte oribile, în care, încă o dată, monstrul cel mai înspăimântător nu e vampirul, vârcolacul, creatura din mlaștină sau cel cu coarne și copite despicate, ci, pur și simplu, omul.

PS: am înțeles că ecranizarea ar fi pe măsura poveștii lui Pollock, așa că n-ar strica să aruncați un ochi pe Netflix, în cazul în care vreți să vă convingeți.

Donald Ray Pollock - Întotdeauna diavolul (The devil all the time, 2016), ed. Corint, 2020, Colecția Corint Fiction, trad. Lucian Popa

Liviu SZÖKE

Traducător, cronicar de carte, influencer.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

BIBLIOTECI

scriitori aleși, scriitori uitați

 

 

 

 

NOUA LITERATURĂ

Viku ZENESCU scrie și, aș putea spune, „dansează" ceea ce scrie. Creativ lingvistic, imaginativ în curgerea, uneori epică, a ideilor, alăturând stări fruste și sofisticării, scrie poeme capabile să deschidă ușile închise ale imaginarului:

Dar de atâtea ori m-am înhăitat invers 

Întors pe dos de femei N-ai tu haine patroane  

Mă întorc cu fața la cearșaf 

De acolo văd perfect cerul 

Groapa ca pe ceva care mângâie ca o mamă 

 

Doina RUȘTI

CARTEA SĂPTĂMÂNII

Despre arta reprezentației dinainte gândite și despre improvizație

de Andrea PERRUCCI

 

Recomandată de Ion CARAMITRU

Anticariat Doamnei

 

 

 

 

 

 

 

 

Ickabog

Un proiect internațional la care participă și  Editura Arthur,  la invitația scriitoarei  J.K. Rowling. O poveste gratuită, un foileton online, aici, doar în perioada 1 septembrie – 16 octombrie 2020. Și un concurs de ilustrații. 

 

 

Evenimente care merită, recomandate de Adriana IRIMESCU

 

 

 

CĂRȚI

 

Toni Morrison este prima scriitoare afro-americană laureată cu Nobel. Romanul Prea iubită, apărut anul acesta la ART, este povestea unei sclave fugare și-a unei case bântuite.

Preaiubita este o carte densă, dramatică, și nu melodramatică, particulară și în același timp universală, șocantă, totuși liniștitoare. O carte nouă, dar în același timp foarte apropiată de romanul tradițional, capabilă să influențeze sau să schimbe percepția cititorului despre lume." The Guardian

 

ART

 

 

 

 

COLOCVII DE TOAMNĂ

la Universitatea din București

 

 

 

 

 

 

ÎN CURÂND

 

 

Lebăda Neagră

 

 

 

 

L I T E R A

 

 

 

 

 

 

 

 

RECOMANDĂRI OPTm

 

 

 

 

 

 

LITERA

 

 

 

ÎN NUMĂRUL CURENT AU SEMNAT

 

 

 

 

 

Evenimente

 

 

 

 

 

ȘCOLI

BookLand renovează școli din mediul rural

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bani negri (pentru zile albe). Un serial HBO, semnat de Daniel Sandu.

În fiecare an apar șapte mii de filme în lume, dar cel pe care îl faci tu trebuie să aibă ceva inedit. (Daniel Sandu)

 

 

Ioan CRISTESCU, despre Alice Voinescu, la Cultura in direct, MNLR

 

 

Anul BEETHOVEN

Copyright © optmotive.ro