OPTm
nr.crt.

Violența împotriva femeilor

În România, din nefericire, există un decalaj de percepție între drepturile de care ar trebui să se bucure femeile și cele de care se bucură bărbații. Multe lucruri care i se interzic unei femei (de la expunerea publică în stare de ebrietate la aventurile erotice pasagere) îi sunt îngăduite tacit unui bărbat. Deși deranjează profund și în cazul diferenței de salarizare în favoarea bărbatului pentru calificări similare și condiții de muncă identice, probabil că dublul standard transpare cel mai pregnant în cazul violenței domestice. Concret, am auzit eu însumi replicile unor bărbați la întrebări legate de soți care își bat soțiile: „dar de ce nu se spune nimic despre nevestele care își bat bărbații?”. Răspunsul este simplu: pentru că numărul femeilor care-și agresează partenerii este infim, adevărata tragedie fiind precipitată de situația inversă.

Violența domestică (și mă refer aici inclusiv la violul marital) ar trebuie incriminată mult mai sever, iar femeilor agresate ar trebui să li se acorde, pe de o parte, atenția integrală a autorităților (de care nu se bucură în prezent), iar, pe de altă parte, întreaga protecție a poliției (de care nu beneficiază acum). O campanie pentru denunțarea acestui flagel ar fi necesar să înceapă cu educația în familie (sunt numeroase cazurile în care fiii care au fost martori la abuzurile la care propriile mame erau supuse de tați își abuzează ei înșiși, la maturitate, soțiile sau partenerele), care trebuie dublată de educația în școală și în societate. Un fenomen la fel de grav pe scara abuzului este cel al prostituției, despre care am scris detaliat într-o carte recent menționată. Furnizam acolo, ca model de combatere eficientă, exemplul Suediei, care a redus considerabil dimensiunile flagelului tratându-le pe prostituate (multe dintre ele constrânse de bărbați să-și accepte statutul) drept victime și incriminându-i doar pe proxeneți și pe clienți. Nimic nu i-ar împiedica pe cei din forurile competente românești să adopte aceeași strategie. 

Ajung, finalmente, la una dintre cele mai delicate teme legate de încălcarea violentă a drepturilor femeilor și anume la avort. Statele conservatoare din Europa și din lume au adoptat legi ferme împotriva avortului, unele dintre acestea justificând, în mod absurd, obligația continuării sarcinii chiar dacă fătul prezintă malformații grave ori menite să pună în pericol viața mamei sau dacă acesta a rezultat în urma unui viol. Precum arată o examinare lucidă și rațională a problemei, fătul este parte integrantă din trupul femeii care urmează să-l nască: el devine un individ de sine stătător abia când părăsește placenta mamei. Prin urmare, femeia în cauză este singura îndreptățită să decidă dacă intenționează să-l păstreze, iar dreptul de a termina o sarcină nedorită este echivalent cu libertatea fundamentală a oricărui individ de a dispune de propriul corp așa cum găsește de cuviință. În ceea ce privește pretențiile unor culte religioase, conform cărora copilul nenăscut ar poseda un suflet nemuritor, dat de Dumnezeu, aceasta trebuie tratată ca o fantezie lipsită de orice legitimate științifică, dacă ne gândim la credincioșii care își vor propria existență încununată cu un sens transcendent, sau, mai grav, ca o formă de aservire a femeilor, obligate astfel să ducă până la capăt o sarcină nedorită. Să nu fiu înțeles greșit: convingerile religioase de orice fel trebuie respectate, însă doar atâta vreme cât ele nu aduc atingere drepturilor fundamentale ale omului, a căror apărare este garantată de societatea laică în care trăim. 

Cătălin GHIȚĂ

Prof. univ. dr. hab. la Facultatea de Litere a Universității din Craiova, coordonator de doctorate, membru al BARS (British Association for Romantic Studies), Cătălin a publicat și editat peste 20 de volume, apărute în țară și în străinătate. Membru PEN, USR.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

Imaginație epică, frază de maximă literaturitate, talent evident. Pavel NEDELCU m-a fermecat prin fabulația care crește epidemic, de la imaginea unei bătrâne, la viața integrală a orașului, pe șinele tramvaiului, pe scările de la Metrou, pe Lipscani, cuprinzând în cuvinte puține straturi existențiale diverse, nunațe emoționale incredibile. Adică scrie literatură, nu se oprește la a relata un fapt.

Doina RUȘTI

CARTEA SĂPTĂMÂNII

 

Magie și vrăjitorie. Perspective istorice, antropologice și artistice, editori: Ioan Pop-Curșeu și Valer Simion Cosma.

Ed. MEGA, 2020, 362 p.

Recomandată de Cristina BOGDAN

 

 

 

Biblioteca de Proză Contemporană. LITERA

 

 

 

 

 

 

 

CĂRȚI NOI

Ed. Button Black

 

 

ART

 

 

 

Crime Scene Press

 

Scoția, anii 80. O mamă bețivă, un copil care își caută drumul. Pentru acest roman de debut, Douglas Stuart a primit  Booker Prize, pe 2020. more

 

Noutăți în decembrie: The Cousins de Karen M. McManus

 

 

 

 

ARTIȘTI ÎN VIAȚA PRIVATĂ

Adriana Irimescu și Alexandru Papadopol, prin librării (Era Antepandemică)

 

 

 

 

 

În nr.-ul acesta semnează

 

 

 

Bianca ZBARCEA

fotografiază poemele din mintea ei

 

 

A Study in an Emotion

by Ezra Pound

And so the space Of my still consciousness Is full of gilded snow,

The which, no cat has eyes enough To see the brightness of.

 

 

Bani negri (pentru zile albe). Un serial HBO, semnat de Daniel Sandu.

În fiecare an apar șapte mii de filme în lume, dar cel pe care îl faci tu trebuie să aibă ceva inedit. (Daniel Sandu)

 

 

O nouă revistă

Credem în imagine și de aceea nu ilustrăm textele de literatură, ci le personalizăm cu secvențe din viața scriitorului, cu poze de la lansări sau de la alte evenimente care făceau până nu demult parte din viața noastră normală. Creatorul de ficțiune este un om viu, mai important decât relația simbolică din mintea unui ilustrator.

 

 

 

 

 

 

 

Anul BEETHOVEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © optmotive.ro