Revistă print și online

Cărți băgate în seamă

Pe lângă citit, vizionarea de filme este într-adevăr o preocupare ce ne facilitează înțelegerea anumitor fenomene din societate, care poate nu au fost spuse în cadru oficial, drept care s-a apelat la una dintre laturile imaginarului, cinematografia. Bineînțeles că există extrem de multe cărți care au fost mai mult adaptate decât transpuse pe o peliculă, însă efectul asupra cititorilor este surprinzător. Vizionarea unui film după lecturarea unei cărți poate fi dezamăgitoare, pe când inversul este o reală sursă de critici și observații, chiar o mai bună reținere a faptelor narate. Azi vă propun să trecem în revistă și niște ecranizări.

Nine Perfect Strangers de Liane Moriarty a fost publicată în anul 2018.

În data de 18 august a fost premiera ecranizării acestui roman, într-o miniserie de opt episoade. Aceasta tratează o experiență trăită în comun de către nouă persoane, care pleacă la Tranquillium House pentru a-și depăși problemele din trecut. Aici îi primește și îi coordonează rusoaica Masha (Nicole Kidman, în rol), care le creează un program spiritual-psihologic prin intermediul căruia încearcă să îi elibereze de propriile temeri și neputințe. La început, aceștia sunt mai timizi, dar, pe parcursul tratamentului, ei devin din ce în ce mai relaxați și își asumă propria identitate.


În anul 1999, Jeffrey Toobin publică volumul A Vast Conspiracy: The Real Story of the Sex Scandal That Nearly Brought Down a President. În 2000 este reeditată, iar anul trecut a fost publicată cu o nouă prefață.

Începând cu data de 7 septembrie a anului acestuia, va fi disponibilă o ecranizare a acestei cărți, sub titlul de Impeachment: American Crime Story, alcătuită din mai multe sezoane. Subiectul acesteia gravitează în jurul persoanei președintelui american Bill Clinton, care a fost implicat într-un scandal cu reverberări sexuale. Printre actorii care vor juca se numără Clive Owen (Bill Clinton), Edie Falco (Hillary Clinton), Beani Fieldstein (Monica Lewinski) și Sarah Paulson (Linda Tripp).


Lui Calson Whitehead i-a fost publicată cartea Sag Harbor în anul 2009.

Actorul Laurence Fishburne este producătorul executiv al ecranizării, pentru HBO Max. Premiera serialului a avut loc în luna mai. Subiectul este plasat în anul 1985, în Manhattan, unde Benji Cooper este unul dintre puținii studenți de culoare ai unui colegiu de elită, iar verile și le petrece într-o comunitate afro-americană din Sag Harbor, împreună cu fratele său, Reggie, și părinții lui.

Încă nu a fost făcută publică data la care va avea loc premiera.

Să trecem acum și la câteva volume ce reflectă năzuința omului spre inexplicabil, demne și ele de a fi ecranizate...

În Franța a apărut anul acesta un roman cu o abordare destul de atractivă, care parcă ne duce cu gândul la două filme ce îl au drept erou pe detectivul Sherlock Holmes (2009 și 2011). În cazul de față, vorbim despre Franța anului 1830, revoluționară și vehementă în a-și apăra drepturile și libertățile cetățenești. Ludovic-Filip este noul rege al francezilor și trebuie să își protejeze domnia atunci când are loc o serie de crime neelucidate, aparținându-i unui anume Vicar. Inspectorul Valentin Verne primește însărcinarea de a cerceta aceste enigme și va descoperi că a apărut o nouă metodă de a comite crime, bazată pe chimie și medicină, dând impresia de irațional și misterios. Le bureau des affaires occultes de Eric Fouassier ne oferă o poveste captivantă, ce amestecă istoria și necunoscutul.

Colecția Série Noire a Editurii Gallimard a editat luna aceasta o carte care explorează domeniul artei plastice și creează ițe ce îi leagă pe coloniștii olandezi din secolul al XVII-lea de Africa de Sud contemporană. Treisprezece persoane care călătoresc împreună se opresc la un moment dat pentru a vedea panorama orașului Sir Lowry și observă un trup de femeie atârnat de un perete. Ceea ce atrage atenția autorităților este că femeia a fost spălată cu apă de Javel (înălbitor). Situația se complică în momentul în care se află că aceasta a fost o americancă, expertă în căutarea unor tablouri dispărute.

Tradusă din limba engleză, cartea lui Lauren Owen, intitulată Le club aegolius (The Quick), a apărut anul acesta la Editura Actes Sud. În Marea Britanie a anului 1892, Charlotte pleacă în căutarea fratelui său dispărut, alături de un milionar american și doi vânători. Plecat inițial la Oxford pentru a studia, James Norbury decide să se mute în Londra, unde cunoaște pe cineva care îl contrariază. La scurt timp dispare fără urmă, într-o noapte, iar sora lui va face cercetări, încercând să-l găsească.

 

Diana Alexandra

în același număr