Revistă print și online

Cărți

Jan Wiese, Misterul picturii din Valea Cântecului

Casa Cărții de Știință, 2021

Jan Wiese a scris o carte care îmbină atmosfera istorică, tradiția religioasă a Evului Mediu și tainele iubirii într-o poveste cu tentă polițistă, care te invită să-i descâlcești ițele și să-i tălmăcești sensurile. Romanul se construiește pe trei planuri narative, închegate în jurul unui personaj central: un fost bibliotecar care, aflat în închisoare din motive care ne sunt necunoscute, încearcă să retraseze firul unei misterioase povești ce se țese în jurul unei picturi de altar, ascunse și uitate într-un cotlon al Bibliotecii Vaticanului. Ceilalți doi naratori transportă cititorul în Italia medievală – un pictor și un povestitor ale căror destine se încrucișează și care-și relatează viețile într-un manuscris de jurnale, însemnări și povestiri.

Viața tânărului artist e marcată de întâlnirea cu femeia pe care o vede ca pe întruchiparea Madonnei, însă încercarea de-a o picta într-un tablou de altar se încheie nefast. (Ioana Hodârnău)

Jaume Cabré: Confiteor

Traducere din limba catalană de Jana Balacciu-Matei

Jaume Cabré s-a născut în localitatea Terrassa din Catalonia. Absolvent de Filologie Catalană la Universitatea din Barcelona, acesta a predat literatura la liceu și la Universitatea din Lleida. A publicat o serie de romane, dar cel mai mare succes l-a avut cu Confiteor (2011), tradus în aproape 30 de țări.

Romanul-confesiune a fost comparat cu Corecții, al lui Franzen, și se concentrează pe o scrisoare de dragoste adresată iubitei moarte. De la câteva rânduri, naratorul ajunge să umple sute de pagini cu viața sa. Adrià Ardèvol este diagnosticat cu Alzheimer. Profesorul de istoria ideilor își scormonește memoria defectuoasă și povestește despre inchiziție, nazism, vioara Storioni, despre rău, despre oameni care distrug sau despre Paradisul pierdut. Profesorul a fost un copil care s-a născut într-o lume lipsită de iubire și a crescut învățând să-și spioneze părinții, mai ales pe tatăl aspru și distant. În apartamentul barcelonez, băiețelul se confesează jucăriilor lui, un cowboy și un indian. (Florin Spătaru)

Javier Marías: Îndrăgostirile

Editura LITERA, 2022; traducere de Lavinia Similaru

Romanul Îndrăgostirile a primit Premiul Național al Spaniei, dar a fost refuzat de Javier Marías deoarece scriitorul nu vrea să primească bani publici. Romanul se concentrează pe un narator feminin, o raritate la Marías, care analizează foarte rece mașinațiunile dragostei. Maria ia micul dejun în aceeași cafenea, în fiecare dimineață, iar de acolo poate observa în voie un cuplu care are și el o rutină. După ce cuplul nu mai apare, Maria află că soțul a fost omorât, iar curiozitatea ei o împinge spre viața întortocheată a văduvei. (Florin Spătaru)

Ismail Kadare: Înfruntare la nivel înalt

Humanitas, 2022; traducere de Marius Dobrescu

Acțiunea romanului se petrece în Moscova aflată sub teroarea stalinistă. În momentul în care Boris Pasternak primește un telefon în apartamentul său de pe strada Volhonka, el crede că este o farsă cam nesărată a unui scriitor beat. Dar se înșală. La celălalt capăt al firului este Stalin, care ar dori să discute despre Osip Mandelștam. De răspunsul lui Pasternak pare să depindă soarta poetului aruncat în închisoare. Convorbirea de doar câteva minute a devenit mitică, iar naratorul profită pentru a medita pe marginea relației dintre scriitor și dictator. Dansul funebru, pe muchie de cuțit, se termină rareori fericit. (Florin Spătaru)

Mateiu Caragiale - Craii de Curtea-Veche, Remember, LITERA, 2022

O reeditare îngrijită a romanului matein, scriere manieristă, cu eufonii spectaculoase, la care se spune că autorul a lucrat aproape trei decenii, cartea, apărută într-o colecție populară (Carte pentru toți) aduce în primul rând o tipăritură aerisită și prietenoasă. Textul este completat de o altă operă importantă, Remember, scriere neoromantică, în care apar pentru prima oară în literatura română și elemente gotice.

Recent, proza lui Mateiu Caragiale s-a bucurat de succes în versiunea spaniolă a lui Sebastaian Teillier. (OPTm)

Ioana Hodârnău, Florin Spătaru

în același număr