Revistă print și online

Cărți

DIAVOLI FRAGILI – Radu Găvan

Structura romanului Diavoli Fragili nu este ușor de înțeles din prima lectură și poate nici din a doua – de fapt, s-ar putea să nu o înțelegi niciodată complet. Acesta este motivul pentru care cititorul simte nevoia de a reciti pasaje sau chiar întreaga carte la final. Dar această goană pentru ca detaliile să fie perfect organizate în structuri semnificative vine dintr-un horror vacui din partea cititorului, pe care însă autorul nu e nici pe departe interesat să-l umple.

Există lucruri care contează mai mult, mai mult chiar și decât acțiunea în sine, începând cu analiza fină a Răului și a modului în care acesta schimbă oamenii. Fiecare dintre cele zece capitole este diferit de celelalte (ca subiect și stil) și abia aștepți să-l termini pe cel pe care îl citești pentru a afla ce se întâmplă în continuare – dar și pentru a interpreta ce s-a scris înainte, mereu dintr-o perspectivă nouă. (Pavel Nedelcu)

Horia Corcheș – O rochiță galbenă ca o lămâie bine coaptă, Polirom 2022

Povestire la persoana I, comunism, tranziție, iubiri aproape romantice. Microromanul lui Horia Corcheș, profesor clujean, bine cunoscut, este o confesiune scrisă cu entuziasm romantic și cu atenție de filolog.


Leïla Slimani – Țara celorlalți, Pandora M, 2022

O scriitură mai tradițională în raport cu celelalte cărți ale autoarei, romanul este doar prima parte dintr-o saga de familie. Acțiunea este plasată în Maroc, imediat după cel de-al Doilea Război Mondial și se axează pe prejudecățile și neajunsurile economice ale acelei epoci. În centrul atenției se află o femeie cu doi copii, rătăcită într-o lume rasistă, xenofobă și săracă.

Yaa Gyasi – Regatul transcendent, LITERA, 2022

Concentrată în jurul unui personaj principal, o doctorandă, originară din Ghana, acțiunea se susține prin conflictul puternic dintre religiozitatea moștenită și dovezile științei. Gifty își pregătește specializarea în neurologie, fiind preocupată în egală măsură de comportament și stimulii lui, dar și de predispoziția umană către mister și fabulație. Pe acest fond se derulează viața ei de emigrantă și conflictele culturale subiacente ale unei neașteptate iubiri. 

Pavel Nedelcu

în același număr