Revistă print și online

Întâlnirea mea cu Amar

Diana Gavra are multe locuri de întâlnire, nu doar prin București, ci și aiurea, prin toată lumea. Își bea cafeaua pe o terasă preferată din Chicago, are și un restaurant preferat, pentru întâlniri de afaceri, ceva foarte special, situat pe malul Dâmboviței. Uneori se întâlnește cu tipi, scoși din romanele englezești, genul cu țilindru și redingotă, undeva pe lângă Casa Cesianu. Are și un birou în Batiștei, unde se vede cu prietenii ei actori. Dar cel mai des vine la Pintadera Film, unde au loc periodic diverse întâlniri conspirative ale iubitorilor de film. Odată mi-a adus o eșarfă - ține aici, Zenob, pentru când o să te lovească vreo nostalgie! O eșarfă de mătăsică, acoperită cu flori galbene. Am crezut inițial că sunt pictate, dar în scurt timp mi-am dat seama că se mișcau, alintându-se unele pe altele, brândușe minuscule, glicină și altele, necunoscute, flori care noapte au obiceiul să se plimbe pe Moșilor, iar către ziuă îmi bat în fereastră, ca să le las să intre. Și să nu credeți că e o întâmplare. Și alții au mai avut de-a face cu magiile Dianei. Săptămâna trecută a adus un premiu de la Sibiu. Așa că am întrebat-o cum și ce se află la originea acestei întâmplări.

Zenob


Am pus rucsacul în mașină și-am văzut că era desfăcut. Imediat mi-a trecut prin minte că am fost jefuită. Am cotrobăit după portofel, după acte: nu lipsea nimic. Apoi mi-am amintit de plic. Într-un buzunar interior, cu fermoar, aveam un plic cu bani, luat de la taică-meu ca să-i depun la bancă. Exact plicul ăsta lipsea. Cine putea să știe că există acel buzunar? Mă simțeam agresată, atinsă în teritoriul meu intim. Atacată. Voiam să-l prind pe hoț, să știu cine e. Am trecut prin toată gama de sentimente, de la furie, la acceptare.

Hoțul se numea Amar Răducanu, iar el a devenit personajul filmului meu Amar.

Filmam și mă uitam la el prin lentilă, cu intenția de a-l analiza minuțios. Mă interesa cât minte, cât adevăr se află în cuvintele lui. Exact când credeam că i-am descoperit adevărata natură, constatam că eram foarte departe. Niciodată nu spunea totul. Iar partea asta ascunsă era incitantă pentru mine. De aici am început filmul Amar: de la întâlnirea mea cu hoțul care m-a jefuit cu artă.

"Amar" de Diana Gavra a primit premiul “Perspective noi", la Festivalul Astra Film, Sibiu, 2023

Diana GAVRA

Licențiată în drept, avocată, membră a Baroului București din anul 2000 și lector la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA, doctor în Științele Comunicării cu o teză pe tema integrării comunității rome, Diana Gavra face de asemenea regie și producție de film, fiind și absolventă a Facultății de Film a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale", din București. A debutat în anul 2017 cu scurtmetrajul de ficțiune Vintage, selecționat la Festivalul European de Scurtmetraje de la Brest, Festivalul Internațional de Scurtmetraje Francofone de la Lyon, Festivalul International de Film "BRIDGES" Corint, Grecia, Festivalul Internațional de Film Mecal Barcelona. În 2019 a produs și regizat filmul documentar Casa cu Lacăt, prezent în mai multe festivaluri internaționale, între care Astra Sibiu, TIFF, Lift Off New York 2020. Din 2018 este director al Festivalului de Film Românesc de la Chicago- ROFest. Trends, aflat la a III-a ediție.