63 / 10 mai, 2021

Flavia TEOC

Poetă, prozatoare, publicistă. Facultatea de Filosofie a UBB Cluj. Masterat în Filosofia Culturii. Doctorat in filologie. Debut absolut cu poezie în Steaua (1989). Volume: Înzeire, versuri, 1992; 1997; Semn către cetate, versuri, 1994; Din casa lui Faust, versuri, 1998; Trestie și plumb, interviuri, 2001; Brațul pierdut, versuri, 2001; Din capitala provinciei, interviuri, 2002; Cronograf, versuri-antologie, 2004, The Dice, proză, Norcross-USA, 2005; Povestea lui Theodor, 2006; Kyrie Lex, roman, 2009; Calendar românesc în 12 cronici și o precuvântare, 2009; Fiord, versuri, 2014; Limbajul poeziei scaldice, studiu, 2017; Si quis voluerit scribat: A linguistic approach to Perpetua Passio, studiu, 2019; Traduceri: Naim Araidi, Oameni din Galileea, 2015; Claus Ankersen, Cantecul Tigrului (Tigerens sang), 2019; Snorri Sturluson, Saga regelui Harald, 2020; Allan Lillelund, Ziua fără jurnal (Dagen uden dagbog), 2021. Prezentă în dicționare și antologii de poezie.

Dacă ajungi vreodată la Aarhus

Motto: I then observed that nothing in the whole world was without its use and that the most pitiful performances were serviceable for something. (Ludvig Holberg, The Journey of Niels Klim to the World Underground)

Mă îmbolnăvisem și în fiecare zi număram firele de păr care cădeau pe prosopul alb, încă umed. Țineam pieptenele strâns și îl mișcam lent ca nu cumva să smulg fire care n-ar fi trebuit să cadă azi, le adunam apoi pe cele căzute într-un ghem pe care-l aruncam în toaletă, și îmi uscam îndelung cu feonul podoaba capilară pufoasă și transparentă precum aurele sfinților. Pentru că în boală gesturile stereotipe sunt primele care nu mai funcționează, plăcerea ritualului de dimineață mă părăsise demult și fiecare mișcare mă durea ca o lovitură în stomac așteptată cu brațele deschise, În cele din urmă, vocea îmi devenise lemnoasă precum ecoul într-o pungă de hârtie, căci ultimul talent pierdut o dată cu boala era tocmai fermecarea lumii prin vocale și cuvinte melodioase.

În schimbul acestor pierderi care țineau de umanitatea mea, boala mă coborâse în regn, mă învățase alfabetul naturii. Puiul care se dezgheța în cuptorul cu microunde, cu vinișoarele lui roșii, desenate una câte una în pielea marmorată ca într-un trup rechemat la viață, îmi transmitea un număr incalculabil de mesaje, de când ieșise din ou, sau chiar mai mult de când fusese o informație în codul genetic al unui archaeopteryx.

Doctorii dădeau vina pe același criminal necunoscut, stresul. Cel mai tânăr și inițiat dintre doctori mă trimisese să văd filmul „Eat. Pray. Love”, în speranța unui tratament spontan și eficient. Dar nu despre mâncare, Dumnezeu sau iubire era vorba în acel film, ci despre călătoria care ți le poate scoate pe toate în cale: fie pe Dumnezeu în mâncare, fie rugăciunea în iubire, fie iubirea în Dumnezeu. Așadar, călătorie să fie!

...

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90.Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

Ciprian Popescu, ca mulți scriitori contemporani, nu trăiește din scris sau dintr-o profesie care să aibă de-a face cu scrisul. Trilingv perfect, Popescu a ales să scrie în română chiar dacă din 2007 locuiește la Montreal în Canada. A debutat cu volumul Mile End, publicat în 2016 la Casa de Editură Max Blecher. Deși autorul a primit Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru acest volum, acesta este mai degrabă un jurnal al celor 77 de zile din viața unui emigrant pentru care momentele de frustrare se exprimă în proză, nostalgia cu gust amar devine poezie cu vers alb, iar rutina cotidiană se concentrează în scurte poeme în proză.

Ileana MARIN

CARTEA SĂPTĂMÂNII

Recomandată de Doina Ruști, Mihai Ene & Cătălin Ghiță

​LITERA

CĂRȚI NOI

„Un volum intens, de poezie adevărată."

Cosmin Perța

Un fragment aici

cdpl

O monografie ca un roman: viața lui Marquez

LITERA

Vremea

Credem în imagine și de aceea nu ilustrăm textele de literatură, ci le personalizăm cu secvențe din viața scriitorului, cu poze de la lansări sau de la alte evenimente care făceau până nu demult parte din viața noastră normală. Creatorul de ficțiune este un om viu, mai important decât relația simbolică din mintea unui ilustrator.

Tracus Arte

Pandora M

O coincidență stranie, o întâlnire neașteptată. Daisy primește e-mail-urile destinate unei femei cu nume similar, iar de aici până în miezul misterului nu mai e mult.

Târgul de Carte ElefantFest

Humanitas

SCRIITORI

în viața privată

Radu Aldulescu

la mare, de 1 Mai 2021

Copyright © optmotive.ro