OPTm
nr.crt.

Patru cărți de istorie literară & culturală tânără

Anul trecut, Anca Hațiegan, universitar la catedra de Teatru și Film a Universității clujene Babeș-Bolyai, cu antecedente editoriale în comentarea teatralității prozei românești postbelice și a istoriei teatrului sub comunism, a publicat la Polirom o carte care s-ar fi putut intitula, lejer, Apariția actriței în cultura română. Mai artist și mai inspirat, titlul Dimineața actrițelor trimite aparent la Dimineața poeților a lui Eugen Simion sau la Dimineața tinerelor doamne de Marta Petreu, deși adevărata sursă – mărturisită - e Dimineața pierdută a Gabrielei Adameșteanu. Începuturile modernizării autohtone sunt reconstituite, participativ, de pe versantul apariției și autonomizării profesionale a primelor noastre actrițe, către mijlocul secolului 19; iar biografiile și carierele - pline de implicații revelatoare - ale acestor femei talentate și curajoase sunt puse în scenă cu un talent, deopotrivă, regizoral și narativ.

Ion Vartic compara, pe coperta a patra, erudiția în materie a Ancăi Hațiegan cu cea a lui Ioan Masoff, clasicul istoriografiei teatrale românești. Un Masoff feminin și, între noi fie vorba, mult mai atașant; feminismul de substrat al cărții are deplină acoperire documentară, fără forțări ideologice inutile. Istoria pusă în scenă aici este, în fond, istoria unei profesii depreciate, căci actrița a fost, până târziu, privită de elitele autohtone ca un fel de demimondenă dubioasă (imaginea ei de la Eminescu la Camil Petrescu stă mărturie). O apariție de pionierat și o mostră exemplară de istorie culturală. 


 Cercetătoare la Institutul „Sextil Pușcariu” din Cluj, Ligia Tudurachi a debutat acum un deceniu cu o carte pe cât de sofisticată pe atât de supralicitantă (Cuvintele care ucid), vizând recuperarea teoretică la vârf a romanelor lui E. Lovinescu; romane, după cum se știe, unanim depreciate de comentatori în favoarea criticii. Grup Sburător. Trăitul și scrisul împreună în cenaclul lui E. Lovinescu, apărută în 2019, la Editura Universității de Vest din Timișoara, dă însă pe deplin măsura maturității și calităților autoarei. Volumul reconstituie „atmosfera de familie” a celui mai longeviv și mai important cenaclu literar din literatura română, realizând totodată o analiză – pasionantă - a câmpului cultural interbelic. O întreagă lume „care a fost”, o întreagă viață literară „modernistă” reînvie în aceste pagini meticulos documentate și scrise cu finețe analitică. 

Urmărind atent relațiile dintre existența și scrisul sburătoriștilor, Ligia Tudurachi face, de fapt, radiografia intimă a unei instituții informale care a „schimbat la față” literatura autohtonă, cu o magnitudine comparabilă doar cu cea a Junimii. Din păcate, puțin comentată, cartea de față nu e doar - cum se spune - una „care va rămâne”, o piesă de „bibliografie obligatorie” a domeniului, ci și un demers intelectual deschizător de perspective care pun inteligența critică în mișcare.

După câteva tentative mai curând timide de explorare a „prozei mahalalei” (cea mai recentă aparținîndu-i Georgianei Sîrbu), volumul lui Alexandru Farcaș despre Romanul periferiei bucureștene, apărut la Editura Muzeului Național al Literaturii Române, oferă cititorilor avizați sau, după caz, inocenți o hartă cvasi-completă, expertă, a domeniului. Cercetător la Institutul „G. Călinescu”, autorul debutează editorial fără nimic din ezitările debutanților. La origine teză de doctorat (substanțial rescrisă), cartea sa acoperă întreg teritoriul istoric al modernității literare autohtone: de la romanele de mistere ale secolului 19 la, să zicem, Ferentarii douămiistului Adrian Schiop. Alături de „standarde” precum romanele lui G. M. Zamfirescu, I. Peltz, Carol Ardeleanu, Eugen Barbu, Teodor Mazilu sau Radu Aldulescu, sunt recuperate, savuros, numeroase producții uitate sau aproape uitate, alături de elemente secundare ale unor romane cu alte mize. Autorul configurează, astfel, nu doar o istorie literară, ci și o antropologie culturală a periferiei bucureștene. Și o face nu doar cu acribie, ci și cu spirit critic și cu un umor pince sans rire.

 El nu mai deschide o discuție despre domeniul în cauză, ci o închide; viitoarele investigații în materie nu mai pot aduce în plus decât, cel mult, reformulări sau detalii.

La Editura Tracus Art a apărut – până în prezent – cel mai serios examen istoric, teoretic și comparatist al conceptului interbelic de „autenticitate” și al avatarurilor sale românești: Autenticitatea, sensuri și nonsensuri. Teorii românești interbelice în contexte europene de Ștefan Firică, lector la Literele bucureștene și cercetător la institutul „G. Călinescu”. 

Volumele de acum 25 de ani ale profesorului Dumitru Micu (În căutarea autenticității I-II) despre generația lui Mircea Eliade, Emil Cioran, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian, M. Blecher, n-au făcut decât să defrișeze domeniul „de la firul ierbii”, într-o zonă pur literară. În schimb, acest debut întârziat, dar de natură să impună un autor, ridică discuția la parametrii unei istorii culturale comparate, în genul celei a lui Steven Tötösi de Zepetnek, la confluență cu istoria ideilor practicată de Roger Griffin - în volumele sale despre modernism și fascism -,  sau cu teoria polisistemelor, a lui Itamar Even Zohar. Eventual și cu „istoria conceptuală” brevetată de germanul Reihardt Koselleck și aclimatizată, la noi, de Victor Neumann.

Cu luciditate critică, fără apologetism recuperator, dar și fără revizionism vindicativ, Ștefan Firică „scanează” cele mai pasionante perspective teoretice și ideologice aplicate de-a lungul timpului, la noi și aiurea, unei generații „tinere” seduse de radicalisme anarhice și ispitite de utopii totalitare. Sursele și modelele externe ale acesteia sunt urmărite până-n pânzele albe, autorul lăsându-se adeseori furat de aceste „divagări utile.” 

Volumul cucerește nu doar prin rigoarea sobră a demonstrațiilor, prin infrastructura istorică și teoretică, ci și prin anvergura și „dicțiunea” ideilor puse în joc. O traducere a lui în cel puțin o limbă de circulație s-ar impune.   

Paul CERNAT

Critic și istoric literar, conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București. Cărți: Vase comunicante. (Inter)fețe ale avangardei românești interbelice (2018), Avangarda românească și complexul periferiei (2007), Contimporanul: istoria unei reviste de avangardă (2007), Modernismul retro în romanul interbelic românesc (2009) ș.a.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

Radu Vancu despre Caragiale

 

 

 

 

 

 

Cartea săptămânii

Domnișoara Christina​

de Mircea Eliade

Recomandată de

Cristina Nemerovschi

 

Editura Cartex

 

 

 

 

 

 

 

Dumitru ȚEPENEAG

la Radio Trafika Europe

Premieră: Sunday 17 May 2020, 1:00pm EDT in New York = 10am in California = 6pm in London = 7pm in Switzerland (and Paris and Berlin) = 8pm in Istanbul (etc.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recomandări 8M

 

 

 

 

 

 

Anul BEETHOVEN

 

 

 

Se poate cumpăra de aci

 

 

 

 

 

CRONICHETE & PREZENTĂRI

 

 

,,O carte ambițioasă, amplă ca structură narativă (…) Portretul puternic și pătrunzător al unei femei mutilate de frica de-a privi înapoi.” spune The Washington Post despre Little Gods, romanul de debut al autoarei Meng Jing. Publicată de Custom House, la începuturile acestui an, cartea a fost întâmpinată cu recenzii favorabile. Traducerea în limba română va stârni, cu siguranță, interesul publicului amator de Literatură Young Adult.  

Sandra OPRESCU

 

 

 

 

 

 

 

Cartea Oanei Boșca-Mălin este primul volum dintr-un tratat destinat italieniștilor, o scriere academică, scrisă cu pasiune evidentă pentru epic. Erudită, încântătoare ca stil și… poate fi găsită și și în format electronic - o carte care pare scrisă pentru mine!

e de aici: Humanitas

 

Doina RUȘTI

 

 

 

 

 

Edituri mici, cărți importante

 

 

De la „madlene contrafăcute” la mineralizarea trecutului, cartea lui Andi Mihalache construiește un culoar mozaicat, care găzduiește, în diverse firide, idei despre timp și semne ale acomodării noastre cu ele. Reflecția autorului, dublată de o stilistică rar întâlnită la un istoric, ne arată că patrimoniul biografic stă sub semnul unei permanente întrebări: de unde începe memoria fiecăruia dintre noi?

Cluj-Napoca, Argonaut, col. „Anima Mundi”, 2019.

Cristina BOGDAN

 

 

Paul Auster: 4321, Grupul Editorial ART

Mă voi opri la portretul Danei Rosenbloom, memorabil prin forța sintetică și multiplele clivaje simbolice. Colega de liceu a lui Ferguson este brunetă, cu o vâlvătaie de păr, reunind paradoxal cumințenia și pasiunea. În portretul ei se află criptată întreaga istorie a evreilor, de la exotismul de tip german, la romantismul cu țigănci picante și la moștenirile est-europene, ale căror rădăcini se pierd în Orient. Făcut aproape dintr-o răsuflare, dintr-o frază amplă, care îți irigă creierul, portretul capătă pe parcurs sensul unui panegiric (cu un mic sertar, în care cineva și-a depozitat scuzele). Se lasă iubit de ea, știind că n-o va iubi niciodată, flatat de iubirea ei, sedus de importanța sexului animalic.

Doina RUȘTI

 

 

 

Câte chipuri poate avea moartea în imaginarul tradițional românesc și cât de bogat este corpusul cultural invocabil în această privință? Astrid Cambose stabilește conexiuni pertinente între ritualuri cu caracter funerar, texte folclorice, cărți populare, iconografia religioasă și poveștile lui Ion Creangă – toate plasate pe o hartă culturală, în care practici, cuvinte, reprezentări dau culoare unei lumi vechi, ce iese la suprafață de fiecare dată când medităm asupra trecerii către cealaltă grădină

Cluj-Napoca, Argonaut, col. „Anima Mundi”, 2019.

Cristina BOGDAN

 

 

Antologie de versuri, la Ed. Paralela45

 

 

 

………………………………………………………….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

După ce ți-am tras clopo-

o’toole la Gala Gopo,

îmi spui că deja Moro-

menții 2 de o oră

 

și cincizeci de minute

să-ți facă fusta cute,

ca mine, dar cu Iurie

Dadarie de furie.

 

 

Adrian BODNARU - Poem

 

 

 

 

 

 

 

Mihai ENE și Oana Băluică, într-o zi normală, la Universitatea din Craiova

 

 

Cărți de succes

 

 

 

Un fragment - în nr 3 al revistei OPTm

Apărută la Humanitas, mai, 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grupul Editorial ART:

Faimosul roman Povestea Slujitoarei a primit Premiul Governor General și trofeul Arthur C. Clarke. Serialul cu același nume, realizat de HBO, s-a bucurat de un imens succes. Recent apărut în românește și continuarea poveștii: Testamentele, o carte mult așteptată, semnată de Margaret Atwood (Booker Prize). Mai multe aici.

 

 

 

 

 

 

Inscrierile pentru Conferința de Antropologie Urbană, ed a 6-a, - se prelungesc până pe 15 iunie. Mai multe informații, pe pagina conferinței,Muzeul Municipiului București (Palatul Suțu).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proză scurtă, de calitate, la Paralela 45

 

 

 

 

 

EDITURA UNIVERS

ARE CELE MAI MARI REDUCERI

 

 

 

 

 

O carte de poeme, de care nu te mai POȚI DESPĂRȚI.

 

Copyright © optmotive.ro