OPTm
nr.crt.

Filme de savurat în pandemie

Primăvara, odată cu închiderea cinematografelor și a cinematecilor, mulți oameni au ales serviciul Netflix pentru a-și umple zilele lungi de izolare forțată. Problema este că Netflix, asemenea altor depozite de filme, nu posedă pelicule îndeajuns de interesante și, oricum, cele pe care le posedă au rulat deja în săli, astfel încât cinefilii serioși au avut acces la ele. Acestea fiind spuse, îmi permit să vă răpesc câteva minute din timpul liber pentru a vă recomanda câteva producții cinematografice mai puțin cunoscute publicului larg, dar care s-ar putea dovedi adevărate nestemate pentru intelectualul curios. Încep, așadar, topul în ordinea inversă a preferințelor personale:

  1. Der 90. Geburtstag oder Dinner for One (1963). Regizat de Heinz Dunkhase și de Franco Marazzi, acest scurtmetraj de doar 18 minute este proiectat anual cu ocazia sărbătorilor de iarnă în spațiul vorbitor de limbă germană. Reținut, dar spumos, filmul constituie o mostră de umor englezesc sec și absurd, realizat însă de doi regizori originari din Germania, respectiv Elveția.

  1. Batoru rowaiaru (2000). Unul dintre modelele cinematografice ale lui Quentin Tarantino, regretatul regizor Kinji Fukasaku a ecranizat la finele secolului XX romanul omonim al lui Kōshun Takami. Dur și cinic, filmul surprinde o Japonie distopică, în care luptele dintre părinți și copii dobândesc o concretețe sângeroasă. Dacă nu l-ați văzut încă, nu știți ce ați ratat.

  1. Ningen no jōken (1959-1961). Păstrându-i titlul malrauxian, Condiția umană, marele regizor Masaki Kobayashi a transpus pe ecran, într-o trilogie de peste 9 ore, meticulos fotografiată și atent editată în contraste alb-negru, hexalogia prozatorului Junpei Gomikawa. Istoria pacifistului Kaji este una dintre cele mai cutremurătoare povești de supraviețuire din perioada efemerului Imperiu Nipon din anii ’30-’40.

  1. Kind Hearts and Coronets (1949). Cea mai bună, poate, dintre comediile britanice produse de studiourile Ealing imediat după cel de-al doilea război mondial, pelicula lui Robert Hamer are de toate: umor negru, cinism, critică socială, radiografie de clasă. Tribulațiile lui Louis D’Ascoyne Mazzini în vederea obținerii titlului de duce vizează eliminarea fizică a altor opt persoane care-i amenință succesiunea, iar rezultatul este pe măsura așteptărilor, chiar și a celui mai exigent cinefil.

  1. Martin (1978). Adevărata capodoperă a regizorului american George A. Romero nu este, așa cum v-ați aștepta, negurosul Night of the Living Dead și nici măcar jovial-sarcasticul Dawn of the Dead, ci această bijuterie cvasi-necunoscută, din care ar trebui să-și tragă sevele orice horror atipic. Obscura dramă psihologică a unui tânăr profund tulburat psihologic, care se crede însă vampir, reușește să livreze pe ecran o ambiguitate estetică genuină, pe care Romero ar fi putut-o deprinde de la acel maestru al suspansului de la cumpăna dintre secolele al XIX-lea și al XX-lea, Henry James. Precum în The Turn of the Screw, publicul nu știe dacă trama de pe ecran are la bază o premisă reală sau falsă, însă cristalele de teroare pe care le sădește în psihicul receptor strălucesc viu și implacabil.

Bonus: Die Treppe (2005). Este un scurtmetraj comic de doar 15 minute, regizat de Dennis Knickel. Nu vă furnizez alte detalii, ca să nu vă răpesc plăcerea descoperirii unui deznodământ dificil de anticipat.

Cătălin GHIȚĂ

Prof. univ. dr. hab. la Facultatea de Litere a Universității din Craiova, coordonator de doctorate, membru al BARS (British Association for Romantic Studies), Cătălin a publicat și editat peste 20 de volume, apărute în țară și în străinătate. Membru PEN, USR.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

Tudor RUNCANU scrie proză fantastică, năucitoare, cu personaje neobișnuite, în construcția cărora fantezia și originalitatea sunt principalele calități. Scrie poetic, pictural, accentuând ambiguitatea, ca metodă epică, la fiecare secvență, treptat, încât de la întâmplarea banală ești tras pe nesimțite în miezul atroce al ficțiunii de atmosferă. Vreau să vă spun că e un scriitor talentat.

Doina RUȘTI

CARTEA SĂPTĂMÂNII

 

 

 

Pan Wolodyjowski

de Henryk Sienkiewicz

Recomandată de Florin SAIU

 

Vacanțe: Râul Ropotamo din Bulgaria, în curgerea lui spre Marea Neagră. 

 

 

Ickabog

Un proiect internațional la care participă și  Editura Arthur,  la invitația scriitoarei  J.K. Rowling. O poveste gratuită, un foileton online, aici, doar în perioada 1 septembrie – 16 octombrie 2020. Și un concurs de ilustrații. 

 

 

 

 

NOUTĂȚI

CROWDFUNDING: Barem identitar. Prejudecăți colective, realități personale

de Adina Marincea, Andreea Găzdaru, Antonella Lerca Duda, Barbu Mateescu, Cristian Iftode, Elena Stancu, Fatma Yilmaz, Ioan Maxim, Ioana Burtea, Ioana Pelehatăi, Ioanida Costache și Raj-Alexandru Udrea

BLACK BUTTON

 

 

și-am să-l apuc de urechi

și-am să-l sărut pe gură

și-are să mă-nghită ca pe iona

ca pe macucul stors de mir

 

Vitalie VOVC

 

BURSE PENTRU SCRIITORI

Fundația Cărturești, în parteneriat cu Asociația Maria și Pro Patrimonio, anunță inițierea unui program de burse și rezidențe de creație literară dedicate autorilor români cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani la categoriile roman, proză scurtă, poezie și eseu. Proiectul pune la dispoziția autorilor români patru burse în valoare de 1000 de euro fiecare și patru rezidențe de creație timp de o lună.

Mai multe aici

 

Xenia Negrea și Cătălin Ghiță, la lansarea cărții Florin Mugur și poetica exasperării, semnată de Xenia Negrea. Cărturești, Craiova, 2018.

 

O librărie plutitoare și un librar care prescrie cărți, ca pe remedii de boală

 

L I T E R A

 

„Ce altceva este o hartă pentru un călător dacă nu o dispunere enciclopedică a primejdiilor?"

Liviu G. STAN

 

 

 

Beatriz Luengo (n. Madrid, 1982) – El despertar de las musas (Trezirea muzelor)

Beatriz este o cunoscută cântăreață din Madrid, dar aici își încearcă mâna la scris: alege scene imaginare în care prezintă douăsprezece muze al căror potențial nu s-a putut împlini sau n-a fost recunoscut la momentul lui. Vorbește despre realitatea ei ca artistă și luptă pentru drepturile femeilor. Cu siguranță o să aibă fani și ca scriitoare.

 

Alexandra NICULESCU

 

 

Marcel Lupșe, un pictor cu un blog ca o galerie de artă.

 

În curând

 

Bani negri (pentru zile albe). Un serial HBO, semnat de Daniel Sandu.

 

 

 

 

Amintiri din vacanță: Râul Ropotamo din Bulgaria, în curgerea lui spre Marea Neagră.

 

 

Argentina și visul unei fete de-a juca fotbal. Un roman viu, o voce autentică.

 

 

 

RECOMANDAREA lui ANDREI ȘERBAN

ART

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conferința Internațională de Mitologie și Folclor, unul dintre cele mai selecte evenimente ale Universității din București, se va ține anul acesta online. Este organizată de Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și a ajuns la ediția a VII-a.

Conferința este patronată de Conf. univ. dr. Maria-Luiza DUMITRU OANCEA, Prof. univ. dr. Ramona MIHĂILĂ, Prof. univ. dr. habil. Ileana MIHĂILĂ, Conf. univ. dr. Ioana-Ruxandra FRUNTELATĂ și Conf. univ. dr. Onorina BOTEZAT

Înscrieri​

mythology.folklore20\@gmail.com

 

 

 

Ioan CRISTESCU, despre Alice Voinescu, la Cultura in direct, MNLR

 

 

Anul BEETHOVEN

Copyright © optmotive.ro