Revistă print și online

Desfătări spirituale

Încerc de ceva vreme să găsesc 8 evenimente culturale pentru care aș lăsa casa sau terasa (după caz, atenție, fac parte din "breasla artelor") și nu prea îmi iese. Sigur că se poate trăi fără artă, n-am văzut pe nimeni zvârcolindu-se pe stradă, în chinuri, de dorul evenimentelor culturale… Dar ar fi păcat și pustiu.

Unde aș merge, dacă aș merge??? Iată un top al preferințelor personale, cu întâmplări mai mult sau mai puțin actoricești...



PAPAGALUL MUT

în regia lui Nae Caranfil, cu Vlad Logigan și Claudiu Bleonț, 1 oct, ora 19.00. TNB

Cred că sunt treizeci de ani de când Nae Caranfil  n-a mai făcut teatru, fiind cunoscut în special pentru filmele sale de top: "Filantropica", "Asfalt Tango", "Restul e tăcere" etc.

Acum se reîntoarce în teatru, cu un spectacol pe care nu l-aș rata, mai ales că și textul este semnat de Nae Caranfil: un episod din fascinanta viață a cavalerului d’Eon.


FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ, 2020:

23 septembrie-4 octombrie.

Deja m-am desfătat cu filmele din program, dar evenimentul continuă. Desfășurat simultan în 11 orașe din țară, are în prim-plan creația cinematografică feminină! Lucru mai rar, recunoașteți! 

În București filmele festivalului rulează în perioada 23 septembrie - 2 octombrie la Cinema Elvire Popesco & Cinema sub Clar de Lună.



KINOdiseea #12 -

Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr - până pe 11.10.2020.

Un drum până la Muzeul Antipa, o zi de vacanță!


OGLINDA NEAGRĂ

Teatrului Nottara, 2 octombie, ora 20.30.

Spectacolul îmi incită interesul în primul rând pentru că este făcut după texte de IL Caragiale. Vlad Balan și Cristina Juncu au scris o poveste caragialească. Evenimentul este găzduit de Gradina TVR.


VIAȚA ȘI MOARTEA LUI RICHARD 2,

în regia lui Radu Iacoban, se joacă la Teatru Mic, PE 3 octombrie, LA ora 19.00. Spectacolul, prin garanția pe care o dă numele regizorului,  promite o viziune nouă asupra tragediei  lui Shakespeare.


DELIRIUM

de Enda Walsh, în regia Vlad Massaci, 3 octombrie, ora 19.00, la Teatrul Odeon.

Un spectacol de avangardă, cu personaje dostoievskiene, căci piesa lui Enda Walsh e o reluare a Fraților Karamazov, pe care viziunea lui Vlad Massaci o reevaluează estetic. 


PROFU'

este un film documentar, în regia lui Alex Brendea, pe care n-am apucat să-l văd. Va fi proiectat la Oradea, un oraș fain, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania. Subiectul e de actualitate: un profesor renunță la catedră și  își deschide o clasă de meditații în propriul apartament. Filmul urmărește un an din viața acestui profesor. Distribuit de Transilvania Film.


Aș mai trece aici și happening-ul lui Dan Perjovschi, miercuri, 30 septembrie, ora 18, o  avanpremieră a celei de a 7-a ediții a Platformei Internaționale de Teatru București cu tema "Our house is on fire/ne arde casa". Dacă găsesc bilete.

Adriana IRIMESCU

După un debut fulminant în rolul Ofeliei, din Hamlet-ul lui Liviu Ciulei, Adriana a jucat în Danaidele (r. Silviu Purcărete), apoi în filmul lui Coppola, Youth Without Youth (2007), alături de Tim Roth. Realizator TV, prezentatoare de emisiuni, printre care și a Jurnalului Cultural, de pe TVR, Adriana a întrerupt câțiva ani activitatea actoricească, revenind în ultima vreme cu mai multe roluri consistente în teatrele de avangardă bucureștene.

în același număr