Încerc de ceva vreme să găsesc 8 evenimente culturale pentru care aș lăsa casa sau terasa (după caz, atenție, fac parte din "breasla artelor") și nu prea îmi iese. Sigur că se poate trăi fără artă, n-am văzut pe nimeni zvârcolindu-se pe stradă, în chinuri, de dorul evenimentelor culturale… Dar ar fi păcat și pustiu.
Unde aș merge, dacă aș merge??? Iată un top al preferințelor personale, cu întâmplări mai mult sau mai puțin actoricești...
PAPAGALUL MUT
în regia lui Nae Caranfil, cu Vlad Logigan și Claudiu Bleonț, 1 oct, ora 19.00. TNB
Cred că sunt treizeci de ani de când Nae Caranfil n-a mai făcut teatru, fiind cunoscut în special pentru filmele sale de top: „Filantropica”, „Asfalt Tango”, „Restul e tăcere” etc.
Acum se reîntoarce în teatru, cu un spectacol pe care nu l-aș rata, mai ales că și textul este semnat de Nae Caranfil: un episod din fascinanta viață a cavalerului d’Eon.
FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ, 2020:
23 septembrie-4 octombrie.
Deja m-am desfătat cu filmele din program, dar evenimentul continuă. Desfășurat simultan în 11 orașe din țară, are în prim-plan creația cinematografică feminină! Lucru mai rar, recunoașteți!
În București filmele festivalului rulează în perioada 23 septembrie - 2 octombrie la Cinema Elvire Popesco & Cinema sub Clar de Lună.
KINOdiseea #12 -
Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr - până pe 11.10.2020.
Un drum până la Muzeul Antipa, o zi de vacanță!
OGLINDA NEAGRĂ
Teatrului Nottara, 2 octombie, ora 20.30.
Spectacolul îmi incită interesul în primul rând pentru că este făcut după texte de IL Caragiale. Vlad Balan și Cristina Juncu au scris o poveste caragialească. Evenimentul este găzduit de Gradina TVR.
VIAȚA ȘI MOARTEA LUI RICHARD 2,
în regia lui Radu Iacoban, se joacă la Teatru Mic, PE 3 octombrie, LA ora 19.00. Spectacolul, prin garanția pe care o dă numele regizorului, promite o viziune nouă asupra tragediei lui Shakespeare.
DELIRIUM
de Enda Walsh, în regia Vlad Massaci, 3 octombrie, ora 19.00, la Teatrul Odeon.
Un spectacol de avangardă, cu personaje dostoievskiene, căci piesa lui Enda Walsh e o reluare a Fraților Karamazov, pe care viziunea lui Vlad Massaci o reevaluează estetic.
PROFU'
este un film documentar, în regia lui Alex Brendea, pe care n-am apucat să-l văd. Va fi proiectat la Oradea, un oraș fain, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania. Subiectul e de actualitate: un profesor renunță la catedră și își deschide o clasă de meditații în propriul apartament. Filmul urmărește un an din viața acestui profesor. Distribuit de Transilvania Film.
Aș mai trece aici și happening-ul lui Dan Perjovschi, miercuri, 30 septembrie, ora 18, o avanpremieră a celei de a 7-a ediții a Platformei Internaționale de Teatru București cu tema ”Our house is on fire/ne arde casa”. Dacă găsesc bilete.
După un debut fulminant în rolul Ofeliei, din Hamlet-ul lui Liviu Ciulei, Adriana a jucat în Danaidele (r. Silviu Purcărete), apoi în filmul lui Coppola, Youth Without Youth (2007), alături de Tim Roth. Realizator TV, prezentatoare de emisiuni, printre care și a Jurnalului Cultural, de pe TVR, Adriana a întrerupt câțiva ani activitatea actoricească, revenind în ultima vreme cu mai multe roluri consistente în teatrele de avangardă bucureștene.
Filosofia pe vârful picioarelor
Malmkrog. Ofensele frumuseții oratorice
Invitații lui Zenob: Alexandru PAPADOPOL
8 observații personale pe marginea Galei UNITER
Domul Runit, în Oceanul Pacific
Stil înalt
Copiii se plictisesc duminica
Ion Bogdan LEFTER despre doctorate (2)
Din non-existență, degeaba
Puppets Occupy Street – un mega-joc urban
Balanța între roman și film
Bazar de Cotroceni 2020
(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)
PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.
Roxana DUMITRACHE scrie dens, cu aglomerări descriptive care te introduc într-un univers ficțional pe cât de veridic pe atât de straniu, cu accent pe aspecte vizuale care te intrigă. Dar acesta nu este decât ambalajul unui epos legat de probleme reale, militant fără ostentație. Debutul recent, cu Papa Nicolau…., indică un traseu pe care proza publicată azi îl reconfirmă, un fragment din viitorul roman. Atentă la detalii, Roxana le aduce în prim-plan pe cele legate de temă, astfel încât povestea se adună cu grație și mai ales în mod convingător. Gestualitatea banală devine ritual social, iar atmosfera abulică a unei comunități neînsemnate amplifică evenimentul epic. Scrisul Roxanei Dumitrache este rafinat, inteligent, creator.
Doina RUȘTI
Delirium
de Enda Walsh
Recomandată de Alexandru Papadopol
Bogdan TĂNASE recomandă o carte
Un proiect internațional la care participă și Editura Arthur, la invitația scriitoarei J.K. Rowling. O poveste gratuită, un foileton online, aici, doar în perioada 1 septembrie – 16 octombrie 2020. Și un concurs de ilustrații.
Fernando Aramburu – Utilidad de las desgracias y otros textos
Coming soon: apare în cinci zile. Ar părea că sunt vreun fan Aramburu, de-l recomand atâta, și, de fapt, poate sunt. Noua carte are doar 352 de pagini, deci la jumătatea Patriei și reunește articole de-ale scriitorului. Despre ce sunt? Să vedem: copilăria lui în San Sebastián, experiența ca profesor în Germania, ritualurile lui când se apucă de scris, plimbări și călătorii, ce l-a fascinat pe el la Camus (aici mă gândesc iar la Pamuk pentru că are și el pagini întregi dedicate aceluiași scriitor). E o carte cu multe detalii din cotidian, ca dragostea pentru păsări, veverițe și literatură.
Alexandra NICULESCU
Aventură noir si fantasy, din octombrie. Hachette UK.
Să ne amintim: Marfa și banii (r. Cristi Puiu)
FOTOGRAFII
de Bianca ZBARCEA
The Wasp by Ogden Nash The wasp and all his numerous family I look upon as a major calamity. He throws open his nest with prodigality, But I distrust his waspitality.
Numărul 4/2020. Revista Szépirodalmi Figyelő apare fără întrerupere din 2002
Fundația Cărturești, în parteneriat cu Asociația Maria și Pro Patrimonio, anunță inițierea unui program de burse și rezidențe de creație literară. Mai multe aici
Bani negri (pentru zile albe). Un serial HBO, semnat de Daniel Sandu.
În fiecare an apar șapte mii de filme în lume, dar cel pe care îl faci tu trebuie să aibă ceva inedit. (Daniel Sandu)
Ioan CRISTESCU, despre Alice Voinescu, la Cultura in direct, MNLR
Copyright © optmotive.ro