Revistă print și online

Puppets Occupy Street – un mega-joc urban

 

Îl știți pe prietenul de care îți e dor tot anul, pe care abia aștepți să îl revezi în carne și oase, pentru că are atâtea să-ți spună, iar tu îi primești poveștile cu uimire și încântare, pentru că nu sunt niciodată aceleași, pentru că le sublimează mereu, dându-ți libertatea de a lua din ele ceea ce te inspiră să visezi, să creezi, să te bucuri, să te joci, să te reinventezi? 

Un astfel de prieten a devenit în 7 ani de existență Festivalul Puppets Occupy Street de la Craiova, pentru artiști, public, parteneri, voluntari, pentru fiecare entitate implicată în desăvârșirea acestui fenomen.

Anual, timp de 8 zile, din 25 august până la 1 septembrie, se instalează exclusiv în spații neconvenționale și este voce pentru arta animației, pentru artiștii independenți și companiile private de teatru din țară și din străinătate. Fascinează prin originalitatea și creativitatea participanților, prin diversitatea și numărul copleșitor al evenimentelor cu care ocupă străzile Craiovei timp de 8 zile, iar maratonul în care se angrenează publicul pentru a fi la cât mai multe spectacole sau ateliere de creație, la expoziții sau concerte este uluitor și o dovadă categorică a mult așteptatei întâlniri cu  festivalul-prieten Puppets Occupy Street

Ediția din 2020 s-a numit "Masquerade" și a fost una neobișnuită: fără artiști din străinătate, fără parade cu păpuși supradimensionate ori care alegorice, fără întâlnirile din cartiere!

A fost un festival cu termoscanare, măști și distanțare fizică. Un eveniment pandemic. Dar chiar și-așa publicul i-a acceptat cu seninătate regulile, numai să fie parte din poveste. Pentru că este parte din istoria orașului, o sărbătoare înscrisă în calendar, anual, singura perioadă în care oricine poate să creeze cot la cot cu artiștii, să se joace după pofta inimii. Plângi sau râzi cu personajele din spectacole, ești liber să fii tu. 

Festivalul Puppets Occupy Street este organizat de Teatrul pentru copii și tineret Colibri și finanțat de Primăria Municipiului Craiova și de Consiliul Local Municipal. Are caracter necompetitiv și se adresează tuturor categoriilor de public, evenimentele fiind gratuite. Cuprinde spectacole, ateliere de creație, concerte, expoziții, proiecții video, video mapping, happening-uri, animație stradală, arte vizuale, arte plastice, etc., desfășurându-se simultan în mai multe zone ale orașului. Prima ediție Puppets Occupy Street a avut loc în anul 2014. În anul umătpr a existat o temă populară: Apa. Ediția din 2016 a fost dedicată Focului, iar următoarele teme au fost Aerul (2017), Pământul (2018), REvolution (2019). Această ediție a fost distinsă de UNITER 2020 cu Premiul Special pentru teatru de păpuși și marionete.

Laura Pumnea

în același număr