OPTm
nr.crt.

Pentru cei curioși

Scandalosul personaj Gog al lui Giovanni Papini vorbește, într-un rând memorabil, despre capodoperele literaturii. Obținând o listă credibilă a acestora, certificată apoi de experți, se apucă să le parcurgă metodic și conștiincios și, imun la influența culturală a acestora, le descoperă scăderi scandaloase.

Ca profesori de literatură, cu toții am primit întrebări de la novici sau neinițiați într-ale literelor, chestiuni mai ales privitoare la cei mai mari dintre cei mari. „Care sunt cele mai importante opere din istorie?” a fost o întrebare care mi s-a pus constant, atât în România, cât și, fapt inițial surprinzător, devenit apoi de-a dreptul firesc, în străinătate.

Cum orizontul cultural al studenților înșiși scade de la an la an, spre disperarea celor ce-și doresc performanță și efort constant, m-am gândit că nu ar fi complet inutil să le prezint celor curioși în privința evoluției literaturii europene de la începuturi și până astăzi cum arată, în opinia mea, the best of the best. Atenție, mă refer doar la opere influente, practic inconturnabile, care au marcat, ca tot atâtea jaloane imposibil de ignorat, o constelație de opere uneori la fel de valoroase sau chiar mai valoroase, dar care, din varii motive (limba de origine, epoca publicării, traseele traducerii, impactul critic precar inițial), nu au exercitat o influență comparabilă.

Dacă aș scrie, vreodată, un vademecum al capodoperelor literare de pe bătrânul continent, l-aș intitula Cei mari. Esențialul literaturii europene și i-aș diviza materia exegetică în două părți principale. Prima ar fi Perioada clasică, în care aș include Iliada și Odiseea (Homer), Eneida (Vergiliu), Divina comedie (Dante), Gargantua și Pantagruel (Rabelais), Don Quijote (Cervantes), Hamlet, Regele Lear, Macbeth, Othello (Shakespeare) și Faust (Goethe). A doua ar fi Perioada modernă, în care aș insera Florile răului (Baudelaire), Doamna Bovary (Flaubert), Demonii și Frații Karamazov (Dostoievski), Anna Karenina și Război și pace (Tolstoi), Ulise (Joyce), Procesul (Kafka), În căutarea timpului pierdut (Proust), Omul fără însușiri (Musil) și Muntele vrăjit (Mann).

După cum observați, am ales, din motive de simetrie familiare unui geometru ratat, câte nouă titluri pentru fiecare dintre perioade, cu precizarea că enumerarea de mai sus nu reflectă preferințe personale, ci doar un tablou al influențelor decisive din spațiul cultural european, care se cuvin înregistrate cu fidelitate critică.

Trebuie doar să adaug că, dacă un individ complet virgin în ale lecturii ar parcurge atent doar aceste opere atent selectate, el și-ar putea face, în cazul în care este dotat cu inteligență și cu sensibilitate în proporții rezonabile, o idee destul de clară despre ce înseamnă maximum în evoluția literaturii europene din antichitate până în modernitate.

Cătălin GHIȚĂ

Prof. univ. dr. hab. la Facultatea de Litere a Universității din Craiova, coordonator de doctorate, membru al BARS (British Association for Romantic Studies), Cătălin a publicat și editat peste 20 de volume, apărute în țară și în străinătate. Membru PEN, USR.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

BIBLIOTECI

scriitori aleși, scriitori uitați

 

 

 

 

NOUA LITERATURĂ

Viku ZENESCU scrie și, aș putea spune, „dansează" ceea ce scrie. Creativ lingvistic, imaginativ în curgerea, uneori epică, a ideilor, alăturând stări fruste și sofisticării, scrie poeme capabile să deschidă ușile închise ale imaginarului:

Dar de atâtea ori m-am înhăitat invers 

Întors pe dos de femei N-ai tu haine patroane  

Mă întorc cu fața la cearșaf 

De acolo văd perfect cerul 

Groapa ca pe ceva care mângâie ca o mamă 

 

Doina RUȘTI

CARTEA SĂPTĂMÂNII

Despre arta reprezentației dinainte gândite și despre improvizație

de Andrea PERRUCCI

 

Recomandată de Ion CARAMITRU

Anticariat Doamnei

 

 

 

 

 

 

 

 

Ickabog

Un proiect internațional la care participă și  Editura Arthur,  la invitația scriitoarei  J.K. Rowling. O poveste gratuită, un foileton online, aici, doar în perioada 1 septembrie – 16 octombrie 2020. Și un concurs de ilustrații. 

 

 

Evenimente care merită, recomandate de Adriana IRIMESCU

 

 

 

CĂRȚI

 

Toni Morrison este prima scriitoare afro-americană laureată cu Nobel. Romanul Prea iubită, apărut anul acesta la ART, este povestea unei sclave fugare și-a unei case bântuite.

Preaiubita este o carte densă, dramatică, și nu melodramatică, particulară și în același timp universală, șocantă, totuși liniștitoare. O carte nouă, dar în același timp foarte apropiată de romanul tradițional, capabilă să influențeze sau să schimbe percepția cititorului despre lume." The Guardian

 

ART

 

 

 

 

COLOCVII DE TOAMNĂ

la Universitatea din București

 

 

 

 

 

 

ÎN CURÂND

 

 

Lebăda Neagră

 

 

 

 

L I T E R A

 

 

 

 

 

 

 

 

RECOMANDĂRI OPTm

 

 

 

 

 

 

LITERA

 

 

 

ÎN NUMĂRUL CURENT AU SEMNAT

 

 

 

 

 

Evenimente

 

 

 

 

 

ȘCOLI

BookLand renovează școli din mediul rural

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bani negri (pentru zile albe). Un serial HBO, semnat de Daniel Sandu.

În fiecare an apar șapte mii de filme în lume, dar cel pe care îl faci tu trebuie să aibă ceva inedit. (Daniel Sandu)

 

 

Ioan CRISTESCU, despre Alice Voinescu, la Cultura in direct, MNLR

 

 

Anul BEETHOVEN

Copyright © optmotive.ro