OPTm
nr.crt.

Cărți

Scriitori. Viața și opera, Cuvânt înainte de James Naughtie, traducere de Andreea Popescu, Litera, 2021.

Rezultat al unui efort colectiv, cartea-album, editată de o companie a Penguin Random House și preluată în română de Litera, te impresionează de la prima pagină prin calitatea grafică și editorială. Este un album despre scriitori, cu informații varii, cuprinzând nume de referință ale literaturii universale, respectiv, 80 de scriitori. Fotografii, note biografice, detalii insolite, atmosferă de epocă – toate într-o singură carte, uriașă, lucrată impecabil. De la Dante Alighieri la Saramago sau Mo Yan, albumul prezintă nume sonore, așezate cronologic și oarecum pe curente și perioade, punând alături de mărturisiri capitale, de citate, de însemnări biobibliografice – și fotografii, coperte princeps ale unor opere-manifest sau chiar timbre care au elogiat figura vreunui ilustru scriitor. Prefața entuziastă a lui James Naughtie (prezentator de știri BBC) face o bună intrare în carte, iar eleganța fiecărei pagini te conectează la istoria atât de pătimașă a unor oameni care au scris. (Doina Ruști)

Gheorghe Tașcă, Un economist în misiune diplomatică la Berlin (1930-1932), Ed. Vremea, 2021

Carte de memorii, în două volume, Un economist... reproduce de fapt consemnările lui Gheorghe Tașcă, bunicul Alexandrei Filotti, confiscate de Securitate și recuperate pentru editare recent. Notele, aproape zilnice, se întind din 1924 până în 1949. Analitice, pe alocuri cu portrete, însemnările de față constituie în primul rând un document de epocă. (OPTm)

Achille Mbembe, Brutalism, traducere de Ciprian Mihali, Andreea Rațiu, IDEA Design & Print, 2021

Cartea aduce o analiză interesantă a contemporaneității, ca epocă de rapt, distrugere și brutalism, o eră a deșeurilor, a resturilor istoriei, pornind de la sociologie și ajungând în zona antropologiei culturale. Abuzul de putere, cu toate efectele lui nocive, manifestate atât în economie, cât și în psihologia colectivă, are consecințe incalculabile asupra transformărilor speciei. (OPTm)

Deon Meyer, La femme au manteau bleu, trad. din afrikaans de Georges Lory, Collection Série Noire, Romans d'enquête, Gallimard

Colecția Série Noire a Editurii Gallimard a publicat recent o carte care explorează domeniul artelor plastice și creează ițe ce îi leagă pe coloniștii olandezi din secolul al XVII-lea de Africa de Sud contemporană. Treisprezece persoane care călătoresc împreună se opresc la un moment dat pentru a vedea panorama orașului Sir Lowry și observă un trup de femeie atârnat de un perete. Ceea ce atrage atenția autorităților este că femeia a fost spălată cu apă de javel (înălbitor). Situația se complică în momentul în care se află că aceasta a fost o americancă, expertă în căutarea unor tablouri dispărute.


Omar El Akkad, What Strange Paradise, publicat la McClelland & Stewart, 2021

Un copil și o adolescentă care vorbesc limbi diferite se luptă să supraviețuiască după ce se găsesc unul pe altul pe o insulă. Amir este singurul supraviețuitor al unui vas care s-a scufundat fiindcă era prea aglomerat, pasagerii fiind migranți care și-au părăsit casele pentru a-și îmbunătăți traiul. Vänna va face tot posibilul să aibă grijă de acest copil. În paralel cu acest plan narativ se află capitole care narează aventura individuală – cum au ajuns cei doi pe insulă. Romanul a primit Scotiabank Giller Prize Winner, pe 2201.

Doina RUȘTI

Scriitoare, prozatoare, autoarea romanelor Paturi oculte, Homeric (2019), Mâța Vinerii (2017), Manuscrisul fanariot (2015), Fantoma din moară (2008), Lizoanca la 11 ani (2009), Zogru (2006), Omulețul roșu (2004) ș.a. Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române. Tradusă în 15 limbi. Afilieri: USR, PEN, DACIN SARA, ACF. EU doinarusti.ro

Echipa
Arhiva

 

PRINT 13⤓ PDF
Numerele tipărite

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

Despre ce scriu prozatorii contemporani? Vezi aici, contribuie și tu!

NOUA LITERATURĂ

Alexandru Lamba, atent la construcție și la relațiile dintre personaje, scrie cerebral, urmărind cu inteligență construcția conflictului. Deși consacrat de SF, în ultima vreme s-a apropiat de realismul psihologic, păstrându-și interesul pentru zonele umbrite, pentru întâmplarea stranie.

OPTm

FILMELE REVISTEI

Cartea săptămânii

LITERA, 2022

Recomandată de OPTm

TOPUL PROZEI

Cărțile anului 2021. Topul Doinei Ruști, la Rdio București FM

 

 

 

Bursa subiectelor din romanul contemporan

Ai citit un roman românesc recent? Trimite un rezumat foarte scurt pentru rubrica Despre ce?

Contemporary Literature Press, 2022

Phoebus, 2022

 

ART, 2021

https://www.facebook.com/watch/?extid=NS-UNK-UNK-UNK-IOS_GK0T-GK1C&v=339101764761269

Oana Lazăr - o seară pe ruinele Ipoteștiului

Copyright © optmotive.ro