Revistă print și online

Prozatori români contemporani la Bookfest 2022

Cred că standul editurii Litera, foarte elegant, amintind de o cafenea literară interbelică, a adunat cei mai mulți prozatori, nume cunoscute, ca Doina Ruști, Radu Aldulescu, Dan Stanca, Ioana Drăgan, scriitori deja recunoscuți, ca Liviu G. Stan și Radu Găvan, foarte mulți tineri, între care Alexandru Lamba, cu un roman ispititor prin titlu și copertă (deocamdată) - Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte ori debutanții Ligia Pârvulescu, Florin Spătaru (autorul romanului Greier de topaz) și mulți alții.

În ceea ce mă privește m-am aflat pentru prima oară la Bookfest, prin urmare totul a fost strălucit, iar mulțimea cărților - copleșitoare.

Deși am petrecut cel mai mult timp în standul Litera, n-am putut să nu trag cu ochiul la evenimentele desfășurate în sala destinată Japoniei - țară invitată - ori la standul Institutului Francez, unde printre alte cărți românești traduse am văzut și Zogru de Doina Ruști, alături de cei doi editori ai săi Florian și Yves Torres. N-am să uit curând dialogul Aldulescu-Spătaru, sesiunile de autografe, figuri, până acum văzute doar la tv, ca Ioan Cristescu, Carmen Târnoveanu, Camelia Văcaru, Maia Morgenstern și mulți alții.

Tot acum am avut ocazia să mă întâlnesc cu aproape toți colaboratorii revistei OPT motive, revista însăși aflâdu-se pe standuri.

Discuții, dezbateri chiar, lansări de carte și lecturi - aceasta a fost esența târgului pentru mine.

 

Ciprian HANDRU

Exeget, cu studii aprofundate în literatură romană (Facultatea de Litere și masterul în studii literare românești), la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Ciprian Handru și-a început pregătirea în critică literară, cu studii dedicate lui Adrian Marino. Apoi și-a ales ca domeniu academic de cercetare proza românească actuală, în prezent fiind doctorand al Universității din București, unde pregătește o teză în naratologie sub îndrumarea profesorului univ. dr. Ion Bogdan Lefter. A publicat mai multe articole și exegeze dedicate prozei actuale, unele premiate, dar și proză. Este redactor la revista Ficțiunea, unde ține o rubrică de carte: Lecturi contemporane. O listă inegală.

în același număr