nr.crt.

Săptămânal de cultură independent

Gala Tinerilor Scriitori. Regulament

Asociația EURO CULTURART anunță realizarea programului GALA TINERILOR SCRIITORI / CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2023 pentru celebrarea celei de-a paisprezecea ediții a Zilei Culturii Naționale, luni, 15 ianuarie 2024, ora 16.00, în Sala Iosif Naghiu a Muzeului Național al Literaturii Române din București (Calea Griviței nr. 64-66). Juriul va fi compus din Bianca Burța-Cernat, Cristina Bogdan și Cosmin  Perța. Juriul va anunța luni, 8 ianuarie 2024, nominalizările pentru Tânărul Poet al anului 2023, Tânărul Prozator al anului 2023 și pentru Tânărul Critic al anului 2023. Câștigătorii celor trei secțiuni vor fi desemnați și prezentați la Gala Tinerilor Scriitori; de asemenea, marele câștigător, Tânărul Scriitor al anului 2023, ales dintre toate cărțile nominalizate pentru cele trei secțiuni. Premiul CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2023 pentru autorul celui mai important volum de versuri din anul editorial 2023 va fi oferit în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, ediția a XIV-a. Artistul vizual Mihai Zgondoiu va realiza afișul și diplomele Galei Tinerilor Scriitori.  Gala Tinerilor Scriitori se va desfășura în cadrul unui eveniment multiart ce îi va avea ca invitați speciali pe tânăra soprană Ana-Maria Godoroja alături muzicienii din trupa de blues&jazz Mike Godoroja & Blue Spirit. Gala Tinerilor Scriitori va fi difuzată în direct de către Radio România Cultural, producător: Anamaria Spătaru. Amfitrion: Dan Mircea Cipariu. Coproducător: Radio România Cultural. Co-organizatori: Muzeul Național al Literaturii Române din București. Parteneri: APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România) și Opera Scrisă.ro-societate de gestiune a drepturilor de autori. Editorii și autorii sunt invitați să trimită cărți (anul editorial 2023!) pentru jurizare pe adresa str. Străbună nr. 26, sector 1, București, cu precizarea “Pentru Premiile Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2023", până vineri, 22 decembrie 2023, ora 17.00. AgențiadeCarte.ro, partenerul tradițional al proiectului, vă prezintă Regulamentul Premiilor GALA TINERILOR SCRIITORI / CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2023.

Laureații de până acum ai  Premiului Cartea de poezie a anului sunt Ion Mureșan (2011), Ioan Es Pop (2012), Liviu Ioan Stoiciu (2013), Dan Sociu (2014), Octavian Soviany (2015), Teodor Dună (2016), Nora Iuga (2017), Dan Coman (2018), Romulus Bucur (2019), Angela Marinescu (2020), Ruxandra Novac (2021), Simona Popescu (2022) și Alina Purcaru (2023).


REGULAMENTUL

Premiilor GALA TINERILOR SCRIITORI / CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2023


Comitetul Director al Asociației EURO CULTURART a hotărât realizarea programului GALA TINERILOR SCRIITORI / CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2022 pentru celebrarea celei de-a paisprezecea ediții a Zilei Culturii Naționale, luni, 15 ianuarie 2024, în sala Iosif Naghiu a Muzeului Național al Literaturii Române din București, difuzat în direct de Radio România Cultural.

.

Astfel, proiectul va fi dus la bun sfârșit prin prezentul Regulament:


1. Gala Tinerilor Scriitori va acorda următoarele cinci premii:

– Tânărul Poet al anului 2023

– Tânărul Prozator al anului 2023

– Tânărul Critic al anului 2023

– Tânărul Scriitor al anului 2022

– Cartea de Poezie a anului 2023


2. Juriul va fi compus din: Bianca Burța-Cernat, Cristina Bogdan și Cosmin Perța. Juriul va anunța, înainte cu câteva zile de eveniment, printr-un comunicat de presă, nominalizările pentru Tânărul Poet al anului 2023, Tânărul Prozator al anului 2023, precum și nominalizările pentru Tânărul Critic al anului 2023. Câștigătorii celor trei secțiuni vor fi desemnați și prezentați la Gala Tinerilor Scriitori; de asemenea, marele câștigător, Tânărul Scriitor al anului 2023.


3. Criterii de selecție și jurizare. Juriul va alege cărți apărute în anul editorial 2023 ale unor autori care nu au depășit vârsta de 35 de ani. Pentru activitate publicistică de excepție în anul 2023 se poate acorda un premiu la secțiunea de critică literară pentru autori care nu au depășit vârsta de 35 de ani. Pentru Premiul Cartea de Poezie a anului 2023 nu există limită de vârstă. Nominalizările și premiile juriului trebuie să încurajeze expresia literară autentică și organică în limba română, experimentul și exersarea unor formule inovative de stil, gândire și limbaj literar.


Președintele Asociației EURO CULTURART,

Dan Mircea CIPARIU


***

JURIUL


BIANCA BURȚA-CERNAT (n. 1979) este critic și istoric literar, cercetător la Institutul de Istorie și Teorie Literară "G. Călinescu" și lector asociat la Facultatea de Litere din București. Fotografie de grup cu scriitoare uitate: proza feminină interbelică a repre­zentat debutul său editorial, distins cu Premiul "Tânărul critic literar al anului 2011", Premiul Asociației Scriitorilor București și Premiul "Lucian Blaga" al Academiei Române. A coordonat Crono­logia vieții literare românești. Perioada postcomunistă (1990-2000), apărută în 13 volume, în intervalul 2014-2016, la Editura Muzeul Literaturii Române. A publicat cronici literare, articole de atitudi­ne, eseuri și studii în "Observator cultural", "Bucureștiul cultural", "Caiete critice", "Revista de istorie și teorie literară" ș. a.


COSMIN PERȚA (n. 1982, Vișeu de Sus, jud. Maramureș) este poet, prozator și eseist. A absolvit Facultatea de Litere a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca. Și-a continuat studiile în literatură la Universitatea din București, cu un master în literatura contemporană, obținând ulterior titlul de doctor cu o lucrare despre literatura fantastică est-europeană. A publicat mai multe romane și volume de eseuri, povestiri și poeme. În 2012 a obținut premiul Tânărul prozator al anului 2011 pentru  Teofil și Câinele de lemn , Editura Herg Benet. Fragmente din opera sa poetică au fost traduse în 18 limbi. În prezent este lector la Universitatea Hyperion din București.


CRISTINA BOGDAN este scriitoare și conferențiar universitar dr. în cadrul Departamentului de Științe ale Comunicării (din 2016) și decan (din 2021) al Facultății de Litere, Universitatea din București. Din martie 2020 a fost editorul-șef al revistei Opt motive (devenită Ficțiunea. Opt m); în prezent este directorul săptămânalului cultural Ficțiunea.

Cercetează de mai bine de două decenii iconografia Morții din spațiul românesc și european, desfășurând numeroase anchete de teren în țară și în străinătate. A publicat studii și articole de istorie și antropologie culturală, a coordonat mai multe volume colective în limbile română, franceză și engleză și a semnat două lucrări de autor, construite în jurul temelor thanatologice: Moartea și lumea românească premodernă. Discursuri întretăiate, Editura Universității din București, 2016 (volum nominalizat la Premiile revistei Observator Cultural, în anul 2017), și IMAGO MORTIS în cultura română veche (secolele XVII-XIX), Editura Universității din București, 2002.

În anul 2010, a primit titlul de Profesor Bologna, din partea Asociației Naționale a Studenților din România (ANOSR), fiind primul cadru didactic al Facultății de Litere, Universitatea din București, care s-a bucurat de această distincție.


***

INIȚIATOR


DAN MIRCEA CIPARIU (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (editura Brumar), 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul "Scriitori pe Calea Regală", iar din 2009 până în prezent, proiectul "Maratonul de poezie și jazz". Între, 2011 și 2023, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul "Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului". Este fondatorul și președintele asociației Euro Culturart, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – "Atelier 030202", coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.agențiadecarte.ro , spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor.

În 2020, a primit titlul de doctor în filologie pentru lucrarea "Tipare ale imaginii poetice", sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de scriere creativă la Universitățile din Belgrad și Novi Sad, la Muzeul Național al Literaturii Române din București și în programele Centrului Cultural Arad, ale asociațiilor Euro CulturArt, Aluniș Art Center și ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER).

În 2022, a publicat volumul META VERS, cu 7 ilustrații de Mihai Zgondoiu, la Editura Vellant, carte distinsă cu Premiul Special al revistei Ficțiunea OPT M și cu Premiul Național pentru Poezie "Vasile Voiculescu" . În 2023, a publicat Gloria Veselia și Ursulețul Cipi, cu ilustrații de Raluca Neferu, la Editura Ars Libri, și Pe Planeta Moș Crăciun, cu ilustrații de Raluca Neferu, la Editura Ars Libri .


***

ART DIRECTOR

MIHAI ZGONDOIU  (n. 1982) este artist, curator și galerist independent cu studii doctorale în domeniul artelor vizuale. Între anii 2014-2021 predă la Universitatea Națională de Arte din București, iar din 2018 la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. De asemenea, Mihai a fost inițiator și coordonator al galeriei Atelier 030202 din București (2009 până în prezent), co-curator al galeriei geamMAT a Muzeului de Artă din Timișoara (2012 – 2014) și Co-Curator al proiectului "Atelier în tranziție" (2009-2013). A câștigat Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru "Artă în spațiul public" (2017), și Premiul JCE Contemporary Art Bienalle – selecția românească (2019). În 2018 a curatoriat expoziția "Urban Steps" la Muzeul Național de Artă Contemporană – București, iar în 2019 expozițiile "Young Blood" din Pavilionul Supercontemporan Art Safari- București și "Electrecord – Romania in vinyl covers" din cadrul Festivalului de Artă Europalia – Bruxelles.

În practica sa artistică, oscilează cu lejeritate într-o arie largă de genuri și tehnici vizuale, de la desen, colaj și print experimental, la video-instalații, acțiuni-performance și intervenții urbane. Proiectele sale evocă un spirit critic (și autocritic după caz) față de clișeele de gândire din societatea actuală, parodiind falsele valori și icon-uri create de noile media prin diferite tipuri de propagandă fake news.

Cele mai recente expoziții sunt: "Re-Conception", Triennials of Extended Media, Pavilion Cvijeta Zuzoric, Belgrad (2019), “The Uslan International Woodcut Biennale", Uslan (2019), “JCE Contemporary Art Bienalle", The Belfry – Montrouge (2019), “Fragments", BOZAR Centre for Fine Arts, Brussels (2019), “HIT" – Kanal Centre Pompidou, Brussels (2019), Bucharest Artworlds at The Wrong Biennale #4", Rezidența Scena9, București (2020), Beyond other horizons, Palace of Culture / Art Museum, Iasi (2020), M.A.F.A.7(Media Art Festival Arad), Kinema Ikon, Art Museum – Arad (2020), Bucharest School, Art Safari Contemporary Art Pavilion, Bucharest (2020), Clubul sportiv al artelor, Muzeul de Artă Recentă, București (2021), Puls 20, Kunsthalle Bega, Timișoara (2021), Omul aproximativ 3.0, Kunsthalle Bega, Timișoara (2022).


***

PRODUCĂTOR


ANAMARIA SPĂTARU este în colectivul Radio România din anul 2000. A obținut licența în jurnalism la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu și are un master în antropologie culturală și dezvoltare comunitară la Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București. A colaborat cu materiale culturale la mai multe posturi precum: Radio România Actualitați, Radio România Internațional, Radio România Tineret și de mai mulți ani face parte din echipa postului Radio România Cultural în calitate de realizator de emisiuni. Fluxurile la care contribuie constant în această perioadă sunt "Născut în România", "Ascultă Vocile de Azi", "Poezie Românească", GPS Cultural, Orașul vorbește etc. In anul 2018 a coordonat campania "Centenarul meu", în anul 2019 campania "30 de ani de Libertate", în 2020 campania #acasă. A coordonat activitatea de PR a mai multor turnee naționale de muzică clasică precum Pianul călător, Vioara Lui Enescu, Flautul de Aur. Colaborează cu echipa Gaudeamus pentru promovarea târgului și organizarea unor evenimente în cadrul acestuia. A publicat interviuri în: Revista Cultura, Revista Euphonia,  România Liberă, Adevărul, agentiadecarte.ro

Este producător al  evenimentelor culturale "Gala Tinerilor Scriitori" și "Maratonul de poezie si jazz" încă de la primele ediții.

***

MUZICIENI


ANA MARIA GODOROJA, studentă în ultimul an la Royal Academy of Music din Londra la secția canto clasic, este soprană cu o experiență scenică deja de mai bine de trei ani de zile. A început prin a studia pianul și violoncelul la școala de muzică din București și a continuat studiile până la terminarea liceului. Are experiență și în domeniul concertelor de blues, fiind prezentă la câteva festivaluri importante cum ar fi Brezoi sau Târgu Mureș. În materie de canto clasic, a participat la câteva spectacole de operă la Paris, la Londra sau Birmingham. În prezent se pregătește pentru masterat și are în repertoriu numeroase lucrări de autorii clasici și contemporani, dar și autori români precum George Enescu. Aprecierile pe care le-a primit din partea facultății precum și la concursurile de canto au favorizat-o pe Ana Maria Godoroja să primească o serie de propuneri pentru proiecte viitoare importante.


MIKE GODOROJA s-a născut în București, în data de 5 ianuarie 1965, în aceeași zi cu Florian Lungu, dar la o distanță de 22 de ani. A absolvit Institutul Politehnic din București și a făcut Studii  de istoria jazzului la  Clasa Mihai Berindei între 1986-1989, la CIRNEA în Paris - Studii de Televiziune în 1994, Studii particulare de canto și chitară în 2000 și un stagiu de specializare producție muzicală la  Casa de discuri CESOUL MUSIC - USA în 2002. Sunt 30 de ani de când Mike Godoroja face muzică, ajută pe alții sa facă muzică, sprijină muzica de calitate din Romania. A înregistrat cu Blue Spirit 7 albume, a compus pentru Iris, Felicia Filip si Blue Spirit, a fost producătorul muzical al întâmplărilor care i-au adus în Romania pe Ray Charles, James Brown, Chick Corea, Zucherro, Big Mountain, Jimmy Smith, Steve Howe, Steve Hackett, David Palmer. A realizat timp de peste 25 de ani emisiuni de rock și jazz la radio și televiziune despre artiștii României și marile legende ale lumii.

Muzica sa de acum , rock-blues cu elemente de folk și psihedelic, note progresive și electro- synth, relevă noua direcție a spectacolelor lui ce ar putea fi definite ca art rock, mereu căutând ceva care să surprindă publicul. Mike Godoroja împreună cu echipajul său artistic Blue Spirit –

Mike Godoroja - vocal, percuție, Vali Vătuiu - tobe, Alex Gavril -ghitare, Ștefan Bocioc-claviaturi, Romeo Bejan -bas – participă din nou cu forțe artistice proaspete la o nouă ediție a Maratonului de Poezie și Jazz, relevând publicului frumusețea și simplitatea blues-ului arhaic, de la origini, într-o notă stilistică actuală printr-un extras din noul lor spectacol BLUES OF THE FUTURE PAST.


 

Dan Mircea CIPARIU

Poet care îmbină suprarealismul și observația jurnalistică, lider și promotor cultural, Dan Mircea Cipariu este autorul multor volume de versuri, între care Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara / www.hai.ro (1999), Mahalaua de azi pe mâine. Poeme trăite de Dan Mircea Cipariu & Traian T. Coșovei (2000), Virusul romantic. Acum cu 20% mai multă poezie (2001), sunt eu maria petrarca rilke. adevărata biografie a mariei dante spinoza (2004), Tsunami (2006). Singurătatea vine pe facebook ( 2012) etc. A publicat și o serie de cărți experimentale, volume colective, coordonând antologii de referință. Alte scrieri ale sale: Sunt pur din ce în ce mai pur (2002), Timișoara în trei prieteni- Dan Mircea Cipariu, Robert Șerban, Mihai Zgondoiu, cu o pre/postfață de Șerban Foarță și Florin Iaru și două desene de Suzana Fântânariu (2003) s.a. Are un doctorat în filologie. De aproape un deceniu organizează "Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului" și patronează cea mai importantă agenție de știri culturale: "Agenția de Carte". Nimic notabil nu se întâmplă în București - fără Cipariu. Premii: Premiul USR (Asociația Scriitorilor din București), Premiul POESIS (2004).